Administrație

„Ținutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc UNESCO înainte de Paște

A mai rămas mai puțin de o lună până la aflarea verdictului din partea UNESCO în privința admiterii în Reţeaua Globală a Geoparcurilor a „Ținutului Buzăului”. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a venit cu o serie de lămuriri în această privință, la sfârșitul ședinței de joi a deliberativului, spunând că este posibil ca răspunsul să vină înaintea Sărbatorilor Pascale.

„Board-ul UNESCO se va întruni în 15 sau 16 aprilie şi va decide dacă Geoparcul Ţinutul Buzăului va primi acreditarea UNESCO. Atunci vom primi verdictul noi şi alte 15 geoparcuri din întreaga lume. Dacă vom primi răspuns afirmativ, pe 21 aprilie va fi o întâlnire on-line între <Ţinutul Buzăului> şi board-ul UNESCO, alături de celelalte geoparcuri din întreaga lume. Directorul UNESCO din România şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent pe data de 21 la Buzău, dacă vom fi admişi. Dacă vom primi acreditarea, vom primi diploma virtuală pe 21 aprilie, iar în septembrie o vom primi şi în format fizic”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Petre Emanoil Neagu

Aceasta ar reprezenta încununarea unui efort al Asociației „Ținutul Buzăului”, alături de Consiliul Județean și cele 18 comune care alcătuiesc geoparcul, care se derulează de 14 ani. În luna septembrie a anului trecut, doi evaluatori ai UNESCO au venit la Buzău pentru a verifica mare parte din localitățile care alcătuiesc geoparcul. După cele patru zile de vizită, cei doi evaluatori s-au arătat încântați de ceea ce au văzut la Buzău, iar, dacă va fi acreditat, Ținutul Buzăului va deveni al doilea geoparc din România, după Țara Hațegului.

„După o luptă de mulţi ani dusă de oameni absolut admirabili prin profesionalism şi devotament, au lucrat, au muncit şi am ajuns să finalizăm această idee. Eu sper să fim acreditaţi şi le mulţumesc anticipat celor de la Asociaţia Ţinutul Buzăului, celor de la Universitatea Bucureşti şi celor din aparatul propriu al Consiliului Judeţean care s-au ocupat pentru că este strict munca lor. Ştiu că foarte multă lume îşi arogă acum anumite poveşti, dar este strict meritul celor din aparatul propriu al CJ, cei de la ONG-ul <Ţinutul Buzăului> şi cei de la Universitatea Bucureşti. Restul sunt istorie şi jocuri de imagine”, a mai declarat preşedintele CJ Buzău.

Votul favorabil din partea UNESCO este, însă, doar primul pas într-un demers ce include mai multe componente, iar Petre Emanoil Neagu a comparat titlul conferit cu acelea din sport, spunând că „este uşor să ajungi să fii campion, dar este mult mai greu să te menţii”, iar investițiile în infrastructură, în dezvoltarea turismului şi în conservarea elementelor naturale trebuie să fie la un nivel ridicat, pentru a nu pierde statutul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker