Actualitate

Toma: „Vrem să formăm ingineri la Buzău și să rămână aici”

Buzăul încă duce lipsă de diversitate la capitolul unități de învățământ superior, cu toate că, în aceas­tă toamnă, trei facultăți ale  Universității „Dunărea de Jos” din Galați și-au deschis porțile pentru tinerii buzoieni. Aceștia se orientează către alte orașe din țară sau din străinătate și aleg, cel mai adesea, să rămână în jurul centrelor universitare unde și-au terminat studiile, motiv pentru care județul Buzău este unul dintre cele mai afectate de fenomenul depo­pulării și al îmbătrânirii populației.

Cei care au ales să rămână în Buzău s-au putut înscrie, toamna trecută, la specializările Educație fizică și sportivă (50 de locuri la taxă), Drept (60 de locuri la taxă) și Agricultură (50 de locuri la taxă), din cadrul Universității „Dunărea de Jos”. Admiterea s-a realizat pe bază de dosar, ponderea mediei de bacalaureat oscilând între 50 și sută la sută, în funcție de fiecare facultate.

Studenții buzoieni căro­ra aceste specializări nu le sunt pe plac, pot opta și pentru Academia de Studii Economice, prezentă la Buzău cu  Facultatea de Finanțe, Asigurări Bănci și Burse de Valori sau pentru Universitatea Bioterra București, a cărei filială din Buzău oferă, de asemenea, câteva opțiuni atractive.

Parteneriat cu universități din România și din Finlanda

Bugetul alocat municipiului anul acesta a fost structurat astfel încât cei patru piloni cruciali în dezvoltarea unui oraș – Educația, Cultura, Economia sau latura socială -, să beneficieze de investiții importante. Printre numeroasele planuri de dezvoltare a ora­șului este vizată și Educația, căreia i-a fost alocată o sumă însemnată, în vederea unor investiții foarte necesare.

După ce viceprimarul Oana Matache a anunțat că școlile buzoiene vor fi dotate cu mobilier nou și echipamente smart și IT, iar mai multe grădinițe vor fi modernizate după mode­lul nordic, primarul Constantin Toma a­nunță, de asemenea, vești bune la acest capitol.

Mai exact, acesta are în plan înființarea unui campus universitar la Buzău, măsură prin care edilul buzoian urmărește să-i convingă pe tineri să rămână în oraș să studieze, dar și să muncească după aceea, pentru a nu mai fi nevoie de atragerea forței de muncă din exterior.

„Foarte mulți bani din acest buget îi avem prinși pentru reabilitarea șco­lilor, grădinițelor, a terenurilor de sport, dar și pentru realizarea unui campus, pentru că dorim să fim unul dintre cele zece orașe care vor avea acces la cele 33,8 milioane de euro, prin realizarea unui consorțiu de învățământ dual și învă­țământ tehnic superior. Planul Național de Redresare și Reziliență dă această facilitate extraordinară, de a avea un campus foarte modern la Buzău, în care să aducem și facultăți tehnice, prin care să formăm ingineri la Buzău, care să rămână aici, și muncitori de înaltă calificare. S-a început demersul, vom semna acest me­morandum, împreună cu două universități din România și cu o universitate din Finlanda. Sperăm să îndeplinim toate condițiile, astfel încât, să ne putem califica în primele zece orașe care doresc să aibă acces și la un învă­țământ dual performant, dar și la învățământ tehnic superior. Ne batem să obținem acest proiect pentru că este vital pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Buzău”, spunea primarul Constantin Toma, luna trecută.

Articole similare