Economic

Topul celor mai mari producători de sticlă din țară. Una dintre fabrici este la Buzău

În ciuda faptului că mare parte din producția de sticlă de pe piața locală este realizată de companiile românești, cele mai mari afaceri din domeniu sunt deținute de străini, conform profit.ro.

Pe primul loc în top se situează Saint-Gobain Glass România, parte din Grupul Saint-Gobain, care a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 530 de milioane de lei în 2020, cumulând un avans de circa 75 de milioane de lei comparativ cu anul precedent. În schimb, profitul net al companiei a fost pe minus în ultimii doi ani. În 2019, Saint-Gobain Glass România a înregistrat pierderi de aproape 119 milioane de lei, care au mai scăzut în 2020, la 52 de milioane de lei, mai scrie aceeași sursă.

Grupul deține patru companii și 13 situri industriale în țara noastră. Recent, a achiziționat și producătorul de materiale de construcții Duraziv, fondat în 2003 de Daniel Guzu și Irina Guzu, companie cu afaceri de 30 de milioane de lei în 2020. De la intrarea pe piața locală, Grupul Saint-Gobain a investit aproximativ 400 de milioane de lei în dezvoltarea business-ului, cea mai recentă fiind într-o nouă linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, o sumă de 45 de milioane de euro. Noua linie va fi operațională în prima parte a anului 2023.

Al doilea cel mai mare producător de sticlă din România aparține portughezilor de la Ba Glass România, fostul Stirom. Acesta și-a menținut poziția și în 2020, deși afacerile companiei au scăzut de la 355 de milioane de lei în 2019 la 230 de milioane de lei anul trecut. Grupul portughez BA Vidro a cumpărat, în toamna anului 2016, producătorul de articole din sticlă Stirom, schimbându-i ulterior denumirea în BA Glass România. Portughezii controlează BA Glass România prin compania GlassTank, înregistrată în Olanda.

Pe locul trei se găsește fabrica Șișecam de la Buzău, deținută de turci, prin compania Trakya Investment, înregistrată tot în Olanda, o practică frecventă atât printre antreprenorii locali, cât și dincolo de granițele țării, datorită taxelor mici. Fabrica de 83.000 de metri pătrați a turcilor de la Șișecam Automotiv România se ocupă cu producerea sticlei pentru autovehicule, ajungând, anual, la 12 milioane de bucăți de sticlă. Investițiile companiei au ajuns la 80 de milioane de euro, în dezvoltarea liniilor de producție, dar și în lucrări de modernizare a celor existente. În 2012, Șișecam Automotiv România a achiziționat societatea Glasscorp SA.

Grupul este deținut, în proporție de 51 la sută, de Ișbank, prima bancă națională a Turciei, restul de 49 la sută din acțiuni fiind listate la bursa de la Istanbul. Acesta își desfășoară activitatea de producție pe patru continente în 13 țări, în total având 43 de fabrici și 22.000 de angajați.

Locul patru în clasament aparține tot Grupului Saint-Gobain, prin compania Pietta Glass Working, care, deși a avut o cifră de afaceri de 128 de milioane de lei în 2020, în scădere însă față de 2019, este pe pierdere cu circa 3 milioane de lei.

Abia pe locul cinci se regăsește o companie românească, Cristal Brad Service, care este deținută de Brad Petru, singurul acționar. Înființată în 1991, într-o perioadă de tranziție pentru țara noastră, Cristal Brad este o afacere de familie, care a avut în 2020 un rulaj de aproape 40 de milioane de lei, în scădere, însă, față de cifra de afaceri înregistrată în 2019. Compania are cinci puncte de lucru, în București, Bacău, Galați, Constanța și Popești-Leordeni, cu un spațiu de hale care însumează 10.000 mp și se ocupă cu prelucrarea, producerea și distribuția sticlei, având și un parc auto.

Cu toate acestea, doar cinci companii din Top 50 cei mai mari producători de sticlă prezenți în România sunt deținute de străini sau au o participație mai mare de 50 la sută, mai scrie profit.ro.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker