Politic

Andi Cristea: Aderarea la OCDE, al treilea mare obiectiv de țară pentru România

Deputatul social-democrat buzoian Andi Cristea a condus, luni, lucrările Comisiei Speciale pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
(OCDE), ocazie cu care, spune acesta, parlamentarii din comisie au discutat pașii următori în procesul de aderare și despre viitoarele misiuni de monitorizare.

„Am avut onoarea de a conduce lucrările Comisiei Speciale pentru aderarea României la OCDE. Am fost bucuros să avem un schimb constructiv de opinii cu coordonatorul național pentru procesul de aderare, Secretarul de stat din MAE (Ministerul Afacerilor Externe, n.r.), Luca Niculescu. Am trecut în revistă evaluarile comitetelor tehnice și am discutat despre pașii următori în procesul de aderare și despre viitoarele misiuni de monitorizare. Vreau să subliniez că această Comisie Specială nu este doar un instrument pentru adoptarea rapidă a legislației necesare aderării. Ea este și un forum valoros de dezbatere și gândire critică. Aderarea la OCDE este al treilea mare obiectiv de țară pentru România, după aderările la NATO și UE. Continuăm să muncim pentru a plasa România pe harta celor mai dezvoltate și integrate țări din lume”, a scris Andi Cristea – care este vicepreședinte al acestei comisii – pe pagina sa oficială de Facebook.

La sfârșitul lunii martie, Plenul comun al Parlamentului a aprobat constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„Având în vedere invitaţia de aderare la OCDE, adresată României la 25 ianuarie 2022, luând în considerare puternicul consens politic intern pentru intrarea în această organizaţie, având în vedere faptul că la Consiliul OCDE din iunie 2022 a fost adoptată Foaia de parcurs, document ce fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la organizaţie (…) ţinând seama de faptul că la 15 decembrie 2022 prim ministrul României a depus oficial la sediul OCDE Memorandumul Iniţial al României, fapt ce deschide etapa tehnică a procesului, Parlamentul României adoptă hotărârea prin care se constituie Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, se arată în documentul adoptat de plen.

Comisia are următoarele obiective: examinarea, atât în procedură legislativă la prima Cameră sesizată, cât şi în procedura legislativă la Camera decizională, a iniţiativelor legislative necesare în vederea armonizării şi alinierii legislaţiei cu incidenţă asupra procesului de aderare la OECD, aflate în procedură parlamentară, pe toată perioada activităţii comisiei, arată sursa. Comisia mai are printre obiective şi îndeplinirea activităţilor necesare în vederea participării parlamentarilor români la lucrările reţelei interparlamentare a OCDE, precum şi activităţi de diplomaţie parlamentară în scopul promovării candidaturi României la organizaţie. Ea este compusă din 21 de membri, desemnaţi de grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, potrivit configuraţiei politice a Parlamentului.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC – Organizația pentru Cooperare Economică Europeană), pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961  s-a reformat, luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Sursa: Wikipedia.

Articole similare