Administrație

Spațiile comerciale de la parterul clădirilor „cu bulină“ vor fi desființate

Toate magazinele, teatrele, farmaciile, casele de pariuri, restaurantele și cluburile din blocurile cu risc seismic I și II expertizate după 2008 din România, aflate adesea la parterul acestora, sunt obligate să-și închidă activitatea, potrivit legii 243/2023 care a intrat deja în vigoare de la 1 august 2023. Mai mult, afișele publicitare de pe aceste imobile vor trebui date jos.: „Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică”.

Restricțiile au intrat deja în vigoare de la 1 august, iar legea prevede amenzi pentru cei care nu respectă prevederile. Inițiată la începutul anului de Guvernul Ciucă prin ordonanță simplă, propunerea a fost amendată puternic în Parlament de două partide care s-au aliat pe acest subiect, Partidul Social Democrat și Uniunea Salvați România, iar legea a fost promulgată în 20 iulie de președintele Klaus Iohannis.

„Noi am insistat cu acest amendament”, a declarat, pentru G4Media.ro, Răzvan Munteanu, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din Primăria Municipiului București, „pentru că atunci când mergem să luăm acordul proprietarilor ne-am lovit de acest impediment: foarte mulți, care nu locuiesc în aceste imobile, dar preferă să le dea la închiriat și încasează chirii, se împotriveau consolidării și din acest motiv nu intrau în programele de consolidare”.

La Buzău, lista oficială a clădirilor cu risc seismic include 44 de astfel de imobile, cu precădere în centrul orașului, de altfel și cea mai veche zonă a municipiului. Expertiza a fost întocmită, însă, în urmă cu aproape trei decenii, între 1993-1997, așa că nu se știe exact câte dintre imobilele din municipiu se adaugă celor cu risc seismic crescut.

Potrivit listei de pe site-ul Primăriei Buzău, în rândul clădirilor vulnerabile se încadrează majoritatea celor de pe strada Cuza Vodă, care au fost construite între 1880 și 1926, zonă care abundă în spații comerciale aflate la parter și care vor dispărea potrivit noii legi. La fel se întâmplă și în cazul blocurilor de pe strada Obor, care au fost construite în anul 1962 sau în cazul celor de pe Aleea Trandafirilor, care sunt din anul 1960. Pe listă mai figurează clădiri de pe strada Independenței, Piața Teatrului, Parâng, Colonel Buzoianu, Griviței, Transilvaniei, Bulevardul Nicolae Bălcescu sau cartierele Micro XIV și Micro V.

Primăria Buzău a reușit să obțină 122 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, bani ce vor fi folosiți pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a 40 de blocuri din municipiu. Autoritățile au finalizat etapa proiectării tehnice și urmează să demareze licitația pentru desemnarea unui constructor, după cum a declarat primarul Constantin Toma, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal: „S-a finalizat faza de licitație pentru proiectarea tehnică. Contractele sunt semnate și este foarte important, Buzăul obținând peste 100 de milioane de euro. Partea proastă este că (…) conform legii intrată în vigoare la 1 august, toate spațiile comerciale aflate la parterul blocurilor cu risc seismic de clasă I și II vor fi desființate. Imediat după ce s-a terminat proiectarea tehnică, vom declanșa licitațiile pentru a găsi constructorii. E o treabă foarte serioasă. Avem, cu banii de la guvern cu tot, 122 milioane de euro numai pentru consolidări și reabilitări de blocuri, mai ales din această clasă de risc seismic I și II”

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker