Actualitate

Calendarul Zilei – 9 mai

Creștinii ortodocși marchează Aducerea moaștelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari și îi pomenesc pe Sfântul Proroc Isaia, pe Sfântul Mucenic Hristofor, pe Sfintele Mucenițe Calinica și Achilina, pe Sfinții Mucenici Epimah și Gordian, pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena și pe Sfântul Iosif de la Optina, iar credincioșii romano-catolici sărbătoresc Înălţarea Domnului și îi celebrează pe Sfinții Isaia și Pahomie.

  • Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial
  • Ziua Naţională a Oinei
  • 1688 – Mihai Apafi I, principele Transilvaniei (1661-1690), a fost silit să accepte protecţia împăratului şi să cedeze cetăţile Chioar, Hust, Gurghiu şi Braşov.
  • 1877 – Sesiunea solemnă a Adunării Deputaţilor, care proclamă independenţa de stat a României. Mihail Kogălniceanu declară în Parlament că suntem „în stare de rezbel”, că suntem „dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Adunarea Deputaţilor votează o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi două abţineri, prin care ia act că „rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Pe 9 mai 1877 Senatul și Camera Deputaților proclamau independența României, act semnat a doua zi de prințul Carol, dar nerecunoscut de nicio mare putere, în consecință rămânând doar un act important pentru politica internă a țării. De la început, relațiile ruso-române au fost marcate de echivocuri și tensiuni din cauza atitudinii cel puțin arogante a părții ruse. Pe 11 aprilie 1877, trupele ruse trec frontiera României, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al trupelor țariste, adresând un manifest „locuitorilor României”, dar ignorând complet autoritățile statului român. Cât privește o eventuală cooperare militară româno-rusă, țarul Alexandru al II-lea comunică trufaș Bucureștiului „că nu ține la cooperația României și nu o îndeamnă la aceasta”. Nu vor trece nici trei luni și infatuarea țarului se va preschimba în milogeala fratelui său, Marele Duce Nicolae, care confruntat cu îndârjita rezistență a turcilor din fața Plevnei, rezistență bazată pe ingenioase lucrări genistice, combinate cu nimicitoarele tunuri germane Krupp, pe care otomanii le aveau, dar rușii nu, îi scrie disperat principelui Carol pe 31iulie 1877: „Turcii adunând cele mai mari mase, ne zdrobesc. Rog a se face fuziune, demonstrație și, dacă este posibil, trecerea Dunării, pe care tu dorești să o faci, între Jiu și Corabia. Această demonstrație este indispensabilă pentru a facilita mișcările San Stefanoele”. În operațiunilor militare în care s-a implicat Armata Română, trebuie menționat eroismul dincolo de orice limită al ostașilor români în luptele duse împotriva turcilor la Plevna, Smârdan și Rahova. Odată depășit obstacolul Plevnei, trupele ruse s-au îndreptat nestingherite spre Istanbul, în timp ce Armatei Române i s-a repartizat o linie de front secundară în vestul Bulgariei, front pe care românii s-au acoperit din nou de glorie la Rahova și Vidin. Rușii voiau să apară în ochii Europei drept singurii biruitori ai otomanilor, așa încât nici la încheierea armistițiului de la Kazamlak, nici la încheierea păcii de la San Stefano, (3 martie 1878) reprezentații României nu au fost acceptați, pe motiv că Marile Puteri nu recunoscuseră încă independența României, iar negociatorii ruși vor avea în vedere și interesele țării noastre.
  • 1895 – S-a născut Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filosof, membru titular al Academiei Române (28 mai 1936).
  • 1918 – A murit poetul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române. (n. 20 sept. 1866)
  • 1928 – A murit compozitorul Constantin Dimitrescu. (n. 7 mart. 1847)
  • 1937 – S-a născut Ionel Haiduc, chimist, membru titular (18 dec. 1991) şi preşedinte al Academiei Române.
  • 1939 – S-a născut tenismenul şi omul de afaceri Ion Ţiriac, preşedinte al Comitetului Olimpic Român în perioada 1998-2004.
  • 1945 – S-a născut Marius Ţeicu, compozitor de muzică uşoară, solist vocal, instrumentist, orchestrator şi dirijor.
  • 1946 – A murit criticul literar Pompiliu Constantinescu. (n. 17 mai 1901) (m. 9/10 mai 1946)
  • 1958 – S-a născut actorul şi regizorul Cristian Şofron, director al Teatrului „Stela Popescu”.
  • 1972 – A avut loc, la Galaţi, dezvelirea unei statui a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizată de sculptorul Ion Jalea.
  • 1994 – România a obţinut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale (UEO).
  • 2005 – Preşedintele Traian Băsescu a participat, la Moscova, la ceremoniile consacrate celei de-a 60-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste (9 mai 1945), la invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, prilej cu care a avut o scurtă întrevedere cu preşedintele SUA, George W. Bush. La ceremonii a fost prezent şi regele Mihai I.
  • 2009 – A avut loc, la Bucureşti, premiera de gală a filmului „Carol I”, al regizorului Sergiu Nicolaescu.
  • 2010 – Regele Mihai I al României a participat la parada organizată în Piaţa Roşie din Moscova, cu ocazia aniversării a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului. Regele Mihai I a participat la ceremonie în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române şi fost şef al statului în acea perioadă.
  • 2011 – World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a anunţat omologarea oficială a recordului portarului român Helmuth Duckadam din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, de la Sevilla, primul portar care a apărat patru lovituri consecutive de la 11 metri.
  • 2012 – Bucureştiul a găzduit, pe Arena Naţională, finala Europa League la fotbal, partidă disputată între echipele spaniole Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.
  • 2013 – A murit actorul şi regizorul Cătălin Naum. (n. 1 apr. 1939)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare