Actualitate

Primul protest din acest an al lucrătorilor din Sănătate în fața Prefecturii

Circa 100 de sindicaliști din întreg județul, care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare și de asistență socială buzoiene, vor picheta Instituția Prefectului, astăzi, 12 ianuarie, ora 12.00. Numărul protestatarilor a fost limitat de restricțiile sanitare impuse de prevenirea infectării cu Covid 19, după cum precizează Mihai Ștefan, liderul sindical al SANITAS Buzău: „Conform restricțiilor, vor participa maxim 100 de persoane. Vor fi prezenți membri de sindicat de la DGASPC, Spitalele Râmnicu Sărat, Nehoiu, Săpoca, vor participa sindicaliști din tot ceea ce înseamnă spital, inclusiv din cabinetele școlare”.

Prezența sindicaliștilor din Sănătate în stradă are legătură cu nemulțumirea  față de deciziile Guvernului de a nu le acorda salariile cuvenite în 2021 în raport cu eforturile depuse.

„Este vorba despre neaplicarea Legii 153 (n.r., privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), așa cum ar fi trebuit să continue, cu creșterea salarială a tot ceea ce înseamnă kinetoterapeut, brancardier, infirmier, personal auxiliar TESA. Ei nu vor mai primi majorări de salariu, cu toate că Legea 153 este în vigoare, pentru că au dat Ordonanța 266 (n.r., privind înghețarea pensiilor și salariilor) care limitează”, a explicat liderul sindical Mihai Ștefan motivul principal protestului de astăzi.

Acțiunea sindicală de astăzi este explicată și într-o postare pe pagina de socializare a Federației  SANITAS, în care se arată: „Legislativul României a aprobat o lege-cadru a salarizării bugetarilor, iar Guvernul actual, proaspăt numit, caută <ieșiri> pentru a nu acorda, în 2021 creșterile salariale legale.

Lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificați și necalificați, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanță și UPU etc.

Nu iartă însă nici celelalte categorii de salariați care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuității – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică și în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor și sporul pentru orele de gardă)”.

În aceste condiții, Federația SANITAS din România solicită Guvernului nou instalat ca la elaborarea Bugetului de stat să aibă în vedere repararea acestei inechități pentru a putea restabili echilibrul în sistemul sanitar și cel de asistență socială și a nu se  perpetua discriminarea între salariați, în loc să se repare, așa cum au  tot solicitat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker