Actualitate

„Ţinutul Buzăului“, în Guinness World Records

O ştire dată publicităţii, recent, de o televiziune naţională scoate în evidenţă faptul că două dintre atracţiile turistice de pe teritoriul judeţului Buzău sunt prezente în faimoasa Carte a Recordurilor. Este vorba despre Trovanţii de la Bozioru şi despre zona de „calcare” din arealul Pietroasele. Informaţia este cu atât mai importantă pentru turismul buzoian, având în vedere că cele două formaţiuni geologice fac parte din Geoparcul „Ţinutul Buzăului”, recent recunoscut şi de structurile UNESCO.

Menţiunea este făcută în contextul publicării unui studiu geologic, în anul 2021, în care se spune despre faptul că cercetătorii au descoperit proporţiile imense ale celui mai mare lac din istoria planetei Pământ: Paratethys. Guinness World Records a publicat online un articol dedicat „Celui mai mare lac care a existat vreodată” şi, de asemenea, recordul a fost publicat în ediţiile tipărite, în peste 40 de limbi.
Este vorba despre o echipă condusă de dr. Dan Palcu, formată din cercetători ai institutului GeoEcoMar şi cercetători ai Universităţii din Bucureşti, o premieră pentru cele două instituţii.

„Pentru mult timp”, se spune în studiu, „s-a crezut că aici a fost o mare preistorică, Marea Sarmatică. Acum avem dovezi clare că pentru aproximativ cinci milioane de ani, această mare a devenit un lac – izolat de ocean şi plin de animale nemaiîntâlnite în alte locuri de pe glob. Lacul a acoperit mare parte din teritoriul României, în afară de zonele muntoase, şi a lăsat în urmă mărturii spectaculoase, precum nisipurile cu trovanţi din Subcarpaţii Buzăului şi Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istriţa care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, şi falezele roşiatice din Dobrogea de Sud”.

Studiul a fost realizat în colaborare între Universitatea Utrecht (Olanda), Universitatea din São Paulo (Brazilia), Academia Rusă de Ştiinţe (Rusia), Centrul Senckenberg de Cercetare a Biodiversităţii şi a Climei (Germania) şi Universitatea din Bucureşti (România), condus de paleo-oceanograful Dan Palcu de la Universitatea din São Paulo.

Unul dintre parteneri în proiectul „Ţinutul Buzăului” este Universitatea din Bucureşti, instituţie care a participat şi la studiul omului de ştiinţă român, ceea ce creează premisele unei campanii de promovare, în paralel cu beneficiul popularităţii din partea vestitei publicaţii, pentru ca întregul parc natural de la Curbura Carpaţilor să devină atracţie mai mare pentru turişti, iar publicitatea de un asemenea nivel să constituie, de ce nu, un reper important pentru evaluări, în perspectiva accesării de programe cu finanţare europeană.

Câştigarea unui loc în Cartea Recordurilor este o realizare uriaşă şi îi va informa pe mulţi despre ştiinţa fascinantă din jurul acestui mega-lac. De la înfiinţarea sa în 1954, Guinness World Records a vândut peste 150 de milioane de cărţi în peste 100 de ţări şi a fost tradus în peste 40 de limbi.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker