Administrație

Toma, dat exemplu de Ciolacu la capitolul termoficare

Situația Termoenergetica, furnizorul de agent termic și apă caldă din București, este una delicată, dat fiind că datoria de 600 de milioane lei a companiei față de Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, riscă să îi lase pe bucureșteni fără căldură iarna aceasta.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut apel la președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cerându-i acestuia să ia legătura cu ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, astfel încât să ajute la acoperirea datoriei Termoenergetica. „Eu îl rog pe domnul Ciolacu să dea telefon la domnul Câciu, ministrul de Finanțe, astfel încât să rezolvăm problema cu datoria restantă pentru Termoenergetica, pentru că de rezolvarea situației financiare a Termoenergeticii, de ieșirea Elcen din insolvență depind toate investițiile viitoare pe care trebuie să le facem în producție și distribuție transport de agent termic”, a arătat Dan, în cadrul unei declarații de presă.Acesta a menționat că nu vrea să ia în calcul scenariul intrării în insolvență al companiei Termoenergetica, în cazul în care aceasta nu va primi banii necesari: „Vreau să nu vorbim de scenariul acesta. Eu cred că până la urmă suntem oameni responsabili. (…) Vreau să nu vorbim de scenariul acesta și să rezolvăm la nivel politic și administrativ problema întregului lanț: Primărie-Termoenergetica-Elcen-Romgaz”.

Toma s-a interesat din iulie de situația termoficării

Marcel Ciolacu i-a răspuns lui Nicușor Dan în cadrul unei emisiuni a postului Antena 3, spunându-i, din start, că situația Termoenergetica nu ține de atribuțiile sale, ci ar fi indicat să se adreseze prim-ministrului Nicolae Ciucă. Ciolacu a mai declarat că oricum momentul în care primarul general al Capitalei a ales să rezolve problema furnizării agentului termic este și-așa unul neinspirat, iar această chestiune trebuia să prezinte prioritate încă din această vară, cum a fost cazul la Buzău. Diferența este că la Buzău beneficiarii sistemului centralizat de termoficare sunt în jurul a 4.000 de abonați, în timp ce, în București, 550.000 de apartamente riscă să rămână în frig iarna aceasta.

Primarul Constantin Toma

„Tu te interesezi de căldura bucureștenilor pe 10 noiembrie? Eu cu Toma de la Buzău avem discuții din iulie despre abordarea cu termoficarea în Buzău. Cică să sune Ciolacu pe ministrul Finanțelor… Păi, în noiembrie vrei să îl sun? Să fac trafic de influență? Eu sunt prim-ministru? Are excedent, sunt date publice, de 200 de milioane de lei. Păi, ceri ajutor de la mine? O să discutăm în coaliție dacă prim-ministrul dorește să o avem, că nu e în atribuțiile mele, să vadă de ce să ajute Bucureștiul, dacă e așa o catastrofă. Rectificarea se face la sfârșitul lui noiembrie, dar tu ești primar și te trezești pe 10 noiembrie că ai o discuție în ce privește încălzirea?”, a spus Ciolacu.

Totodată, președintele Camerei Deputaților a mai adăugat că episodul Termoenergetica este încă un motiv pentru care Nicușor Dan se dovedește a fi nepregătit pentru funcția de primar general al Capitalei, motiv pentru care, ar fi mai înțelept să se retragă și să lase conducerea instituției pe mâini  mai bine pregătite. „Pentru mine, îmi mențin părerea, e bine să își dea demisia și să lase bucureștenii să găsească un viceprimar, nu are capacitatea să conducă primăria. Nu înseamnă că nu are minte, dar nu are știința administrativă să conducă. Liberalii trebuie să recunoască că au greșit când l-au susținut pe Nicușor”, a mai afirmat Ciolacu.

Un comentariu

Articole similare