Sănătate

Tot mai mulţi tineri buzoieni suferă de boli grave de inimă

Cea mai întâlnită afecţiune diagnosticată în ultimul an la Buzău este sindromul coronarian acut. Boala extrem de gravă este consecinţa obstrucţiei acute a unei artere coronare, fiind  pusă de medici pe seama mai multor factori, care pornesc de la stresul zilnic, fumatul,  consumul de droguri şi mai ales lipsa unui control medical periodic. Astfel stând lucrurile, vârsta pacienţilor care se prezintă în stare gravă este din ce în ce mai redusă.

„Vârsta pacienţilor care se prezintă şi se internează în Secţia de cardiologie cu  sindromul coronarian acut este pe primul loc alături de diagnosticul de deficienţă cardiacă decompensată. Din păcate, la noi în judeţ, bolnavii nu respectă tratamentul şi nu vin la control. Vârsta de prezentare cu sindrom coronarian acut a scăzut destul de mult în ultima perioadă. În urmă cu două luni am avut pacient de 43 de ani, un caz  deosebit cu complicaţii, cu disecţie de trunchi coronarian, cu necesar de revascularizare chirurgicală ulterior. Din fericire, a mers bine”, spune şeful Secţiei cardiologie, medicul Gabriel Nicolae.

Potrivit medicului Florin Lucian Matei, specialist cardiologie intervenţională, în cele aproape 12 luni de când în Spitalul Judeţean Buzău există echipă care tratează sindromul coronarian acut, în cabinetele medicilor au ajuns 200 de pacienţi pentru care, de la caz la caz, au avut opţiunea de a le implanta stenturi sau  de a-i trimite în Capitală pentru intervenţie chirirugicală. Şeful echipei buzoiene de intervenţie, medicul Matei Florin Lucian, spune că ,,sunt pacienţi care beneficiază mai întâi de procedura diagnostică denumită coronarogrofie” şi că ulterior, funcţie de rezultatul respectiv, medicii au mai multe opţiuni de conti­nuare. Potrivit explicaţiei medicului Florin Lucian Matei pacienţii „fie nu necesită intervenţii suplimentare, ci doar tratament medicamentos, fie, dacă sunt doar leziuni şi se pretează de intervenţie cu plantare de stent recurgem la această a doua procedură. De obicei, pe loc, imediat după procedura diagnostică au fost câteva cazuri în care situaţia a necesitat să etapizăm aceste intervenţii, fiind vorba de mai multe leziuni, fiind vorba de pacienţi care poate biologic nu rezistau la o singură intervenţie. Dar marea majoritate a cazurilor au fost rezolvate în acelaş timp procedural. A treia variantă  – atunci când sunt mult mai complicate şi anatomia nu ne permite implantare de stenturi-, recomandăm revascularizare prin chirur­gie cardiovasculară cu bypass ortocoronariene şi avem o parte din pacienţii pe care i-am urmărit au revenit la controale. Majoritatea pacienţilor de ti­pul acesta se operează în Bucureşti”.

Cert este că într-un an de zile pe mâna medicilor buzoieni au ajuns 163 de buzoieni, în luna ianuarie a acestui an fiind finalizate 18 intervenţii. ,,În zilele desemnate când avem asigurată gardă pe Secţia de caridiologie ritmul este de 3-4 pacienţi, în funcţie de compexitatea cazurilor. Altele nu necesită decât diagnostic, altele intervenţii de 2-3 ore. Au fost chiar şi cinci pacienţi în unele zile. Cam aşa se lucrează în orice centru. Până la 60% au be­neficiat de implantare de stent. Undeva 25-35% au mers către chirurgie cardiovasculară şi celelalte spre tratament”, a explicat şeful secţiei, medicul Gabriel Nicolae.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker