Educație

Târg caritabil la „Eminescu“, organizat de elevi pentru o familie buzoiană cu nouă copii

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” au realizat o premieră în materie de bunătate și omenie, dar și de mare responsabilitate. S-au mobilizat cu toții, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, în organizarea unui târg caritabil, pentru a sări în ajutorul unei familii cu nouă copii din localitatea Vintileanca, comuna Săhăteni. Cazul social a fost adus în atenția eminescienilor de un elev din clasa a XI-a, care le-a
povestit că în satul lui natal trăiește o familie cu nouă copii – cel mai mic cu vârsta de până în 3 ani, iar cel mai mare cu vârsta de 12 ani -,  care trăiesc într-o casă cu două camere, care aproape că pică pe ei.

Inițiativa și organizarea le-a aparținut în totalitate elevilor, de la un capăt la altul al proiectului. Sub coodronarea președintelui Consiliului Județean al Elevilor și al Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul „Mihai Eminescu”, Theodor Georgian Irimia, și a vicepreședinților Consiliului Școlar al Elevilor Liceul „Mihai Eminescu”,  Andrei-Ioan Cueru și Valentina Drăgan, echipa de organizare a reușit să ducă la capăt cu bine proiectul social. Contribuția valoroasă a Departamentului Media și cea a Departamentului de Arte a avut, de asemenea, un rol semnificativ în reușita acestei inițiative, care s-a concretizat de „Moș Nicolae”, pe 6 decembrie. Târgul caritabil a avut loc pe un hol al școlii din corpul în care se află Amfiteatrul, care a fost constant plin cu elevi pe parcursul zilei.

„Toată lumea a fost implicată; fie că a vândut, fie că a cumpărat, fiecare persoană din liceu a trecut pe la târg, ceea ce mi se pare impresionant. Noi ne așteptam să strângem undeva la 1.000 de lei, târgul desfășurându-se de la 10.00 până la 18.00, opt ore. În principal, colegii mei au pus în vânzare decorațiuni, de la globulețe, la fesuri de Moș Crăciun, bentițe, tot felul. Noi avem și Departament de Arte, care s-a întrunit și timp de trei-patru zile a muncit continuu pentru acest târg. Ei au confecționat și cutiile în care s-au strâns banii, până la afișele de pe ușă prin care era anunțat evenimentul”, povestește  Andrei-Ioan Cueru, elev în clasa a X-a D, profil Științe sociale.

La finalul zilei, rezultatul  a depășit cu mult orice așteptare, echipa reușind să colecteze  o sumă record de 5.200 de lei. „Acești bani vor fi direcționați către sprijinirea unei familii din Vintileanca, cu nouă copii, ce se confruntă cu dificultăți în traiul lor de zi cu zi”, spun reprezentanții elevilor, care sunt mulțumiți că au putut ajuta alți copii aflați în dificultate, dar și pentru faptul că organizarea unui astfel de eveniment a fost pentru ei o încercare în care și-au pus la bătaie și abilitățile. „Evenimentul nu a fost doar o ocazie pentru elevi de a face gesturi caritabile, ci și un mediu propice pentru dezvoltarea competențelor europene, în special a spiritului de inițiativă și antreprenoriat”, mai spun reprezentanții elevilor, conștienți de faptul că implicarea deosebită a Consiliului Școlar al Elevilor a fost esențială pentru realizarea cu succes a acestui eveniment. Mai întâi pentru că acțiunea a fost anunțată de reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor și explicată la fiecare clasă, apoi pentru că informația a fost transmisă astfel încât toți copiii au dorit să ajute și, nu în ultimul rând, pentru că tot elevii s-au ocupat într-un timp scurt de realizarea produselor care au fost puse în vânzare la târgul caritabil. „Ne-am dus din clasă în clasă nu numai să informăm, pentru că le-am dat și un mesaj înainte pe grupul liceului, ci am mers ca să obținem un feedback, să vedem dacă există întrebări și mi s-a părut important să văd dacă colegii au înțeles despre ce este vorba în această acțiune”, spune Andrei-Ioan Cueru, vicepreședinte al Consiliului Școlar al Elevilor al Liceului „Mihai Eminescu”.

Și pentru ca să nu se piardă nimic din bucuria acestui eveniment școlar de succes, atmosfera caritabilă a întregului târg a fost surprinsă cu camera foto de colegul lor Darius Davidoiu, un pasionat de fotografie, după cum o arată rezultatele muncii lui.

 Activități în care se formează liderii

Acțiunea elevilor de la „Eminescu” de ajutorare a semenilor nu face parte, bineînțeles, din programa școlară, dar le-a oferit șansa de a da dovadă de calități umane care se cultivă doar prin astfel de gesturi:  generozitate și capacitate de a se implica activ în comunitate și de a face o diferență semnificativă în viețile celor aflați în dificultate. Ei au învățat voluntariatul în nenumăratele activități anterioare organizate în plan local, dar și la nivel european.

Chiar Andrei Ioan Cueru este unul dintre elevii care au mers ca voluntari în proiectul care viza participarea la lucrările Parlamentului european, care a avut loc în urmă cu câteva luni. „Nu sunt la primul eveniment de voluntariat. Sunt un cunoscător al evenimentelor de acest gen. Anul trecut am fost în <Euroscola> în Franța, când am fost în Parlamentul european”, povestrește acesta. În plus, el a făcut și cursuri pentru dezvoltarea sa personală, în afata școlii, în ideea de a fi calificat atunci când va dori să organizeze activități cu colegii. „Am dorit să fiu vicepreședinte al Consiliului Școlar al Elevilor, pentru că înainte am participat șase luni la un curs de leadership, un curs foarte complex, pentru tineri, ca să fiu calificat. În urma cursului am decis să îmi depun candidatura pentru funcție”, mai spune Andrei Ioan. Și, într-adevăr, deși au trecut doar două luni de când a fost ales în această funcție, a pus în aplicare ceea ce a promis, și anume că o să se vadă că se află în consiliul elevilor și că lucrează pentru elevi. „Este o colaborare plăcută, mai ales că președintele Consiliului Elevilor de la noi este și președintele Consiliului Județean al Elevilor”, adaugă Andrei-Ioan Cueru.

Tot în echipă se va face deplasarea și la copiii din Vintileanca, pentru că, spune Andrei-Ioan, pe lângă acești bănuți, cu siguranță se vor mai strânge și ceva produse pentru Crăciun. Anul trecut eminescienii au mers la această familie cu produse alimentare, într-o acțiune pe care au desfășurat-o atunci cu cadrele didactice. Anul acesta, spune Andrei Ioan, „o să mergem acolo, dar nu se va rezuma totul doar la bani. O să fim o echipă. Anul trecut au mers doar cu alimente. Anul acesta mergem și cu bani ca să își termine casa, pentru că mai au ceva de făcut la ea”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker