Economic

TOP 5 trucuri pentru a avea o relatie mai buna cu altii

Oamenii sunt fiinte sociale. Acest lucru inseamna, implicit, ca este natural sa iti doresti sa fii inconjurat de alte persoane, sa cauti aprobarea si iubirea si sa nu vrei sa fii singur.

Din acest motiv psihologii considera ca una din cele mai profunde experiente de viata o reprezinta conexiunea pe care o avem cu alti oameni. Cand dezvolti relatii pozitive cu cei din jur, te simti mai sanatos, mai fericit… si parca esti si mai capabil sa faci fata oricaror provocari ce apar.

Asadar, uite cateva trucuri pe care le poti aplica in viata ta pentru a avea o relatie mai buna cu altii, precum si pentru a fi mai fericit:

1. Asculta activ

Ascultarea activa inseamna sa fii atent la ce spun cei din jur, fara a judeca sau a pregati urmatoarea replica. Cu cat practici mai mult ascultarea activa cu atat vei observa ca ai mai multe de invatat. 

Secretul unei vieti implinite si fericite este tocmai aceasta dezvoltare personala permanenta. Nu trebuie doar sa ii auzi pe ceilalti, ci sa incerci sa intelegi, totodata. Sa pui intrebari, sa fii prezent in conversatie. Nimic nu te aduce mai aproape de ceilalti ca aceasta ascultare activa!

2. Accepta diferentele si celebreza-le!

Toti oamenii sunt diferiti, iar acesta nu poate fi decat un lucru extraordinar! Imagineaza-ti cat de plictisitoare ar fi viata daca toata lumea ar gandi la fel! Nu ar mai exista provocari, nu ar mai exista evolutie si oamenii ar fi depresivi. Bucura-te de diferentele pe care le remarci si invata din ele. Cei din jur se vor bucura sa iti observe intereaul, curiozitatea si toleranta!

 3. Iubeste-te mai mult!

Iubirea de sine reprezinta o practica, un stil de viata. Atunci cand ajungi sa te iubesti pe tine insuti esti mult mai capabil sa dezvolti relatii de succes cu persoanele din jurul tau. Cand iti dai voie sa simti propriile emotii si iti intelegi copilul interior, esti mult mai dispus la intelegerea iubirii neconditionate. Poti accepta mai usor diferentele si ai o toleranta mult mai mare la greselile personale, precum si la cele ale persoanelor iubite.

4. Invata sa primesti si sa oferi feedback

Tot mai des se vorbeste despre feedback. Dar ce este, de fapt acesta? 

Feedback-ul reprezinta o modalitate prin care ne imbunatatim permanent comportamentul. Totusi, sa iti dai cu parerea nesolicitat nu inseamna sa oferi feedback. La fel, critica nu este feedback. Nici rautatea. 

Feedback-ul se solicita si ai nevoie de el pentru a putea vedea acele aspecte atitudinale de care esti mult prea aproape. E bine sa ceri opinia si sa o treci prin filtrul personal. Observa ce anume are sens pentru tine si accepta ca nimeni nu este perfect, insa poti evolua spre a atinge un nivel de perfectiune personala care sa iti ofere echilibru in relatia cu sine si cu cei din jur.

De asemenea, feedback-ul se ofera obiectiv si fara rautate. Daca esti intrebat cu privire la o problema, gandeste-te cum poti ajuta acea persoana sa evolueze. Nu o critica. Ofera si potentiale metode pentru solutionarea problemei. In absenta acestor potentiale solutii, nu faci nimic altceva decat sa creezi mai mult stres celuilalt.

5. Invata sa ai mai multa incredere

Cand lumea este plina de animozitati si critici, e greu sa ai incredere. Totusi, creierul uman este proiectat sa vada ceea pe ce se concentreaza. Sa primeasca, de regula, ceea ce ofera. Astfel, daca tu nu risti, oferind iubire si incredere, nu prea ai sanse sa si castigi. Vei atrage neincredere si lipsa de iubire. Ce oferi, aia primesti!

Asadar, daca vrei sa ai relatii mai bune cu persoanele din jurul tau este important sa pornesti de la imbunatatirea relatiei cu tine insuti. Investeste in educatia ta si in dezvoltarea ta personala!

Sursa foto: freepik.com

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker