Economic

Prețul cărnii de porc aduce gospodinele la cratiță

Pregătirile sunt în toi pentru Crăciun, iar de la masa bogată nu pot lipsi preparatele din carne de porc, drept pentru care sunt mulți români care doresc să cumpere unul, chiar dacă prețurile sunt mai mari decât anul trecut.

În perioada sărbătorilor, românii consumă cea mai mare cantitate de carne de porc, care este preparată ca friptură, jumări, piftie, șorici, slănină, ciolan, cârnați sau caltaboși. În comparație cu anii trecuți, când românii cumpărau deja preparatele gata făcute pentru a nu mai găti acasă, anul acesta se vor ocupa cu gătitul, din cauza prețurilor mai mari.

Statisticile arată că, în România, doar în perioada Sărbătorilor de iarnă, sunt sacrificați peste un milion de porci. Dar și cheltuielile sunt pe măsură, deși prețurile diferă în funcție de magazinul din care cumpărăm, de orașul în care trăim sau de forma în care achiziționăm produsul respectiv.

Specialiştii susţin că se aşteaptă ca, în această perioadă, preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc să fie de aproximativ 24 de lei. Totuşi, trebuie precizat că a început să crească, din nou, numărul celor care cumpără carne de porc în aşa fel încât să-şi prepare acasă produsele tradiţionale.

Gustul Crăciunului ne costă mai mult ca niciodată în acest an. Cel mai scump este şoriciul care costă chiar şi 200 de lei kilogramul. Lebărul, toba sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul. Cei care vor să cumpere de la fermieri trebuie să știe că prețurile pleacă de la 15 lei/kg în viu, în Buzău.

Articole similare