Actualitate

Stațiunea Legumicolă încearcă să recupereze prejudiciul din dosarul ORIZONT

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a cerut executarea silită a ­veni­turilor condamnaților din dosarul cunoscut opiniei publice drept ,,Orizont”.

Solicitarea a fost făcută în instanță printr-un exe­cutor judecătoresc, acțiu­nea fiind îndreptată împotriva fostului primar al Buzăului Constantin Boșco­deală și împotriva fostei șefe a Oficiului de Cadastru, Stana Viorica.

Potrivit sentinței Tribunalului Dâmbovița, răma­să definitivă în decembrie 2019 prin decizia Curții de Apel Ploiești, cei doi, în solidar cu fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură, Tran­dafir Nicolae, au fost obligați, pe latură civilă, să plătească un prejudiciu creat SCDL Buzău de peste 5 milioane lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha, trecut din domeniul public al sta­tului, în domeniul privat al municipiului Buzău.

Procedurile de recuperare a prejudiciului au ajuns în instanță la cinci luni de la pronunțarea sentinței definitive în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Validarea popririi asupra veniturilor a fost deja contestată de Boșco­deală, Stana și Trandafir.

Amintim că fostul primar al Buzăului încearcă să schimbe sentința definitivă în dosarul “Orizont”. Constantin Boșcodeală a despus la Curtea de Apel Ploiești un recurs în casație, cerere ce va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, un prim termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel Ploiești a închis ultima filă din dosarul ,,Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală. Completul de judecată a pronunțat o nouă hotărâre privind latura civilă, însă în ceea ce privește latura penală sentința a fost menținută, la fel și în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. Prima instanță a obligat, în solidar, pe inculpații Constantin Octavian Boșcodeală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău,  pe care s-a construit un cartier rezidențial.

Pe 15 aprilie, Constantin Boșcodeală a despus la Curtea de Apel Ploiești și o cerere de îndreptare eroare materială ce va fi luată în discuție, pentru soluțio­nare, luna viitoare.

Șase ani de proces încheiați cu prescrierea faptelor

Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în primăvara lui 2014 alături de alți doi inculpați, fosta șefă a Oficiului de Cadastru, Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Trandafir Nicolae, cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău. Pe 12 decembrie 2019, un complet de la Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv.

În primăvara anului 2018, judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzați cei trei s-au prescris, așa că au decis încetarea procesului penal. Chiar și așa, fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost obligați să plătească prejudiciul în acest caz, peste 5 milioane și jumătate de lei plus dobânzi. Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești. Boșco­deală are mare parte din avere sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului inclusiv în dosarul Gloria, iar recent a depus la Judecătoria Buzău o nouă contestație la executare.

*

Faptele pentru care cei trei inculpați din dosarul ­Ori­zont -Constantin Boșco­deală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir-au fost trimiși în judecată, datează din 2001. Procurorii anticorupție au susținut că cei trei au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, și că, potrivit legii, suprafața nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni.

Anchetatorii au încercat să arate că „s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău – reprezentată de inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian – a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apro­piere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut”. Rechizitoriul mai făcea referire la un prejudiciu adus statului cu valoarea de 12.720.000 lei, reprezentând contrava­loarea terenului de 33 hectare.

Un comentariu

  1. Bună ziua,
    Se discuta de recuperarea prejudiciului în acest caz, dar toți proprietarii din Cartierul Orizont au achitat contravaloarea terenului cu sume cuprinse intre 17 euro și 40 euro / mp.
    Acești bani ar trebui direcționați către păgubiți.
    Dacă veți face un calcul matematic veți observa ca s-au încasat aproximativ 10 milioane de euro
    ( 48.000.000 lei) de către Primăria Buzău.
    Acești bani trebuie sa fie direcționați către păgubiți.
    Ne tot învârtim în jurul cozii, acuzând ba pe unul, ba pe altul, ca au fost vinovați, fără sa se achite acest teren .
    Mai mult acest teren a fost pus la dispoziția investitorului de către PSD.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker