Cultură

,,Sub aripa” pictorului Chiuariu / Cum a ajuns coordonatorul de producție de la Constam să expună pictură la Galeriile de Artă

Cătălin Negoiță, de profesie economist, coordonator al echipei de producție și vânzări la firma buzoiană Constam Metal,  este prezent cu trei lucrări plastice în expoziția de la Galeriile de Artă, deschisă publicului buzoian până în data de 12 februarie.  A lucrat la firme mari, în top 100 mondial, până să se întoarcă în Buzău și să-și des­copere pasiunea pentru pictură. Este absolvent al Colegiului ,,B.P. Hasdeu” și apoi al ASE din Capitală. După absolvirea studiilor superioare a lucrat câte doi ani  la companii din Brașov și București, în marketing și contabilitate. Din 2000 până în 2013 a lucrat la firma Lafarge Ciment ca și contabil șef, apoi în management și vânzări, iar  în perioada 2010-2013 a fost director național în vânzări. În perioada 2013-2016 a fost director național de vânzări pentru firma Rigips România, parte a grupului Saint Gobain. Din 2016 lucrează la firma buzoiană Constam și, în timpul liber, pictează atât de mult încât în ultimii ani a reușit câteva expoziții personale și a fost prezent și în expoziții colective cum este aceasta de la Galeriile de Artă.

 Pasiunea a pornit de la portrete, spune pictorul, pe care a început să le schițeze în timpul unei ședințe plictisitoare de la muncă. „Eu am lucrat pentru companii mari până să vin la Buzău și acum sunt într-o companie în care fac lucruri interesante. La un moment dat, într-o ședință, mă plictiseam și încercam să schițez un portret. Astfel, pot spune că pasiunea plecat de la portrete. Am lucrat doi ani de zile doar desen, fără să pun mâna pe pensulă și culori. Având o fire competitivă și dorind să fac lucrurile până la capăt, dintr-un hobby care poate fi abandonat la o lună, două, trei, a devenit o pasiune care a prins contur. Oamenii mi-au dat feedback și lucrurile s-au legat. Am început să fac achiziții de materiale, pentru că și tehnicile sunt foarte multe, doream să lucrez cu toate. Aici (la expoziția de la Galerii) sunt lucrări în ulei, sunt pânze de bumbac și rame de lemn. Mi le întind singur. Materialele sunt din Rusia, de la Sankt Petersburg (cunoscut și ca Petrograd), șasiurile de la Chișinău, iar pânza o iau din București de la un furnizor mare, care are o varietate mare de pânză și mă bucur că m-a luat și pe mine în seamă”, spune pictorul Cătălin Negoiță.

Nu trece nicio zi în care să nu intre în atelier, să realizeze multe schițe. Fețele perfecte sunt cel mai greu de realizat. Cu toate acestea, anul trecut, de 8 Martie, le-a făcut cadou colegelor de muncă câte un portret.

Cătălin Negoiță, cu planșeta în natură

Reușita sa este explicată prin lipsa presiunii cu care realizează lucrările. „Nu mă bazez pe venitul din lucrări și asta  nu mă determină să pun presiune pe acest lucru și să iau comenzi, dacă solicitarea vine de la un prieten, mă dedic, dar altfel nu, pentru că este foarte solicitant”, explică pictorul.

Expoziția colectivă a artiștilor plastici de la Galeriile de Artă conține trei lucrări ale sale, două suprarealiste și una care se dorește a fi interpretarea personală a pictorului față de evenimentele recente din America.

„Am expus două lucrări de factură suprarealistă. Sunt două lucrări care fac parte dintr-un proiect mai larg și este pasiunea  mea de a explora zona aceasta ­suprarea­listă. Sunt lucrări care au în spate texte, niște poeme scrise de mine și intenționez să scot anul acesta un volum. Una dintre lucrări este însoțită de titlul unei melodii inter­naționale foarte cunoscute, <Hello from the other side>. E o chemare dintr-o altă parte a lumii către altceva, către o altă lume.

A treia  lucrare se vrea un mesaj legat de schimbarea din America, un mesaj al zilelor de astăzi, un mesaj în acea direcție. Are multe simboluri această pictură în portocaliu, în care este chipul unui indian. Mă pasionează figura umană pentru că este dificil de redat și în ultima vreme nu se mai încumetă nimeni să realizeze lucruri complicate și riscante”, mai explică pictorul lucrările expuse.

Trei lucrări, un preambul la o viitoare expoziție personală

Cele trei lucrări re­prezintă de fapt un preambul la o viitoare expoziție personală, pe care pictorul o preconizează a avea loc în primăvara aceasta.

