Cultură

Tabăra „Măgura Art”, dedicată Ținutului Buzăului

Valeriu Șușnea

Ținutul Buzăului va fi reflectat în picturile artiștilor plastici care se vor afla timp de o săptămână în Tabăra Națională de Documentare și Creație „Măgura Art”, ajunsă la  cea de-a X-a ediție. Ea se va desfășura anul acesta în perioada 4-10 iulie, la Pensiunea „Casa cu tei” de la Sărata Monteoru. Ca în fiecare an, proiectul, realizat cu sprijin de la bugetul propriu al Consiliului Județean Buzău, este coordonat de inițiatorul lui, Valeriu Șușnea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. Anul acesta, Valeriu Șușnea îi va avea alături în tabără pe artiștii plastici Alexandru Macovei, Paula Neagu, Corina Preda Perianu, Vasile Tudorică și Ovidiu Ungureanu.

Tabăra de Documentare și Creație durează o săptămână, timp în care artiştii selectaţi vizitează cele mai importante obiective din Ținutul Buzăului şi apoi îşi transpun impresiile pe pânză. Conform regulamentului, câte o lucrare a fiecăruia dintre artiştii participanţi va reveni Consiliului Judeţean, care a finanţat proiectul anul acesta. „Tema de anul  acesta a Taberei <Monteoru Art>, aflată la cea de-a X-a ediție, jubiliară, este <Geoparcul internațional UNESCO Ținutul Buzăului>”, precizează președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

O parte dintre lucrările realizate de cei artişti plastici care participă la Tabăra de Documentare şi Creaţie „Măgura Art” 2022 vor fi expuse la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”.

Ținutul Buzăului, Geoparc UNESCO

„Ținutul Buzăului” a obținut, la jumătatea lunii aprilie, validarea oficială ca Geoparc Internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. Membrii Biroului Executiv al UNESCO, reunit la Paris, au votat favorabil includerea „Ținutului Buzăului”/„Buzău Land” în clubul select al geoparcurilor internaționale. Din cele 16 geoparcuri aspirante la titlu de Geoparc Internațional UNESCO, doar opt au fost validate, numărul total al acestora ridicându-se acum la 177, care sunt situate în 46 de țări. Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internațional UNESCO pentru „Ținutul Buzăului”  a avut loc pe 21 aprilie.

„Ținutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, a devenit, după 16 ani de efort comun, Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților. „Ținutul Buzăului” a devenit al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (GGN), după „Țara Hațegului”.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului” și alte entități, Consiliul Județean a contribuit la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale,  supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație, și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”.

În luna septembrie a anului trecut, „Ținutul Buzăului” a fost vizitat de doi evaluatori UNESCO, care au trecut printr-o verificare judicioasă toate elementele obligatorii necesare pentru obținerea statutului de Geoparc Internațional. Timp de trei zile, aceștia au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând cele 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii.

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker