Administrație

Toma explică cine „a furat” pistele de biciclete de pe Transilvaniei

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a organizat luni o conferință de presă, pentru a lămuri recentele acuzații de fraudă, care se răsfrâng asupra sa nu doar prin prisma imaginii afectate, ci și a lucrărilor de reabilitare desfășurate în tot orașul. Aceasta pentru că Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a oprit finanțarea proiectelor de reabilitare a bulevardelor Industriei și Unirii, precum și a străzii Transilvaniei, până la clarificarea situației în cauză.

Într-un document înaintat Primăriei Buzău, AMPOR își motivează decizia de sistare a finanțărilor prin existența unei suspiciuni de fraudă la nivelul municipalității buzoiene, care trebuie clarificată de către instituțiile abilitate în acest sens. Documentul de la AMPOR a ajuns, cumva, în spațiul public, un alt motiv de mâhnire pentru primarul Buzăului, care s-a declarat dezamăgit că prima grijă a funcționarilor din cadrul instituției a fost să dea mai departe această informație cu caracter confidențial.

Constantin Toma nu este străin de plângeri penale de tot soiul, având în „palmares” diverse acuzații nefondate, care nu au putut fi dovedite și cu probe. Aceasta, însă, afectează mai mult decât imaginea sa și are consecințe asupra întregului oraș, riscând să blocheze lucrările de reabilitare pentru mult timp în starea actuală. „Până în acest moment nu avem nicio informație venită la Primăria Buzău legată de instituția statului care a făcut această sesizare la Ministerul Dezvoltării. Drept urmare, o să mă adresez Parchetului General, să mă pun la dispoziție, pentru a da drumul mai repede acestor cercetări. Pentru că nu libertatea lui Toma este în pericol, ci tot orașul, respectiv, suntem cu lucrări foarte mari, tot Buzăul este în șantier și riscăm, din cauza iresponsabilității unui individ, să blocăm tot orașul”, a spus Constantin Toma.

De ce crede primarul că i s-a făcut plângere penală

Pentru a lămuri această acuzție, primarul a ținut să dea definiția fraudei, pe care a corelat-o, mai apoi, cu câteva posibile motive pentru care i s-ar fi putut formula o astfel de plângere penală, luarea de șpagă nefiind unul dintre ele. Edilul crede că strada Transilvaniei a fost motivul, mai exact, faptul că se vehicula că vor fi făcute piste pentru bicicliști, care, însă, nu s-au mai făcut. Primarul spune că acestea nici măcar nu făceau parte din proiectul original, dat fiind că strada este mult prea îngustă și nu se pretează unei astfel de lucrări. Încurcătura a pornit de la simularea virtuală pentru Bulevardul Unirii, unde aceste piste apăreau parte din proiect, care a fost, însă, atribuită străzii Transilvaniei.

Constantin Toma a mai spus că, dacă aceste piste pentru bicicliști ar fi făcut parte din proiect și, totuși, nu ar fi fost executate, Ministerul Dezvoltării, prin instituțiile pe care le coordonează, nu ar fi aprobat plățile. Primarul Buzăului a mai declarat că accesarea fondurilor pentru proiectul de mobilitate urbană derulat în municipiu s-a desfășurat după numeroase procese riguroase, ale mai multor instiuții, iar acestea nu ar fi aprobat plățile dacă existau elemente care să nu corespundă, fie de ordin financiar, fie în ceea ce privește respectarea prevederilor contractului asumat.

„Am tras concluzia că e vorba în special de strada Transilvaniei și am mai avut ceva comentarii înainte, și de aici am legat-o cu o altă informație, pentru că, așa cum scrie în document, «suspiciune de fraudă», și eu am suspiciunea legată de cine a făcut plângere penală, care blochează tot orașul și este un gest iresponsabil (…) Eu nu am luat șpagă! Nu poate exista nicio dovadă din care să rezulte că Toma a fraudat, în sensul că ar fi luat vreo șpagă pe acest proiect sau pe altele (…) Neluând șpagă, mă gândesc că acel iresponsabil, acel incoștient, a făcut (plângere, n.r.) pentru ce ați dat prin presă și ce s-a discutat la vremea respectivă. Unul s-a referit la faptul că Toma ar fi declarat o stradă foarte largă, în care încăpeau și piste de biciclete, și când s-a executat lucrarea, n-au mai fost piste de biciclete. Într-adevăr, trotuarul nu s-a mai făcut și nu se va mai face, dar asta pentru că această stradă nu îndeplinește condițiile pentru așa ceva”, a spus primarul Toma.

Mai mult decât atât, discuțiile au planat și în jurul marcajelor cu linia continuă de pe strada Transilvaniei, care au creat destulă rumoare și nemulțumire printre buzoieni. Primarul a ținut să lămurească faptul că Inspectoratul de Poliție Județean Buzău și-a dat acordul pentru realizarea marcajelor respective, dar, la presiunea agenților economici, aceștia s-au răzgândit, însă reprezentanții firmei de construcții apucaseră deja să traseze marcajele conform avizului inițial. Constantin Toma a admis că a fost o mică eroare, însă nu crede că ar fi trebuit să capete proporții penale și să blocheze lucrările din întreg orașul.

Primarul a mai făcut precizarea și că motivul discordiei, strada Transilvaniei, nici nu era în intenția inițială de reabilitare, fiind inclusă aici Șoseaua Brăilei. Însă, tot la presiune publică, și având în vedere starea în care se afla strada Transilvaniei, s-a luat decizia reabilitării acesteia.

Ce se întâmplă cu lucrările din oraș

Cât privește desfășurarea lucrărilor din oraș, lucrurile sunt clare… și nu prea. Aceasta pentru că, deși sumele pentru acestea au fost achitate în proporție de circa 42 la sută, dacă autoritățile nu lămuresc mai repede acuzația adusă primarului, riscăm să ne trezim cu un șantier întins pe parcursul a câțiva ani, până când se va lămuri această situație.

Cu toate acestea, primarul este optimist și spune că va încerca să-i convingă pe austriecii de la Strabag să își desfășoare în continuare lucrările, mizând pe faptul că, în cel mai rău caz, va încerca să găsească fonduri din bugetul local pentru a finanța execuția pe mai departe a proiectului. Aceasta înseamnă, însă, că vor fi luați banii alocați altor proiecte de investiții anunțate. „Pot anula alte investiții, pe care le avem pe credite sau pe fonduri locale. Bineînțeles că voi face acest lucru dacă se întâmplă ceva, pentru că n-am nicio problemă. Eu trebuie să merg mai departe, pentru că sunt sută la sută convins că nu este nimic și totul s-a derulat absolut legal și în atragerea acestor fonduri europene, și în derularea contractului, cu niște întârzieri care, multe, n-au depins de ei (…) Constructorul este în termen, Strabag nu are probleme de întârziere”, a mai spus Constantin Toma.

Procedura de decontare a lucrărilor efectuate în municipiu este una foarte complexă, iar firma constructoare înaintează dosarul cu toate documentațiile aferente lucrărilor Primăriei Buzău, care le verifică și le dă mai departe Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est din Brăila (ADR). Mai apoi, dosarul cu pricina este trimis la București, unde reprezentanții Ministerului Dezvoltării verifică, la rândul lor, corectitudinea datelor și, mai apoi, se decontează plățile aferente.

Dincolo de a implica doar autoritățile de la Buzău, acuzația actuală va include verificări la toate aceste instituții, care au aprobat dosarele de rambursare a plăților aferente. De aceea, este necesar ca lucrurile să se pună în mișcare și să se lămurească destul de repede, pentru a nu bloca un oraș întreg. „Toți cei care suntem în coșul ăsta, toți suntem vinovați sau nevinovați. A lui Toma este una din «n» semnături care sunt aici, sunt un pachet de semnături aici, una la ADR Brăila și una la Minister. Mai apoi, Ministerul duce aceste documente la Comisia Europeană (…) Eu am suspiciunea că cineva vrea să blocheze acest oraș”, a spus primarul Toma.

Pentru ca lucrurile să se pună în mișcare, primarul a spus că se va adresa instituțiilor abilitate și le va pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru soluționarea rapidă a situației actuale. Constantin Toma spune că nici el, nici instituția pe care o reprezintă, nu au primit alte informații din partea celor abilitați să desfășoare astfel de anchete, însă, nu va mai aștepta răspunsul acestora, ci va iniția procedurile de clarificare a acestor acuzații.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker