ActualitateEducație

„Tehnicul” face istorie: profesionala mai căutată de elevi decât liceul

Borna celor 50 de ani de existență ai Liceului Tehnic, marcată cu multe premiere la nivel local și național

Bătaie mare pe locurile de la profesională la un liceu tehnic din Buzău. Aici elevii respinși la profesională au fost repartizați la liceu. Este un moment unic în istoria învățământului buzoian și poate chiar național. El a fost menționat de directorul instituției în bilanțul pe care l-a realizat la acest început de an nou calendaristic.

Despre situația unică în învățământul buzoian pe care Liceul Tehnic a înregistrat-o în acest an școlar relatează directorul adjunct Robert Harabagiu: „Elevii respinși la profesională <au ajuns!> să fie repartizați la liceu”. Această situație, dar și alte aspecte cum ar fi planul liceului cu șapte specializări noi în anul școlar 2023-2024 realizat în colaborare cu 18 operatori economici locali și cu Primăria municipiului Buzău,  care  susține unitatea de învățământ prin asigurarea gratuității pentru cazare, masă și transport local pentru cei 70 de elevi de la învățământul dual, reprezintă alte realizări remarcabile. O realizare deosebită este concurența de la admitere, lucru care nu s-a mai întâlnit pentru un liceu tehnic; rezultatul acestei concurențe a fost faptul că  Liceul Tehnic  a trebuit să organizeze probă suplimentară de admitere și a fost singurul  liceu tehnic care și-a ocupat toate locurile atât la învățământ profesional, profesional dual, cât și liceal. Rezultatele liceului au fost cele care au influențat opțiunea absolvenților de clasa a VIII-a să aleagă „Tehnic”, pe care directorul Robert Harabagiu le enumeră astfel: „Succesul participării la olimpiade: 14 elevi calificați la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor specifice; rezultatele obținute la examenul de bacalaureat: 48% promovabilitate (chiar 55% dacă ne raportăm la promoția actuală), procent care ne impune pe primul loc în clasamentul liceelor tehnice din județ (următorul liceu având 32%)”.

De la 1 septembrie, Liceul Tehnic Buzău devine Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”

Bilanțul din acest an este însă unul special pentru că include, pe lângă proiectele europene – trei cu finanțare europeană (inclusiv un proiect de practică în străinătate pentru 70 de elevi)-,  care de mai bine de un deceniu sunt nelipsite din agenda acestei unități de învățământ, cu 2,5 milioane de euro fonduri accesate, și câteva momente istorice. Este vorba despre aniversarea cu succes a 50 de ani de existență cu o participare de excepție: foștii directori, profesori, absolvenți, autorități locale și naționale, parteneri europeni, dar și recunoașterea la nivel național a activității europene, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale declarând două proiecte ale Liceului Tehnic Buzău „exemple de bune practici”, conducerea liceului buzoian fiind invitată să le prezinte la evenimentul anual al ANPCDEFP Conferința națională „Învață și dă mai departe”.

Și nu în ultimul rând este  primul liceu din România care a invitat comunitatea locală să-i dea un nume. „Am primit 20 de propuneri și, după un vot online în două runde Comunitatea locală a decis: începând cu 1 septembrie 2024 Liceul Tehnic Buzău devine Liceul Tehnologic <Alexandru Ioan Cuza>. Am considerat că, după 50 de ani, a sosit și acest moment. Practic, am invitat comunitatea locală să scriem împreună un nou moment din istoria Liceului Tehnic”, spune directorul Robert Harabagiu.

Toate aceste premiere și toate realizările Liceului Tehnic au fost apreciate în acest an printr-o distincție care-i face cinste. „Liceul Tehnic Buzău a fost distins cu cea mai înaltă distincție, Ordinul ”Meritul pentru învățământ” în grad de Cavaler, prin decret al Președintelui României, domnul Klaus Johannis. Această distincție prestigioasă a venit „în semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, demonstrând astfel calitatea învățământului preuniversitar românesc” (doar 9 unități de învățământ din toată țara au primit această distincție în 2023)”, amintește directorul Robert Harabagiu.

 

Articole similare