Economic

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina afectează piața cerealelor. Ce spun specialiștii

Piața cerealelor de anul acesta este mai imprevizibilă ca niciodată, iar acest lucru se datorează creșterii masive a costurilor de producție, dar și tensiunilor de la granița dintre Rusia și Ucraina. În același timp, anumite culturi au serioase probleme la nivel glo­bal, ceea ce ar putea determina o producție mult mai scăzută decât anticipau specialiștii.

Începând de luni, prețul grâului pe piața europeană a crescut, pe fondul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, care provoacă temeri cu privire la posibilitatea suspendării exporturilor de grâne ale celor două țări de la Marea Neagră. Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30 la sută din exporturile mondiale de grâu. Și porumbul a înregistrat o creștere bruscă la începutul săptămânii, sub presiunea dificultăților legate de aprovizionarea cu îngră­șăminte. În cazul porumbului, prețurile de pe piața europeană futures pentru începutul lunii martie au fost de 252 euro pe tonă, cu aproape 5 euro mai mari decât vineri. Noua recoltă de porumb din 2022 a fost cotată la 228,50 euro pe tonă, scrie agrointel.ro.

,,Sunt mulți factori care influențează prețul cerealelor, dar un factor important poate fi acela al tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Este o presiune importantă care se pune pe piața cerealelor. Un război de genul acesta normal că pune presiune pe orice, și pe carburanți, și pe prețul alimentelor în general”, a declarat, pentru OPINIA, Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Dacă la începutul săptă­mânii trecute prețurile la grâu și porumb au înregistrat o creștere neașteptat de mare, la sfârșitul săptămânii acestea erau în scădere cu 2-3 euro pe tonă.

,,Prețurile la grâu nu au crescut. Prețul grâului a scăzut cu 2-3 euro pe tonă, ajungând la 275 euro pe tonă. Aici vorbim de livrare, acest lucru nu înseamnă că fermierul va încasa vreodată banii aceștia. La porumb la fel, prețurile stau pe loc, doar 254 euro pe tonă. Și aici prețurile sunt oscilatorii. Dacă apare vreo informație de genul <Rusia a declarat război>, atunci prețurile țin piept presiunilor externe”, a mai precizat Florea.

Fermierii români sunt sfătuiți de către specialiști să nu încheie contracte forward pe cantități mari și să își păstreze producțiile pe cât posibil, pentru a specula eventualele creșteri de preț. Tensiunile din bazinul Mării Negre provoacă o incertitudine pe piața cerealelor, iar specialiștii recomandă fermierilor să nu se grăbească.

Îngrășămintele naturale pot reprezenta și ele un factor important pe piața cerealelor. La sfârșitul lunii decembrie grâul a înregistrat cele mai mari prețuri, respectiv 300 de euro pe tonă, lucru care ar putea genera o scumpire a pâinii. ,,Recolta românească are anumite probleme, răsăriri neuniforme în ceea ce privește grâul de toamnă, secetă în cele mai multe zone, dar potențialul ar putea să revină dacă vom avea parte de precipitații. În rest, Rusia arată foarte bine, Ucraina arată foarte bine, Europa arată foarte bine, cu niște amendamente în Polonia, țările baltice și Scandinavia, unde sunt probleme din cauza gerului”, a mai spus, pentru Agro Tv, Cezar Gheorghe, expert analist pentru comer­țul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Pentru agricultura buzoiană anul 2021 a fost cel mai bun din ultimii 30 de ani. La grâu, producția a depășit 330.000 de tone pe o suprafață de 62.653 hectare, înre­gistrând un record de 5.375 kilograme la hectar. Și producția la porumb a fost bună, dar nu la fel ca cea din anul 2018, când a fost înregistrat recordul în județul Buzău. Prin urmare, producția din 2021 este plasată pe locul doi la nivelul județului.

Articole similare