Administrație

Țiclea: „Mai repede mi-a răspuns Arafat la telefon decât primarul din Pietroasele”

După apeluri repetate către populație de a nu mai da foc vegetației uscate, care au rămas fără ecou, autoritățile locale s-au văzut nevoite să treacă la fapte, în speranța că, astfel, oamenii vor înceta măcar de teama sancțiunilor însemnate. Incendiul de pe Dealul Istrița, de week-end-ul trecut, a pus în mișcare acțiunile pentru găsirea și pedepsirea aspră a piromanilor care s-au ju­cat cu focul într-un mod atât de iresponsabil.

Deși incendiul de pe Dealul Istrița a fost foarte grav, lucrurile s-ar fi putut termina și mai prost dacă focul ar fi pătruns la releele de telecomunicații din zonă sau ar fi avansat spre interiorul pădurii de pini. Prefectul Daniel Țiclea a lăudat public mobilizarea tuturor celor implicați în stingerea focului, de la pompieri și jandarmi, până la reprezentanți ai ocoalelor silvice sau voluntari, care s-au luptat ore întregi cu flăcările, pentru a nu se extinde în vasta pădure din apropiere.

„Ca să trag o concluzie, acest dezastru nu a fost mai mare și nu s-a transformat într-o calamitate la nivel județean datorită profesionalismului și eficienței în intervenție. Ceea ce am văzut eu acolo sâmbătă și duminică, încă o dată consolidează afirmația mea din ultimele două săptămâni, că Buzăul are un mare noroc, și anume, că are la conducerea structurilor de forță, de primă intervenție, oameni cu mare experiență”, a spus prefectul la Focus TV.

Cu toate acestea, deși admirabile, aceste acțiuni nu ar fi trebuit să existe de la început, dacă oamenii s-ar fi purtat responsabil și nu ar fi dat foc la întâmplare, mai ales în zilele în care județul Buzău s-a aflat sub cod galben de vânt. Deși până acum autoritățile în măsură au dat o singură amendă, în valoare de 5.000 de lei, unui bărbat din Brăești, prefectul spune că vor mai urma și altele, cu siguranță, mult mai însemnate, pe măsura gravității faptelor.

„Este o dezamăgire”

Dezamăgirea nu se rezumă doar la acțiunile făptașilor, ci și a structurilor care ar fi trebuit să gestioneze astfel de situații, printre care Serviciul de Voluntariat pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.) din cadrul comunei Pietroasele, despre care prefectul Țiclea știa că este funcțional, ca să afle, cu ocazia incendiului, că nu este nici pe departe așa. „S.V.S.U. Pietroasele pentru mine este o uriașă dezamăgire. Eu fusesem la Pietroasele la o ședință de Consiliu Local, cu o lună înainte, și m-au asigurat că Serviciul de Voluntariat este în regulă, cu tot specificul, că au oameni disponibili, că au chiar și un utilaj cu care se poate interveni”, a mai spus prefectul Buzăului.

Ca lucrurile să fie și mai complicate, primarul comunei, Cornel Enache, nu a fost de găsit, fiind nevoie ca autoritățile să îl contacteze pe fiul acestuia pentru a lua legătura. Prefectul a mai spus că i-a fost mai ușor să ia legătura cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, decât cu alesul comunei Pietroasele, care a răspuns abia la o oră și jumătate după ce a fost contactat și atunci pentru a-l înștiința pe prefect că utilajul necesar stingerii focului era de fapt nefuncțional… de doi ani.

Mai mult decât atât, responsabilul din cadrul Serviciului de Voluntariat al comunei Pietroasele este, în mod neinspirat, o domnișoară, care nu este în măsură a ocupa o funcție atât de solicitantă. Daniel Țiclea a mai adăugat că părerea aceasta i-a fost întărită tocmai de lipsa de acțiune din week-end, când comuna nu a putut participa prin acest serviciu.

„Primarul a răspuns foarte greu la telefon, a trebuit să sunăm la fiul dânsului. Domnul Arafat mi-a răspuns la telefon, nu la al doilea apel, ci când a sunat a doua oară telefonul. Primarul mi-a răspuns la o oră jumătate după ce am încercat să îl contactez și atunci mi-a spus că acel utilaj pe care mizam e stricat de doi ani, iar responsabilul S.V.S.U al comunei Pietroasele, care este o domnișoară, este indisponibilă, nu poate să vină să stingă focul. Cu tot respectul pentru doamne și domnișoare, mi se pare total inoportun ca responsabilul S.V.S.U. dintr-o comună să fie o doamnă sau o domnișoară. Nu le văd în prima linie a luptei cu focul, și exemplul de sâmbătă dovedește că am dreptate sau îmi întărește această opinie”, a mai adăugat Țiclea.

Singura remarcă negativă pentru intervenție a bifat-o S.V.S.U. Pietroasele, în rest, toate celelalte structuri implicate, atât de la nivelul UAT-urilor, cât și al ocoalelor silvice, ale Gărzii de Mediu sau ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, s-au comportat exemplar, dovadă fiind și faptul că au reușit, print-un efort comun, să potolească focul amenințător.

Un comentariu

  1. Ar trebui făcută o razie de amploare ,la departamente care se ocupa cu stingerea incendiilor și angajații ,direct răspunzători, din primării. Trebuie demisă domnișoara cu fițe și puși oameni care se pricep să salveze mediul și cetățenii.Felicitari ,dl. Țiclea, pentru implicare!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker