Actualitate

FOTO | Cum au reușit patru copii nevăzători „să vadă” păsările din Crâng

Eveniment inedit, marți, în curtea Muzeului Județean și în Parcul Crâng, unde patru copii nevăzători au putut să asocieze, pentru prima dată, cântecul unei păsări cu ­ima­ginea acesteia, așa cum au perceput-o cu ajutorul simțului tactil. Caravana „Ciripituri în natură” -, organizată de Asociația „Tandem Arena”, a făcut un popas la Buzău – al treilea al caravanei -, unde copiii au reușit, cu ajutorul unor desene create special pentru a putea fi simțite la atingere, să își dea seama cum arată o pasăre, o chestiune inedită pentru ei, dat fiind că manualele școlare în format Braille nu le oferă acces și la imagini. Menționăm că proiectul „Ciripituri în natură” este finanțat cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

Atelierul a fost organizat în curtea Muzeului Județean, iar la lecția respectivă au putut participa doar patru copii însoțiți de un cadru didactic, din cauza condițiilor impuse de criza sanitară. Pe lângă materialele tactile puse la dispoziție de organizatorii caravanei, copiii au beneficiat și de înregistrări audio care au redat ciripiturile păsărilor, respectiv toate tipurile de semnale pe care acestea și le transmit: de la cântece de împerechere până la ciripiturile cu care-și cheamă puii sau prin care se avertizează de pericole. De asemenea, copiii au avut la dispoziție și păsări împăiate. După atelierul din curtea Muzeului Jude­țean, copiii, însoțiți de reprezentanții Asociației, au plecat în Parcul Crâng pentru a recunoaște ,,pe teren” păsările după cântecul lor.

„Pentru copiii cu deficiențe de vedere, atelierele care se bazează pe experințe tactile și auditive sunt foarte benefice, pentru că le oferă o experiență completă a lumii înconju­rătoare. Suntem bucuroși că am găsit la Buzău copii foarte isteți, dornici să învețe și un personal didactic plin de entuziasm, care le-au au transformat cu dibăcie știința în poveste. Muzeul Județean Buzău ne-a fost o gazdă perfectă și ne dorim să revenim la Buzău cu ateliere pe diverse alte teme de interes școlar. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această activitate: lui Iulian Carman, domnului director Daniel Costache, doamnei profesoare Mirela Crăciunescu și Andreiei Bruckner”, spune Gilbert Iscu, managerul de comunicare al proiectului „Ciripituri în Natură”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker