Economic

Șomajul în Buzău a ajuns la 5,5 la sută în luna iulie

Institutul Național de Statistică a transmis datele privind șomajul (după metodologia Biroului Internațional al Muncii) din luna august. Avem aproape 450.000 de șomeri, ceea ce corespunde unei rate a șomajului de 5,4 la sută, mai mică cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna iulie 2023. Rata șomajului la bărbați a fost ușor mai mare (cu 1,0 puncte procentuale) decât la femei. Iar șomajul în cazul tinerilor rămâne foarte ridicat- peste 20 la sută.

De ce este asta o veste bună dar și una proastă

Teoria economică spune că, de obicei, rata inflației crește pe măsură ce șomajul scade. Spunem de obicei, pentru că există și perioade, cum sunt cele de stagflație (situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă. Aceasta creează o dilemă privind politica economică ce trebuie adoptată, întrucât acțiunile necesare a fi întreprinse pentru a micșora inflația pot spori rata șomajului și viceversa) în care cresc și inflația și șomajul. Dar, regula e ca relația dintre cei doi indicatori să fie inversă. Când unul din cei doi indicatori crește, celălalt scade. Iar Banca Națională a României (BNR) și Guvernul iau măsuri pentru a împiedica economia să se supraîncălzească sau dimpotrivă, să încetinească prea tare.

În România însă, BNR și Guvernul dau din pedale în contratimp. Când Guvernul mărește salariile și pensiile fie că economia permite sau nu, ori când suprataxează industrii care vor include taxele în prețuri și tot populația va achita costurile, pericolul creșterii inflației se conturează tot mai consistent. Adică fix ceea ce nu vrea Isărescu.

BNR va avea joi, 5 octombrie, o ședință a Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară, iar economiștii citați de HotNews spun că cel mai probabil Isărescu va lăsa neschimbată dobânda-cheie, deși îl încurcă pachetul fiscal lansat de Guvern.

Revenind la șomajul transmis luni de INS, nivelul scăzut al șomajului a corespuns de obicei cu o inflație mai mare, în timp ce șomajul ridicat a corespuns cu o inflație mai mică sau chiar cu o deflație.

Explicația este că atunci când ai șomaj mic (adică atunci când ai mai mulți oameni care lucrează) înseamnă că mai mulți consumatori au venituri disponibile pentru a cumpăra bunuri. Prin urmare, cererea de bunuri și de servicii crește, iar asta se transmite în prețuri. Iar în perioadele de șomaj ridicat, clienții devin mai prudenți cu banii și cumpără mai puține bunuri, ceea ce mai stinge „focul” de sub oala cu prețuri.

Cine sunt cei mai afectați de șomaj

Când ne uităm la șomeri, e bine să vedem cine sunt cei care nu-și găsesc de lucru nici după un an de căutări. Să ne uităm, altfel spus la șomajul pe termen lung. Cine sunt acesti șomeri? Cine sunt șomerii de lungă durată?

  1. Cei mai mulți sunt cei din grupa de vârstă 35-49 de ani. O treime. Sunt urmați îndeaproape de cei de peste 50 de ani, al căror număr a crescut însă cel mai mult (ca ritm de creștere) de la începutul anului.
  2. Sunt destul de bine educați. O treime au studii superioare dar, în ciuda dictonului „ai carte, ai parte!”, ei nu își găsesc de lucru.
  3. Este mai probabil să fie negri sau asiatici. Aceasta este o constatare surprinzătoare. Dintre șomeri, asiaticii erau cel mai probabil să rămână fără muncă un an sau mai mult, urmați de muncitorii de culoare. Pentru ambele grupuri, doi din cinci muncitori șomeri nu au un loc de muncă de mai bine de un an.
  4.  Sunt distribuiți peste tot (e drept, sunt mai mulți în zonele mai sărace- acele „pungi ale sărăciei” – județe în care firmele s-au închis în bună parte și unde e greu să-ți găsești un job).

În sfârșit, există și o latură emoțională a șomajului pe termen lung. A-ți pierde locul de muncă vine la pachet cu un mare stres social și economic. Iar să cauți un an de zile fără să găsești devine și mai stresant.

Un sondaj Pew privind șomerii pe termen lung făcut anul trecut arată că aproape jumătate dintre șomerii pe termen lung spun că durata șomajului lor a dus la tensiuni în familie, iar 40 la sută dintre șomerii pe termen lung au spus că au fost căutați mai rar de prieteni.

Care este situația la Buzău

Cele mai recente date transmise de Direcția Județeană de Statistică Buzău sunt pentru luna iulie.

Numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Buzău la data de 31.07.2023 a fost de 7.869 persoane, din care 3447 (43,8  la sută) femei. Rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii iulie 2023 a fost de 5,5  la sută. Rata şomajului pentru femei, la sfârşitul lunii iulie 2023, a fost cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată pentru bărbaţi (5,5  la sută faţă de 5,6  la sută).

Într-un clasament descendent al județelor în funcție de nivelul atins de rata șomajului, județul Buzău se află pe locul 6, după județele Teleorman (7,7 la sută), Vaslui (7,6 la sută), Dolj (7,3 la sută), Mehedinți (7,1 la sută) și Galați (5,6 la sută).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker