Administrație

Toma: „Un spital la Buzău este o necesitate și îl vom realiza”

Printre numeroasele proiecte ambițioase ale primarului Buzăului se nu­mără și acela privind construirea unui spital municipal. Edilul are deja în vizor câteva terenuri unde ar putea fi amplasată noua construcție, iar unul dintre ele aparține Primăriei și are suprafața de un hectar și jumătate. Problema este că terenul se află în afara orașului și, pe lângă faptul că nu este racordat la utilități, nu are nici documentația tehnică.

„Pentru un spital la nivelul municipiului Buzău ar trebui undeva la un hectar jumătate – două hec­tare, dar, bineînțeles, acest spital nu are ce căuta în oraș. Oricum nu avem niciun metru pătrat sau avem foarte puțin și nu de dimensiunea aceasta. Ne ducem în afara orașului, unde nu sunt utilități. Am descoperit că, din păcate, nu avem cadastrul total, sper ca anul acesta sau anul viitor să îl scoatem. E foarte complicat”, a spus Toma într-o emisiune la Campus TV.

Acesta nu a dorit să dea detalii cu privire la locația exactă a terenului, dat fiind că este prea devreme pentru a face afirmații în spațiul public. Cu toate acestea, Toma a declarat, în mod ironic, faptul că terenul îi aparține și că îl va vinde la suprapreț, pentru a aduce bucurie celor care îl acuză în mod repetat de diverse achiziții. „Este teren al Primăriei Buzău, deci nu vom cumpăra de la nimeni, pentru că, în primul rând, ar costa foarte mulți bani. În al doilea rând, durează foarte mult o asemenea procedură legală, cu licitație, cu evaluări și, ca să nu mai dureze atât, o să propun ca din buget (…) să prindem bănuți pentru studiul de fezabilitate pentru acest spital, care costă mult”, a mai spus Constantin Toma, pe parcursul aceleiași emisiuni.

Cu toate dificultățile pe care le-ar putea întâmpina un asemenea proiect, primarul Buzăului susține că un spital este absolut necesar la Buzău, lucru scos în evidență, mai ales, pe perioada pandemiei, când Spitalul Județean a fost sufocat de numeroasele cazuri, unii bolnavi fiind tratați chiar și în parcare, în propriile mașini. „Un spital la Buzău este o necesitate și îl vom realiza, cu toate facilitățile, la cele mai înalte standarde posibile (…) Un spital serios înseamnă cam 500.000 de euro pentru un pat, deci la vreo 150 de paturi se înmulțește cu chestia asta și o să vedeți că duce la o sumă de 50-60-70 de milioane de euro”, a mai spus Toma.

Primarul municipiului Buzău a mai spus că are de gând să atragă medici în noua unitate prin dotarea cu aparatură modernă, care să le înlesnească munca. Speranța acestuia este ca medicii buzoieni care lucrează în alte spitale din țară să se orienteze către Buzău, la fel și cei din străinătate, care, astfel, se pot întoarce la familii. „Dacă există o dotare extraordinară și îți dorești ca lucrul acesta să funcționeze, bineînțeles, trebuie să dai facilități foarte mari și medicilor care vor veni aici. Și, de ce nu, să vină medici, nu doar din România sau din București, pentru că acolo sunt mulți buzoieni, ci și din străinătate. Salariile s-au mai mărit și la noi și, dacă le oferim condiții, să vină oamenii înapoi. Dacă le vom crea condiții decente, sunt convins că vom avea mulți medici la Buzău”, a mai declarat Toma.

Fondurile europene sunt destul de greu de obținut, după cum mai adaugă edilul, dat fiind că nu doar la Buzău este nevoie de un astfel de spital, ci și în alte orașe. Astfel, Buzăul se „bate” și cu alte primării din țară, care doresc să prindă fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea unor unități similare. Proiectele care vizează accesarea banilor prin PNRR sunt destul de rigu­roase, necesitând transparență totală, pentru a avea șanse de câștig. Mai mult decât atât, proiectul trebuie să fie gata cât mai repede, pentru ca Buzăul să nu fie depășit de alte orașe din țară la acest capitol.

Un comentariu

  1. indiferent cat va costa ? nu ?

    din pacate in ro nu avem standarde de cost – se incearca sa se realizeze lucrul asta cat de curand dar in genere autoritatilor nu le pasa de suma finala …

Articole similare