Administrație

Semne bune anul are. Ce planuri are primarul Toma în 2022

După un an productiv, în care mai toate proiectele legate de modernizarea orașului au prins contur, primarul Constantin Toma spune că nu se oprește aici și anunță planuri îndrăz­nețe pentru anul viitor.

Odată cu intrarea Pădurii Crâng în proprietatea Primăriei Buzău, Constantin Toma spune că și-a propus să salveze pădurea de epidemia de ciuperca-ulmului, care a decimat copacii și a creat pâlcuri întinse de luminiș în parcul emblematic. În urmă cu o lună, primarul se arăta deosebit de nemulțumit de lipsa de inițiativă a Direcției Silvice Buzău și de reacția întârziată în ceea ce privește salvarea copacilor viabili. Acesta promitea o schimbare totală a parcului, lucrările urmând să înceapă de îndată ce pădurea revine Primăriei. Crângul urmează să fie curățat de numeroasele gunoaie și re­împădurit cu stejar și frasin. Chiar dacă vor fi necesari zeci de ani pentru ca respectivii copaci să ajungă la maturitate, primarul consideră că este o măsură mult mai bună decât lipsa oricărei acțiuni. „Din pă­cate, pădurea e afectată de acea ciupercă, ulmii din Crâng se usucă și mor. După ce vom intra în posesia pădurii vom începe masiv împăduririle cu stejar și frasin pentru a atenua pierderea ulmului”, declara primarul Constantin Toma.

Mai mult decât atât, elementul de noutate în privința modernizării parcului îl constituie amenajarea unei grădini botanice, demers susținut de cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de gene de la Buzău. „În legătură cu Crângul avem acest vis. Să facem aici o adevărată grădină botanică. Cu alei dedicate pentru diverse flori și copaci. Cum ar fi să avem Aleea Narciselor, Aleea Margaretelor, Aleea Trandafirilor etc. Eu și colegii mei de la Stațiunea de Cercetare ne vom implica. Va fi ceva frumos, dar și educativ, pentru copiii Buzăului”, a declarat cercetătorul buzoian. Inițiativa ar fi mai mult decât binevenită în cazul celui mai popular și mai tranzitat parc din oraș, în care nu s-au mai făcut pași în direcția modernizării de foarte mulți ani.

Primarul este nerăb­dător să intre în posesia pădurii, pentru a putea demara planurile propuse, având ca model parcurile din străinătate, a căror frumusețe l-a determinat să își dorească același lucru și pentru cel din Buzău. „Ne batem de câțiva ani ca orașul Buzău să primească înapoi Pădurea Crâng. Pădure care i-a aparținut în trecut. Trebuie hotărâre de guvern cu avizul mai multor ministere pentru a avea gata tot dosarul. Pădurea Crâng va deveni pădure-parc, a doua ca mărime din Europa, după Tiergarten din Berlin”, a mai spus Constantin Toma.

Alte străzi intră în reabilitare și se va amenaja un nou parc

Și modernizarea străzilor din Buzău continuă, iar după modelul Bulevardului Unirii, Bulevardului Industriei și al străzii Transilvania, urmează să intre în reabilitare și modernizare Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Republicii și strada Iazul Morilor. Lucrările vor include partea de carosabil, dar și trotuarele. Municipalitatea are banii pentru proiecte, care trebuiau începute anul acesta, însă firmele înscrise la licitația SEAP se contestă între ele. Primăria a făcut a doua desemnare luna aceasta, dar există un termen de zece zile în care firmele pierzătoare au dreptul de a contesta, din nou, desemnarea. Contestarea înseamnă întârzierea suplimentară a lucrărilor pe străzi care au mare nevoie de reabilitare.

Și Piața Daciei va intra în renovare, în cazul în care niciuna dintre firmele pierzătoare nu va depune contestație, iar anul 2022 se anunță cu mari schimbări în privința aspectului „Platoului”.

Totodată, Buzăul va avea încă un parc, ce va fi amenajat între ștrandul din Parcul Tineretului și digul râului Buzău. Zona era în paragină, acoperită de buruieni și plină de gunoaie, dar a fost curățată între timp, urmând să fie complet transformată. Aceasta va fi acoperită cu gazon și flori, va avea alei, băncuțe, locuri de joacă pentru copii și se va întinde pe șapte hectare. „E un proiect de 4 milioane de euro, fonduri europene. Aici erau depozitate multe gunoaie, am reușit să aplicăm pentru un proiect de regenerare a suprafețelor alterate. Toată această zonă părăsită va fi complet transformată în următorii ani, avem pregă­tite mai multe proiecte în cascadă”, a mai declarat Constantin Toma.

În plus, municipalitatea plănuiește să construiască și o nouă Sală a Sporturilor, cu o capacitate de 5.000 de locuri și cu patinoar la subsol, dar și să planteze o pădure de-a lungul râului Buzău, care să protejeze orașul de praful adus de vânt. Nici Parcul Tineretului nu va fi uitat și, după amenajarea celor trei fân­tâni arteziene de pe lac, urmează ca amfiteatrul să fie modernizat, în vederea organizării unui centru de spectacole în aer liber.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker