Economic

La Buzău se construiește în ciuda scumpirii materialelor

Peste 6.000 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate la nivel național în primele două luni ale anului, în creștere cu 5,9 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Doar în luna februarie au fost eliberate 3.542 de autorizații, iar numărul lor este în creștere cu 38,9 la sută față de luna precedentă a acestui an.

Pe regiuni, au fost înregistrate creșteri în Nord-Vest (+150 autori­zaţii), Centru (+107), Sud-Vest Oltenia (+70), Nord-Est (+64), București-Ilfov (+42) şi Sud-Est (+36). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Vest (-81 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-49).

Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 69 la sută sunt pentru zona rurală. În luna februarie 2022 se evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+992 autorizaţii), comparativ cu luna precedentă.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+203 autorizaţii), Sud-Est (+152), Nord-Est (+144), București-Ilfov (+127), Sud-Vest Oltenia (+100), Centru (+98), NordVest (+87) şi Vest (+81).

La nivelul județului Buzău, au fost eliberate 54 de autorizații pentru clădiri rezidențiale autorizate, pentru o suprafață totală de 8.051 mp, în creștere față de luna trecută a acestui an, atunci când doar 39 de auto­rizații erau eliberate buzoienilor pentru construirea unor clădiri rezidențiale. În a doua lună a anului au fost eliberate și autorizații pentru clădiri nerezidențiale, patru la număr, pentru o suprafață totală de 1.927 mp, dublu comparativ cu luna ianuarie, când doar două astfel de autorizații erau eliberate.

Tot cresc prețurile la materialele de construcții

Creșteri la materialele de construcții sunt așteptate și în acest an, după ce anul 2021 a dat deja peste cap bilanțurile companiilor și bugetele care erau prevăzute pentru proiectele imobiliare. Chiar și așa, în România continuă să se construiască, chiar mai mult decât anul trecut, dovadă fiind și cifrele care indică numărul autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale, eliberate în luna februarie, cu aproape 40 la sută mai mare față de luna ianuarie.

Creșterile la materialele de construcții au început să se simtă încă din 2020, la sfârșit. Specialiștii spuneau încă de la începutul anului trecut că ar urma un colaps imobiliar dacă nu se întâmplă ceva, astfel încât, constructorii să poată prelua această creștere de prețuri împreună cu beneficiarii.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker