Administrație

Spitalul CFR ajunge la Primărie… prin Consiliul Județean

Procedura de preluare a Secției exterioare cu paturi de la Buzău a Spitalului CFR Galați este una foarte întortocheată și le-a dat mari bătăi de cap autorităților locale. Spitalul se află în prezent în subordinea Ministerului Transporturilor, iar pentru a fi preluat de Primăria Buzău, instituția are nevoie de o structură care să se ocupe de administrarea lui, care, însă, nu există. Vestea bună este că respectiva structură ființează la nivelul Consiliului Județean, respectiv Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar autoritățile locale și cele județene au decis să colaboreze pentru a duce la bun sfârșit planul.

Construirea spitalului municipal cere implicarea mai multor instituții

Preluarea secției de la Buzău a Spitalului CFR Galați este doar o etapă a unui plan mai mare: construirea unui spital municipal. Terenul pentru viitoarea unitate spitalicească municipală, în suprafață de 24.134 metri pătrați (2,4 hectare), a fost donat de către Fundația Umanitară Agrinvest, dar acest lucru nu este suficient. Primarul Constantin Toma a declarat, zilele trecute, că realizează câte lucruri implică această inițiativă, de aceea, a mers chiar și la rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pentru a-i cere să ajute autoritățile locale cu suportul teoretic, așa încât rezultatul să fie cel dorit.

(Preluarea, n.red.) Spitalului CFR se va face. În prima fază, se va face mai întâi transferul, deoarece nu are nicio structură Primăria Buzău (pentru gestionarea unei unități medicale, n.red.) și trebuie să facem spitalul municipal, vorbesc de Spitalul CFR. Se va face transferul către Spitalul Județean Buzău și, de acolo, împreună îndeplinim condițiile pentru viitorul spital municipal.

Asta e prima etapă, pentru viitorul spital municipal care se va face acolo unde a fost stabilit prin acea donație (…) Am fost și la rectorul Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, care mi-a promis că ne va ajuta cu o supervizare pe partea teoretică a realizării unui spital, pentru că nu e un lucru simplu. Este foarte important să avem și această competență extraordinară, care înseamnă profesori universitari și mediul universitar”, a transmis primarul Toma.

Președintele Consiliului Județean promite că va ajuta Primăria Buzău

Și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a declarat că este alături de Primăria Buzău cu tot ce ține de instituția pe care o conduce și, dacă planul va fi dus la bun sfârșit, acest lucru nu poate fi decât în beneficiul buzoienilor.

„Este un proiect comun pentru că noi, prin Spitalul Județean, preluăm într-o primă fază povestea, iar după aceea, ca să poți să devii unitate spitalicească de sine stătătoare, îți trebuie niște acreditări și împreună cu Spitalul Județean, ușor-ușor vom degreva povestea asta către municipiu. Eu cred că este un lucru foarte bun pentru că, în primul rând, se degrevează activitatea la Spitalul Județean; în al doilea rând, buzoienii și nu numai, vor avea posibilitatea să aibă un act medical în mai bune condiții”, a adăugat Neagu.

În  ceea ce privește construirea spitalului municipal, dacă totul va merge conform planului inițial, pentru proiectul tehnic, Primăria Buzău are în plan să organizeze un concurs internațional, lucru pe care îl dorește și investitorul în unitatea spitalicească. Mai este cale lungă până acolo, iar Primăria trebuie să își concentreze eforturile pe viitorul apropiat, respectiv, preluarea secției Spitalului CFR Galați.

„Este o lege, pentru a fi spital municipal, trebuie să îndeplinești niște condiții minime. Odată transferat la Spitalul Județean, împreună cu domnul președinte și cu conducerea spitalului, vom găsi ce trebuie acolo și va fi o contribuție integrantă a Primăriei Buzău (…) Vom avea acest spital municipal în locația de pe Bulevardul Republicii până în momentul în care se va finaliza celălalt spital. Iar la celălalt spital am picat de acord cu investitorul, pentru că e un investitor, să facem un concurs internațional pentru proiectul tehnic, prin Ordinul Arhitecților din România. Este o practică destul de curentă și încercăm să avem și din acest punct de vedere să avem ceea ce trebuie”, a mai  completat Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker