Economic

Amenzi de 260.000 lei pentru muncă la negru în luna mai

Munca la negru rămâne un fenomen destul de păgubos în Buzău, chiar și în această perioadă a crizei sanitare. Inspectoratul Te- ritorial de Muncă Buzău (ITM) a efectuat în luna mai acțiuni de control, principalul obiectiv fiind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislației în vigoare în domeniul relațiilor de mun­că. Prin urmare, inspectorii ITM Buzău au efectuat 192 de controale la agenți economici din Buzău, în urma cărora au fost depistate 16 persoane care prestau ,,muncă la negru”. În urma controalelor, inspectorii ITM au identificat nouă angajatori care nu au încheiat, cel târziu în ziua anterioară începerii activității, în forma scrisă contract individual de muncă, fie nu au transmis elementele contractelor individuale de muncă în re- gistrul general de evidența salariaților, cel târziu în ziua anterioară începerii activi­tății.

260.000 de lei este suma pe care angajatorii trebuie să o plătească în urma celor șapte amenzi pe care oficialii ITM Buzău le-au aplicat. Mai mult, aceștia au aplicat și trei avertismente. În total, au fost sancționați 16 angajatori și s-au aplicat 20 de sancțiuni, respectiv zece amenzi contravenționale în cuantum de 270.000 lei și zece avertismente. De ase­menea, au fost dispuse 209 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

,,Stabilirea sancțiunilor s-a realizat ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conform art. 21(3) din OG nr. 2/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002. S-au dispus măsuri obligatorii de transmi­tere a raporturilor de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității”, se precizează într-un comunicat de presă al ITM.

Printre cele mai întâlnite deficiențe pe care angajatorii le-au constatat în urma controalelor din luna mai se numără neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activității, transmiterea cu întârziere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendărilor, reluărilor de activitate în REVISAL, neîn­tocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă, neplata drepturilor salariale, neacordarea concediului de odihnă sau nerecompensarea acestuia la încetarea raportului de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și a repausului săptămânal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker