Administrație

Soluţie sustenabilă pentru transportul public de persoane în Mărgăriteşti

Comunităţile situate în cele mai depărtate zone faţă de cele două aglomerări urbane în judeţ, Buzău şi Râmnicu Sărat, au reclamat în permanenţă calitatea precară a serviciilor publice pentru transportul persoanelor. Din considerente exclusiv economice, precum rute neprofitabile, firmele specializate pe transportul public de persoane îşi asumau cu greu astfel de trasee, astfel că locuitorii din aceste zone beneficiau de cel mult o cursă, dus-întors, şi nu neapărat cu frecvenţă zilnică. Nu de puţine ori au fost situaţii în care astfel de curse erau sistate, iar locuitorii, obligaţi să ajungă în oraş, la diverse instituţii publice, identificau soluţii de moment.

În judeţul Buzău este cunoscut cazul comunităţii din Bisoca, acolo unde timp de aproximativ doi ani nu a fost asigurat serviciul public de transport de persoane. O situaţie oarecum asemănătoare a trenat şi în zona comunei Mărgăriteşti, acolo unde, în perioada ultimilor doi ani, serviciul public de transport persoane era cu greu asigurat, ori pur şi simplu sistat pentru perioade nedeterminate. La şedinţa Consiliului Judeţean din data de 28 iunie 2024, consilierii judeţeni au aprobat un proiect de hotărâre, înaintat de vicepreşedintele Adrian Petre, prin care transportul public de persoane în comuna Mărgăriteşti-Câmpulungeanca a fost rezolvat, prin prelungirea traseului ce funcţiona până în comuna vecină, Murgeşti.

Operatorul de transport SC DAN SEPSI SRL a primit delegare pentru operarea traseului Buzău (Autogara XXL) până la Murgeşti, cu prelungirea Mărgăriteşti–Câmpulungeanca. SC DAN SEPSI SRL a transmis o adresă Consiliului Județean Buzău, prin care solicita prelungirea traseului județean Autogara XXL – Racovițeni – Murgești,  după cum urmează:

  • Cursa C8 care în programul de circulație actual pleacă din Murgești la ora 6.10, să plece în fiecare zi de luni din localitatea Câmpulungeanca la ora 5.50, iar în zilele de marți, miercuri, joi și vineri să plece din localitatea Mărgăritești la ora 6.00;
  • Cursa C5 care pleacă din Buzău Autogara XXL la ora 16.30, să circule în zilele de luni, marți, miercuri și joi până în localitatea Mărgăritești, iar în ziua de vineri să circule până în localitatea Câmpulungeanca. Aceste modificări au fost solicitate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor locuitorilor comunei Mărgăritești care nu au altă posibilitate de a călători în Municipiul Buzău, precum și a elevilor care sunt înscriși la unități de învățământ din Buzău.

Primarul comunei Mărgăriteşti, Fănel Ungureanu, spune că în ultimul an transportul public local a fost asigurat printr-o colaborare cu societatea de profil din Râmnicu Sărat (TUC Râmnicu Sărat), care asigura două curse pe zi. Din considerente  economice, societatea de transport râmniceană a informat Primăria Mărgăriteşti că nu va mai putea asigura traseul respectiv, astfel că primarul Ungureanu a făcut demersurile la Consiliul Judeţean pentru rezolvarea situaţiei.

„Având în vedere cele prezentate, Biroul de Transport Public, în urma analizei, consideră justificată solicitarea primită și propune aprobarea de către Consiliul Județean Buzău a modificărilor Programului județean de transport rutier de persoane prin curse regulate aferent județului Buzău, Autogara XXL–Racovițeni–Murgești, conform prevederilor Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport persoane nr. 5017/09.03.2023 încheiat cu operatorul de transport SC DAN SEPSI SRL așa cum sunt prezentate în anexele la proiectul de hotărâre”, se arată în documentaţia pregătită de vicepreşedintele Adrian Petre.˝

Articole similare