Sănătate

Coroane dentare din zirconiu vs ceramică: Avantaje și dezavantaje

Știai că cei care se confruntă cu probleme dentare nutresc sentimente de nesiguranță, fiind vizibil afectați atât în viața profesională, cât și personală? Din fericire, progresele din lumea stomatologiei au făcut ca astăzi să îți poți recăpăta zâmbetul, chiar și în cazul în care, genetic vorbind, ești predispus la carii și alte probleme ce îți afectează sănătatea orală. Astfel, coroanele dentare au devenit tot mai populare în rândul pacienților care visează la un zâmbet sănătos, dar și strălucitor. Există mai multe opțiuni pe care le poți avea în vedere, două dintre acestea fiind coroanele din zirconiu și cele din ceramică. În rândurile următoare vei descoperi care sunt avantajele, dar și dezavantajele acestora.

Când știi că ai nevoie de coroane dentare?

Înainte de analiza cele două tipuri de coroane dentare, trebuie să știi care este rolul acestora. De obicei, sunt recomandate în cazul dinților fisurați, în cazul dinților cu aspect inestetic sau în cazul celor care au suferit diferite tratamente, precum tratamentele de canal. De asemenea, acestea se montează peste implanturile dentare, oferind formă și funcționalitate noilor dinți. Poți cere medicului tău să-ți ofere mai multe informații despre coroana dentară pe implant.

Coroane dentare din ceramică – Vezi avantajele

Coroanele dentare realizate din material ceramic sunt apreciate mai ales pentru estetica pe care o oferă zâmbetului. De altfel, coroanele realizate din ceramică sunt recunoscute și pentru alte avantaje, precum:

  • Fiind foarte ușoare, confortul este unul sporit;

  • Sunt biocompatibile, deci prietenoase cu organismul uman;

  • Oferă un aspect estetic plăcut, apreciat de pacienții care își doresc un zâmbet cât mai apropiat de naturalețe;

  • Reprezintă o opțiune bună pentru restaurarea dinților frontali.

Pe de altă parte, dezavantajul coroanelor realizate din ceramică este acela că nu oferă aceeași rezistență pe care o oferă coroanele din zirconiu. Acesta este principala diferență dintre cele două opțiuni, dacă ar fi să ne raportăm la comparația dintre o coroană dentară din zirconiu vs ceramica.

Coroane dentare din zirconiu – Vezi avantajele

Așa cum ți-ai dat seama din rândurile de mai sus, coroanele din zirconiu oferă o rezistență mare la presiune, favorizând în acest fel procesul de masticație. De altfel, acestea prezintă și alte avantaje. Iată câteva dintre ele:

  • Oferă un aspect plăcut;

  • Sunt rezistente la decolorare;

  • Sunt biocompatibile, deci poți elimina riscul apariției diferitelor reacții alergice.

Pe de altă parte, prețul este un criteriu care prezintă o altă diferență între cele două opțiuni. Pentru că sunt mai rezistente în timp, coroanele dentare din zirconiu pot costa mai mult fața de cele realizate din material ceramic, dar asta nu înseamnă că cele din urmă se pot fisura în cel mai scurt timp. Ambele sunt opțiuni bune de luat în calcul.

Coroane dentare din zirconiu sau ceramică. Ce alegi?

Indiferent de materialul din care au fost realizate, coroanele dentare îndeplinesc același scop: protejează dintele tratat sau îmbracă implantul dentar oferindu-i estetică și funcționalitate. Zirconiul și ceramica sunt două opțiuni ideale pentru astfel de tratamente, tipuri de coroane dentare care oferă un aspect plăcut, dar și numeroase alte avantaje pentru sănătate. Deși, în linii mari, ți-ai făcut o idee despre varianta ideală pentru zâmbetul tău, decizia finală se va lua doar în urma consultului stomatologic. Specialistul îți va recomanda soluția optimă pentru problemele cu care te confrunți, analizând împreună și bugetul de care dispui.

Concluzionând, datorită evoluției din domeniul stomatologiei, astăzi ai la dispoziție numeroase alternative pentru a-ți redobândi zâmbetul pierdut, două dintre acestea fiind coroanele dentare din zirconiu si coroanele dentare din ceramică. Pe de altă parte, decizia se va lua doar în prezența medicului stomatolog.

 

Articole similare