marți, 13 aprilie 2021

Subvențiile APIA blocate! Fermierii mai au de așteptat cel puțin o săptămână

Fermierii care așteptau subvențiile ce urmează să fie achitate din bugetul național mai au de așteptat cel puțin până la următoarea ședință de Guvern, deoarece Executivul nu a aprobat încă sumele necesare subvenției la motorină.

Deși proiectele de hotărâre de guvern care prevăd sumele pentru motorină, respectiv pe hectar și pe cap de animal, au fost lansate în dezbatere publică de circa trei săptămâni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a spus că întârzierea plăților pentru fermieri este cauzată de mobilizarea greoaie a celorlalte ministere. Miercuri, 31 martie, Adrian Oros a declarat la un post de televiziune că subvenția APIA așteptată de fermieri nu poate intra încă la plată, deoarece îi lipsește o semnătură.

Prin urmare, fermierii buzoieni sunt nevoiți să mai aștepte pentru a primi banii pe motorină. Anul trecut, la Buzău au fost alocați 27.764.303 lei, bani ce reprezintă ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. 911 de fermieri au beneficiat în 2020 de acest ajutor, numărul acestora fiind în creștere comparativ cu anul 2019, când 881 fermieri au primit bani pentru motorină.

Fermierii așteaptă subvențiile pentru motorină aferente trimestrelor III și IV din 2020 și trimestrului I din 2021. Reamintim că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost lansată în dezbatere publică pe 16 martie. Șase ședințe de Guvern au trecut de atunci, în care plafoanele cu banii ar fi putut fi aprobate.

Pentru ca sumele să ajungă în conturile fermierilor este nevoie de avizul Guvernului asupra proiectului cu sumele alocate și aprobarea acestuia în Monitorul Oficial, potrivit agrointel.ro. După toate aceste măsuri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trimite listele cu cantitățile de motorină care urmează să fie achitate, precum și sumele aferente fiecărui sector către centrele județene din țară, care urmează să facă plata finală.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii, vegetal și zootehnie se numără printre subvențiile așteptate de fermieri. Potrivit agrointel.ro, suma pe cap de animale a scăzut cu circa 50 la sută în acest an comparativ cu 2019. Pierderi vor fi înregistrate în acest an și pentru sectorul vegetal. Pentru plățile aferente campaniei 2020, fermierii vor încasa mai puțin cu aproximativ jumătate din banii pe hectar pe care i-au încasat în 2019. În cazul ajutoarelor tranzitorii pentru bovine, Ministerul Agriculturii a stabilit să plătească doi lei pentru tona de lapte și cinci lei pe cap de animal, urmând ca restul banilor să se achite fermierilor sub formă de ajutor COVID.

În 2020, la Buzău au fost alocați 849.679,02 lei, bani ce reprezintă ajutorul de stat pentru susținerea crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemie. Un număr de 11 fermieri buzoieni au beneficiat de acest ajutor de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...