„Am un proiect despre Egipt care se leagă de această descoperire continuă a necunoscutului interior. Este în lucru și la sfârșitul lunii mai va fi o expoziție personală tot în zona aceasta a figurativului abstract. O idee, un tablou se lucrează în luni de zile. Am învățat să lucrez un proiect unde să se lege lucrurile între ele cu tematică, cu cromatică, cu mesaj. Așa că încep mai multe și apoi lucrez în funcție de cum evoluează ele pe parcurs. Indianul face parte dintr-un proiect cu cinci tablouri; este cel mai avansat. Am fost tentat să nu-l expun dar până la urmă l-am adus. În proiectul cu Egiptul vor fi în jur de 15 lucrări.

Vor fi niște casetoane, niște pânze care sunt mai late și de dimensiune standard 50/70 cm majoritatea. În general, lucrez pe pânze destul de mari”, spune pictorul Cătălin Negoiță.

Pandemia îl inspiră 

Pictorul Cătălin Negoiță, la planșetă, în pandemie

Din pasiunea de a transmite mesaje vizuale conectate la actualitate, pictorul buzoian a reușit să facă artă. Mai exact, în 2019, în ianuarie, a avut prima expoziție de grup la Buzău, la Galeriile de Artă, de „Ziua culturii”, iar în același an a mai avut o expoziție personală în luna septembrie, intuind pandemia, o expoziție ca o premoniție la criza sanitară ce avea să vină, intitulată „Stare de pericol”. Apoi a urmat o expoziție personală chiar în pandemie, în septembrie 2020, când a expus la Buzău peste 60 de lucrări executate în toate tehnicile, de la creion la acuarelă, reprezentând 28 de portrete de personalități, ­unele cu mască de protecție sanitară, altele fără.

„Am avut în expozițiile anterioare aici 30 de lucrări de grafică și nu numai, în care personajele erau acope­rite sau nu.  Erau figuri importante ale lumii noastre, de la politică la actorie.

Anul trecut am avut a doua expoziție personală din carieră și am participat la mai multe expoziții de grup și m-am bucurat de un succes destul de mare față de ceea ce mi-am propus. Era vorba ­despre o temă actuală, pandemia, purtarea măștii, și am mers în acea direcție cu simbolistică”, explică autorul lucrărilor plastice.

Și-a ascuțit „penelul” sub îndrumarea pictorului Chiuariu

Cătălin Negoiță împreună cu Francisc Chiuariu, la vernisajul expoziției „Stare de pericol”, la Galeriile de Artă Buzău

 

A pornit la lucru pe acest tărâm vizual în 2014, sub îndrumarea unuia dintre cei mai semnificativi pictori contemporani, Francisc  Chiuariu, care i-a devenit prieten. „Am lucrat cu Francisc Chiuariu, cu care am o relație de prietenie. Dintr-o întâmplare i-am prezentat niște portrete și el a acceptat să mă ia într-o grupă de adulți cu care lucra. Am lucrat cu dânsul ca la școală timp de patru ani.

Ceea ce știu, știu de la el și din cărțile pe care mi le-a recomandat. A participat la prima mea expoziție și am rămas în continuare în relații de colaborare ; îi cer sfatul, îi duc lucrări la vizionare. Din cauza pandemiei de Covid, în ultima vreme ne-am văzut mai rar. Multe din lucrări au o zonă inspirată de către dânsul, în zona aceasta de abstract din ultimul timp, figurativ, nu doar cromatic. Portocaliul este o culoare care mă pasionează, dar  la fel și zona de cărămiziu, maro, explorarea zonelor neidentificate”.

Cătălin Negoiță în atelier

Expoziție permanentă la atelierul propriu

Cei interesați de lucrările sale le pot vedea și în afara expozițiilor de la Galeriile de Artă. Acestea se află expuse tot timpul la atelierul său, ­des­pre care pictorul spune:

„Se află în Bulevardul Libertății, nr 1, vizavi de statuia Hasdeu; acolo există o expoziție personală permanentă; mă mai pot găsi pe net la casacurame.ro. Am acasă peste 200 de lucrări. Sunt câteva lucrări de suflet, dar am trecut de zona de a le păstra numai pentru mine. Când am văzut că există corespondenți cărora le face plăcere să aibă piese, am decis că mă pot despărți de ele. Obiectivul meu este în principal să creez o bucurie . Este o activitate pe care poți să o faci a la long și dacă îți iese și ești încurajat de ceilalți, că lucrurile sunt ok dacă mai creezi și idei. Pictrura este și un timp prețios pe care îl investim, pe care oamenii nu-l ­valorizează.”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker