Cultură

Teatrul „George Ciprian” organizează ateliere de actorie și vorbire scenică

În luna iulie, Teatrul „George Ciprian” organizează două ateliere de dezvoltare personală pentru elevi și adolescenți, care se vor desfășura fizic, pe scena teatrului, în fiecare joi și vineri, în perioada 8-30 iulie. Un atelier este alcătuit din patru sesiuni, fiecare cu o durată de două ore.  Atelierele vor fi coordonate de actrița Irina Scutariu, care se numără printre puținii specialiști în vorbire scenică din România.

Atelierele se vor desfă­șura pe grupe de vârstă, în funcție de care vor fi adaptate și temele. Astfel, pentru grupa de vârstă între 7 și 10 ani, la atelierul de actorie, temele vor fi de imaginație creativă, stimulare a concentrării, jocul de societate, acțiune în doi, iar atelierul de vorbire va aborda teme­le: „Să ne cunoaștem” (pre­zentare, dialog), „Elimina­rea emoției”, „Să ne expri­măm clar”, „Vocea – instru­mentul cu care impresio­năm auditoriul”. O altă grupă de vârstă care se va forma este cea de 11-14 ani. Pentru copiii din această categorie, orele de actorie vor cuprinde exerciții de orientare, exerciții de relație fizică, oglindă, mim, de dicție (prezen­tarea, dialogul, eliminarea emoției, vorbirea, grimasele, expresia corpului, expresia cuvântului) și, nu în ultimul rând, vocabular și poveste. Pentru cea de-a treia categorie de vârstă, 15-19 ani, se organizează atelierele de teatru – cu teme precum emoția, relația, jocul creativ, creația – și ateliere de vorbire, cu teme precum tracul și metode de susți­nere a unei lucrări în public, respirația și mobilitatea facială, dicția și eliminarea defectelor, exerciții aplicative pentru găsirea valen­țelor vorbirii.

Prețul este de 150 lei de persoană pentru toate cele patru sesiuni ale atelierelor. Se fac reduceri în cazul înscrierii la ambele ateliere (actorie și vorbire), prețul fiind de 100 lei de persoană pe atelier. Tot 100 de lei de persoană este prețul în situația în care se înscriu frați/surori (indiferent de atelier). Participarea la atelierele de actorie și vorbire se achită separat. Nu se pot achita sesiuni individuale, ci toate cele patru sesiuni corespunzătoare unui atelier. Înscrierile se fac la sediul Teatrului „George Ciprian”, din Ale­ea Castanilor, nr. 1, până la data de 1 iulie, inclusiv. O grupă poate con­ține minim 15 și maxim 20 de persoane pentru un atelier. În cazul în care nu vor fi minim 15 înscriși într-o grupă, atelierul respectiv va fi anulat, iar banii vor fi returnați. La înscriere, va fi completat un formular de acord privind dreptul de folosire a fotografiilor și a eventualelor materiale video realizate în timpul atelierelor în scopul promovării activității instituției.

Cine este Irina Scutariu, coordonatorul atelierelor

Irina Scutariu este actriță, colaborator la Teatrul Național din Iași și cadru universitar la Universitatea de Arte G. Enescu din Iași. A jucat în regia unor mari regizori români precum Cătălina Buzoianu, Octavian Jighirgiu, Nic Ularu și alții. Ea a interpretat roluri din dramaturgia universală și românească, precum Helene Alving, în spectacolul ,,Strigoii” de Henrik Ibsen, regia Alexandra Vier (la Teatrul Național Iași, stagiunea 2017-2018), Aleid van Meervenne, în spectacolul Hieronymus, scenariu, regia și scenografia de Nic Ularu (la Teatrul Național Iași, stagiunea 2014 – 2015), Doamna cu voal, din spectacolul ,,Și cu violoncelul ce facem?’’, de Matei Vișniec, regia Octavian Jighirgiu (stagiunea 2008-2010). Începând cu anul 2003 și până în prezent a realizat atât pregătirea vocală a actorilor, cât și rolul de asistent de regie pentru mai multe spectacole montate în Iași și în țară. A realizat spectacole cu studenții și a participat la conferințe naționale și internaționale. Ca profesor de vorbire scenică s-a remarcat printr-o activitate bogată în desfășurarea de workshop-uri pe teme care tratează eliminarea tracului și abilitățile de exprimare orală atât pentru actori, cât și pentru celelalte categorii sociale care presupun comunicare. Este o colaboratoare constantă a Teatrului ,,George Ciprian” din Buzău, unde și-a dat măsura profesionalismului lucrând atât cu actori profesioniști cât și cu tineri de diverse categorii de vârstă. A publicat cărți de specialitate pe disciplina vorbire scenică: Educația și expresia vorbirii scenice, Expresivitate în rostirea scenică, Vocea actorului de la teorie la practică.

  • 1996 – a absolvit Universitatea de Arte G. Enescu din Iași, secția actorie;
  • 2000-2001 – Universitatea L. I. Cuza, Iași cursuri postuniversitare de pedagogie;
  • 2004 – a absolvit Cursul internațional Improsport susținut de Prof. Lyn Pierse de la Institutul Național de Teatru din Sydney – Australia;
  • 2004-2005 – Cursul internațional de Regie teatru susținut de prof. univ. Cătălina Buzoianu în cadrul Institutul Internațional de Teatru, UNESCO Chair, în cadrul celei de-a VI-a „Întâlniri Internaționale a școlilor de Teatru” – Sinaia;
  • 2009 – teza de doctorat: Din istoria școlii ieșene de teatru;
  • 2012 – președintele juriului la Concursul județean de teatru – Palatul Copiilor Iași;
  • 2012 – membru în juriu la Olimpiada națională de Arta Actorului, Brăila;
  • 2013 – membru în juriul Olimpiadei Naționale de Arta Actorului, Galați;
  • 2013 – președinte Juriu – Concursul de Teatru pentru elevi Edu Teatru;
  • 2013 – membru în juriul Concursului Micul prinț în cadrul evenimentului Librex.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker