Economic

Topul firmelor din județul Buzău

După cifra de afaceri, numărul de angajați și profit

La nivel național, Buzăul se află pe locul 23 după numărul de agenți economici activi, cu 34.871, locurile fruntașe fiind ocupate de județele mari precum Cluj, Timiș, Ilfov, Constanța și municipiul București. În cele din urmă, companiile realizează cele mai mari profituri, potrivit informațiilor de pe platforma Topfirme.com, care ia în calcul datele financiare din anul 2021. Producția de energie aduce cele mai mari sume în capitală, imobiliarele generează cei mai mulți bani în Ilfov, Clujul e ridicat de IT și Timișul depinde de industria auto, dar e ajutat și de agricultură.

La Buzău, cifra de afaceri este de 5,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 1,16 la sută din cifra de afaceri a României. Numărul angajaților ajunge la 51.797, reprezentând 1,34 la sută din totalul angajaților pe care îi are România. Pentru perioada menționată, firmele din Buzău au obținut un profit de 419,5 milioane de euro, însemnând 1 la sută din profitul total al României.

Dacă în Capitală cei mai mulți bani sunt produși de firmele care au de-a face cu energia, la Buzău, în anul 2021, domeniul medical a fost cel care a adus cel mai mult profit. Astfel, Clinica Sante a avut un profit de 64,4 milioane lei anul trecut, urmată de Getica 95, companie aflată în insolvență din vara anului 2021. Greenwee International SA este compania care se plasează pe locul trei, cu un profit de 31,6 milioane lei, urmată de Agrinvest SRL cu 26,9 milioane lei și Soufflet Malt România SRL care a înregistrat un profit de 25,1 milioane lei.

Dacă ar fi să ne raportăm la cifra de afaceri, topul firmelor se schimbă, fiind condus de Bunge România SRL (3 miliarde lei), compania care se ocupă cu fabricarea uleiurilor și grăsimilor. În schimb, Getica 95 își menține a doua poziție atât în clasamentul firmelor în funcție de profit, cât și în cel al firmelor după cifra de afaceri, cu 1,9 miliarde lei. Locul trei este ocupat de Agrinvest SRL cu o cifră de afaceri de 368,8 milioane lei. Compania este urmată de Hoeganaes Corporation Europe SA, cu o cifră de afaceri de 353,6 milioane lei și Ductil SA, companie a cărei cifră de afaceri ajunge la 324,5 milioane de lei.

Compania Aaylex One S.A. are cel mai mare număr de angajați din județul Buzău, cu 1.813 buzoieni care lucrează acolo. Clinica Sante depășește și ea 1.000 de angajați, în timp ce Romcarbon, Compania de Apă și Bunge România au 807, 641, respectiv 586 de angajați.

Articole similare