Administrație

Tisău: Cea mai mare investiţie de interes public – reţeaua de gaze naturale

Aproape 380 de miliarde de lei vechi vor fi investite în comuna Tisău pentru înfiinţarea unui sistem inteligent pentru distribuirea gazelor naturale către populaţie. Investiţia a fost atrasă prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. Lucrările vizează satele Grăjdana, Izvoru, Haleş, Pădureni, Strezeni, Tisău şi Valea Sălciilor.

„În comuna Tisău se fac pași importanți către modernizare și confort”, spune primarul comunei Tisău, Cristian Ionel Mihai: „Astăzi (n.r., 26 februarie) au început lucrările pentru înfiinţarea unui sistem inteligent de distribuţie a gazelor naturale în comună. Această inițiativă va aduce beneficii semnificative pentru locuitori, oferindu-le acces la un serviciu esențial”.

De la autorităţile locale aflăm că documentaţiile tehnice (studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic) au fost depuse la Ministerul Dezvoltării încă înainte de anul 2020, când investiţiile pentru dezvoltarea serviciilor publice în teritoriu erau implementate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) I şi II, pentru ca, în perioada când guvernarea a fost asigurată de alianţa PNL-USR, proiectul cu acoperire naţională să primească denumirea de „Anghel Saligny”.

Şansele pentru trecerea proiectului de la Tisău pe lista documentaţiilor eligibile şi cu punctaje suficiente pentru a accede inclusiv la finanţare au sporit odată cu demararea programului, la nivel naţional, pentru implementarea cât mai multor investiţii pe domeniul reţelelor pentru distribuţia gazelor naturale, program promovat chiar de către actualul premier al României, Marcel Ciolacu. La acel moment, în toamna anului 2019, când guvernarea era asigurată de social-democraţi, cu medierea Consiliului Judeţean, la Buzău se constituia Asociaţia pentru Implementarea Proiectelor de Înfiinţare a Reţelelor de Distribuţie a Gazelor Naturale, judeţul fiind împărţit pe zone de eligibilitate. În ceea ce priveşte comuna Tisău, punctajele pentru calificarea pe lista de finanţare au fost obţinute, în principal, pentru continuitate, reţeaua de la Tisău urmând să fie conectată la cea care alimentează comunităţi pe teritoriul comunei vecine, Verneşti, precum şi distanţele reduse între aşezări, pe teritoriul comunei beneficiare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker