duminică, 20 septembrie 2020

Ținutul Buzăului va beneficia de un punct de vizitare unic în România

Autoritățile județului mai fac un pas pentru punerea în ­va­loare și promovarea frumuseților ,,Ținutului Buzăului”. Un loc unic, unde poți să afli ce înseamnă Ținutul Buzăului va fi poarta către acest teritoriu ce trebuie descoperit pas cu pas. „GeoGate – poarta către Ți­nutul Buzăului! Împreună cu Asociația Ținutul Buzăului, Primăria Berca și ADI Ținutul Buzăului pregătim în localitatea Sătuc, comuna Berca, un punct de vizitare unic în România. Va fi un loc unde poți să vezi, să auzi, să miroși și să simți ți­nutul Buzăului!”, a scris pe pa­gina de socializare președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Punctul modern de informare turistică se va amenaja într-o clădire de pe marginea DN10 Buzău – Brașov, în loca­litatea Sătuc, la intersecția cu drumul spre Berca, unde a funcționat o școală și o grădiniță, închise între timp din lipsă de copii.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, consilierii județeni au dat undă verde pentru ca specialiștii Consiliului Județean, în parteneriat cu Asociația „Ți­nutul Buzăului” și Universitatea București – Centrul Geomedia, să reinițieze demersurile necesare pentru obținerea statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru ,,Ținutul Buzăului”.

„Este un vis al Consiliului Județean care va deveni realitate, este o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară unde noi, Consiliul Județean, suntem principalul aplicant, este vorba despre Ținutul Buzăului, o zonă foarte importantă din județul Buzău, atât din punctul de vedere al numărului locuitorilor, turismului și dezvoltării. În sfârșit, a venit vremea să aplicăm ca acest geoparc să devină Geo­parc UNESCO. Am făcut tot ce depindea de noi, atât din punct de vedere material cât și logistic, am pus sumele de bani, vom depune documentația în această lună și, din informațiile care le am Geoparcul ținutul Buzăului, va fi acreditat UNESCO. Din acel moment se schimbă radical viața locuitorilor, a oamenilor, tot ce însaemnă turism și dezvoltare pentru acest teritoriu. Eu mă bucur că vom intra pe această hartă a Geoparcurilor UNESCO și de abia acum intrăm pe o hartă importantă a turismului”, a declarat preșe­dintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat în considerarea unui demers important, început în anul 2007, când teritoriul din nordul județului Buzău, alcătuit din 18 unități administrativ-teritoriale – Berca, Beceni, Scorțoasa, Pârscov, Pănătău, Colți, Cozieni, Bozioru, Cănești, Odăile, Chiliile, Brăești, Vintilă Vodă, Mânzălești, Lopătari, Sărulești, Valea Salciei și Bisoca – a primit statutul de Destinație Europeană de Excelență (EDEN) pentru Categoria destinații emergente.

„Această performanță a fost rezultatul colaborării Consiliului Județean Buzău cu Universitatea București – Centrul Geomedia și Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) filiala Buzău. Prin hotărârea Consiliului Județean Buzău nr. 167 /2007 s-a aprobat și respectiv, constituit, ADI <ținutul Buzăului>, având ca membri asociați unitățile administrativ – teritoriale mai sus menționate, prin reprezentanții legali și, bineînțeles, județul Buzău, dobândind personalitate juridică în 2008. În contextul evoluției economice și politice ulterioare, scopul demersurilor inițiate – recunoașterea statutului de Geo­parc al acestui areal geografic corespunzător reglementărilor UNESCO și ale Cărții Rețelei Europene a Geoparcurilor a stagnat deși este un proiect important al Strategiei de dezvoltare și promovare a turismului. Asociația <Ținutul Buzăului> – persoană juridică de drept privat, constituită conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 26/2000, și-a asumat și propus realizarea unui parteneriat al cărui scop final este realizarea procedurilor aferente accesării obținerii, menținerii și pregătirea validării /revalidării statutului de ­Geo­parc UNESCO pentru „Ți­nutul Buzăului”. Așa cum a făcut-o și în anii de început 2006 – 2007, Centrul Geomedia – Universitatea București va fi, de asemenea, partener, expertiza sa din acest punct de vedere fiind deja concretizată în cazul Geoparcului Dinozaurilor – Țara Hațegului. Există o estimare a contribuției financiare/anuale a Consiliului Județean Buzău la 70.000 Euro care poate fi asigurată din bugetul propriu al județului Buzău pe perioada de șapte ani de valabilitate a parteneriatului. Vă rog să luați în considerare beneficiile recunoașterii statutului de Geoparc UNESCO pentru acest areal și beneficiile care pot fi generate pe toate segmentele de activitate ale județului Buzău”, se precizează în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.

Geoparcul reprezintă un concept lansat și susținut de UNESCO în parteneriat cu rețeaua Europeană a Geoparcurilor iar la nivel mondial a fost creată Rețeaua Globală ­(UNESCO) a Geoparcurilor. Geoparcul reprezintă un brand internațional pentru arealul ­geografic care îl obține.

loading...
error: Content is protected !!