Politic

Cine este buzoianul care vrea să blocheze orașul

Finanțarea proiectului european de reabilitare a bulevardelor Unirii și Industriei, precum și a străzii Transilvaniei, este pusă în pericol după ce un buzoian, a cărui identitate nu a fost dezvăluită încă, a formulat un denunț penal în care acuză o fraudă în derularea respectivului proiect. Chestiunea în cauză a explodat odată cu apariția în spațiul public a unui document emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a comunicat Primăriei faptul că Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional suspendă plățile pentru proiectul menționat până când organele de urmărire penală vor finaliza investigațiile impuse de denunțul respectiv sau „până la pronunțarea deciziei definitive a instanței privind caracterul penal sau nepenal al faptei incriminate”. 

În traducere liberă, proiectul de reabilitare a celor trei mari străzi din municipiu s-ar putea bloca pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp, adică bulevardele Industriei și Unirii ar putea îngheța în stadiul în care se află în acest moment pentru, poate, chiar câțiva ani. Primarul Constantin Toma, care a organizat luni o conferință de presă pe această temă – despre care găsiți amănunte în pagina 3 – este însă optimist și spune că firma care execută lucrările, concernul austriac Strabag, nu va abandona șantierele și va continua lucrările. Mai mult, susține Toma, municipalitatea ia în serios și varianta de a tăia fonduri de la alte lucrări de investiții programate pentru acest an pentru a acoperi costurile finalizării proiectului Unirii-Industriei-Transilvaniei.

Pe parcursul aceleiași conferințe de presă, Toma a dat să se înțeleagă că știe, cu maximă probabilitate, cine este autorul denunțului, dând presei și câteva indicii în acest sens. Primarul a relatat că, în timpul unei emisiuni la Campus TV, la care a fost invitat și pe parcursul căreia s-a referit pe larg la lucrările de pe strada Transilvaniei, a primit un mesaj pe telefon de la unul dintre consilierii municipali în funcție, cu următorul conținut: „Ce jigodie ești! Oricum, tot la pușcărie vei ajunge! Este o chestiune doar de timp!”. Identitatea și pedigree-ul politic ale acestuia – dar și, cu siguranță, alte argumente pe care nu le-a făcut publice – i-au întărit convingerea primarului că expeditorul mesajului este una și aceeași persoană cu autorul denunțului.

Cine decontează

Una dintre cele mai serioase probleme care derivă din această poveste este aceea a persoanei care trage ponoasele și a celei care câștigă de pe urma unei asemenea isprăvi.

Și, pentru a înțelege bine acest lucru, vom lua în calcul scenariul cel mai negru: plângerea penală ajunge pe mâna unei persoane fără prea mult simț al răspunderii care, după o „matură chibzuință” care poate dura câteva luni bune, ajunge la concluzia că mai sănătos este să arunce pisica în ograda justiției și dispune trimiterea în judecată nu a primarului, așa cum s-ar fi așteptat autorul denunțului, ci a unui acar Păun din zecile de inși care semnează hârtii într-un proiect de asemenea anvergură. Și, odată ajuns în justiție, un asemenea dosar poate dura ani de zile până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile. Răstimp în care, dacă rămânem în scenariul cel mai negru, orașul poate rămâne cu cele trei mari străzi în stadiul de astăzi.

Evident, pe termen scurt, primarul este cel care trage ponoasele unei asemenea isprăvi, iar adversarii săi, politici sau de orice altă natură, își freacă mâinile savurând tirul la care este supus edilul-șef și se roagă la Doamne-Doamne ca blocajul să țină până în preajma alegerilor din anul 2024. Pe de altă parte, aceiași indivizi uită că și în mandatul precedent, Constantin Toma a fost supus unor presiuni de același gen, de la acuzații mârșave, de genul că ar fi autorul moral al unei sincideri, până la plângeri penale și chiar acțiuni în instanța de Contencios Administrativ care au blocat, o perioadă, proiecte benefice pentru oraș. Însă, până la urmă s-a dovedit că toate aceste chestiuni și-au adus și ele contribuția la… succesul electoral fără precedent obținut de Toma și de Partidul Social Democrat la nivelul municipiului.

Portet-robot

La prima vedere, gândul te duce, la citirea mesajului făcut public de primarul Toma, la „băieții de cartier” din Consiliul Local. Totuși, tonul și încrâncenarea din mesaj ne arată că autorul trebuie căutat în altă zonă. Drept pentru care, o analiză mai atentă ne arată că autorul are o vârstă mai înaintată, care îi permite să vorbească în mod curent la persoana a doua singular cu primarul. Este un cetățean care, până la un moment dat l-a sprijinit pe primar, până când acțiunile acestuia au afectat afacerile nu tocmai legale ale cercului său de apropiați. Este un cetățean care nu a putut face mulți purici în niciun partid, fiind repudiat, pe rând, de toți stăpânii săi politici. Drept pentru care orice acțiune a sa nu poate fi stopată prin ordin politic, ci este dictată de setea de răzbunare. Mai mult, cu maximă probabilitate, acesta are studii și a profesat în domeniul juridic sau judiciar și nu este exclus ca această acțiune să nu fie prima de acest gen. Totuși, inteligența nu pare a-l da afară din casă, dat fiind că a folosit telefonul personal la expedierea mesajului respectiv. Chesiune care, de altfel, l-a făcut și pe primarul Constantin Toma să dea asigurări că respectivul nu face parte din grupul de consilieri ai Partidului Social Democrat.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker