Economic

Terenul agricol din România, mai scump decât cel din Franța. Cum stau vânzările la Buzău

Terenul agricol din România nu mai este de mult timp ieftin, deși majoritatea românilor trăiesc cu această impresie. În ultimul deceniu, prețurile acestor terenuri au crescut de peste cinci ori. Potrivit ultimelor date Eurostat, un hectar de teren agricol este în România mult mai scump comparativ cu cel din Franța.

Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România era, încă din anul 2020, în medie 7.163 euro, în timp ce francezii plăteau 6.080 euro. Terenul arabil al României se ridică la 8,2 milioane hectare și repre­zintă 62 la sută din totalul suprafeței agricole. Din această perspectivă, a terenului disponibil, suntem a șasea putere agricolă din UE.

Și din perspectiva producției, România se află aproximativ în aceeași zonă. La nivelul anului 2019, an relevant pentru că nu a fost afectat de secetă, producția agricolă totală a României a fost de 19 mili­arde de euro, potrivit datelor Eurostat. Aceasta repre­zintă 5 la sută din producția totală a Uniunii, de 418 miliarde de euro, ceea ce ne plasează pe locul șapte între statele membre. Statistica europeană cu­prinde producția vegetală, animală, serviciile agricole directe precum și cele conexe, scrie digi24.

Cel mai mare preț al terenului agricol, de 11.600 de euro pe hectar, se înregistrează în regiunea București-Ilfov, în timp ce în nordul Moldovei prețul mediu pentru teren arabil depășește cu puțin 6.000 de euro. Cu toate acestea, românii continuă să cum­pere terenuri agricole. Doar în luna noiembrie, au fost vândute 10.731 tere­nuri arabile, un număr destul de mare dacă luăm în considerare prețu­rile. Având în vedere pre­țurile mari din Ilfov, românii nu s-au înghesuit să achiziționeze terenuri în acea parte a țării. Totuși, un număr de 117 terenuri agricole au făcut obiectul actelor de vânzare-cumpă­rare în penultima lună din an. La nivel național, cele mai multe astfel de terenuri au fost vândute în Timiș, respectiv 746.

Buzăul se află pe locul doi în topul vânzării terenurilor agricole, cu un număr de 617 astfel de tranzacții. Este adevărat că prețul unui teren agricol în zona Buzăului este mai ieftin comparativ cu zona ,,piperată a țării”. Aici, un hectar de teren extravilan costă aproximativ 5.500 euro, în timp ce, în zona Capitalei, pentru aceeași suprafață, românii plătesc dublu. De la începutul a­nului, Buzăul se află în Top 3 cele mai multe terenuri agricole vândute, semn că această zonă arabilă a județului a devenit din ce în ce mai căutată. Pe locul trei se află județul Dolj, cu un număr de 557 terenuri agricole vândute în a unsprezecea lună din an, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În perioada ianuarie-noiembrie, în Buzău au fost vândute 11.915 terenuri extravilane, fiind pe locul 16 în clasamentul ANCPI, în fața județelor Mureș și Sibiu.

Nu doar terenurile agricole s-au scumpit, ci și imobilele. În perioada mențio­nată, la nivel național au fost vândute 57.564, cu 3.289 mai puține comparativ cu a zecea lună a acestui an. Dacă în privința tere­nurilor agricole Capitala nu stă prea bine, când vine vorba de imobile, Bucureștiul este de fiecare dată în fruntea clasamentului. 9.918 imobile au fost vândute numai în București, iar în Ilfov 4.765. Și Timișul stă bine în privința vânzării imobilelor din luna noiembrie, fiind efectuate 3.310 astfel de tranzacții. La polul opus, județele în care au fost înregistrate cele mai puține tranzacții sunt Călărași (221), Caraș-Severin (261) și Covasna (341). La Buzău au fost vândute 1.218 imobile, cele mai căutate fiind terenurile care aveau deja construcție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker