Ministrul liberal al Finanțelor, Florin Cîțu, unul dintre miniștrii cabinetului condus de Ludovic Orban care au primit aviz negativ din partea Parlamentului la audierile în comisiile de specialitate, a devenit ținta predilectă a ata­curilor opoziției. Activitatea sa în fruntea Finanțelor a făcut și obiectul unei moțiuni simple adoptate în Senat; în ciuda acestui fapt, Cîțu a refuzat să-și părăsească funcția, iar Ludovic Orban nu l-a demis.

Romașcanu: “Îl somăm pe domnul Cîțu să demisioneze. Dacă nu, cerem PNL să-l retragă”

Senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romașcanu a cerut, marți, în cadrul unei conferințe de presă, demisia ministrului de Finanțe Florin Cîțu, iar în cazul în care acesta nu o va face, a cerut PNL să îl retragă din funcție. ”Posibi­litatea unei crize economice este o declarație extraordinar de gravă”, a subliniat senatorul PSD.

“Îl somăm pe domnul Cîțu, dacă este responsabil, deși avem dubii majore în acest sens, să-și prezinte demisia. Dacă nu dumnealui, atunci cerem PNL să-l retragă din această funcție. Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru România. Este o misiune, aceea a ministrului de Finanțe, nu numai tehnică, ci și patriotică (…) Domnul Cîțu uită că are responsabilitatea cea mai mare dintre toti miniștrii și a ieșit ieri (luni, n.r.) cu o declarație extraordinar de gravă, că există posibilitatea unei crize în România. Nu te joci cu astfel de declarații când esti ministru de Finanțe”, a declarat social-democratul Lucian Romașcanu, marți, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai spus că “domnul Cîțu nu a învățat nimic din cartonașele galbene pe care le-a primit, votul negativ din comisia de audieri sau moțiunea simplă împotriva acestuia”.

Reacția senatorului social-democrat buzoian vine după ce Florin Cîțu a avertizat în spațiul public că este posibilă declanșarea unei crize economice în România.

Sebastian Radu: „Ministrul Cîțu vrea să lase românii și fără masă și fără casă”

O altă declarație controversată a ministrului liberal al Finanțelor, Florin Cîțu, este aceea că dorește să renunțe la programul „Prima casă”, deoarece, susține acesta, „astăzi economia nu mai este în criză” și „acest program nu este cel care susține singur această piață (a creditelor n.r.)”.

Declarația respectivă este taxată de social-democratul Sebastian Radu: „Mă bucur să aflu de la domnul ministru că economia României nu este în criză. Asta înseamnă că avem bani pentru tot, inclusiv pentru măririle de alocații, de pensii, pentru proiecte de infrastructură, pentru tot ceea ce susțin că nu se poate finanța din lipsă de fonduri. Ori afirmația este valabilă doar în funcție de cum pică bine pe declarație, iar când este întrebat despre măriri uită de starea bună a economiei, prevede recesiune și merge să ne mai îndatoreze cu câteva ­mi­liarde?”, afirmă deputatul PSD de Buzău.

Florin Cîțu a afirmat și că vrea să vadă dacă programul „Prima casă” „face” beneficii în societate, pentru că economia nu mai are nevoie de susținere. „Ce omite să observe domnul Cîțu este faptul că nu doar sectorul construcțiilor a beneficiat de acest program. Tinerii care doresc să își întemeieze o familie, să aibă un cămin al lor și care nu își permit să plătească un credit imobiliar unde avansul este de trei ori mai mare iar dobânda cu câteva zeci de mii de euro peste cea din program sunt principalii beneficiari. Dar, până la urmă, interesul domnului ministru este probabil maximizarea profitului ­băn­cilor, nicidecum al tinerilor care își doresc o casă în același timp cu posibilitatea de a trăi decent, nu de a își da tot ­ve­nitul pe rate”, mai adaugă Sebastian Radu.

Creditele prin programul „Prima casă” se adresează tinerilor de până în 35 de ani, sunt garantate de stat, iar avansul este de minim 5% din valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată. „Din curiozitate, m-am uitat pe declarația de avere a ­mi­nistrului Cîțu. Are, printre altele, un apartament cumpărat prin credit. Și un credit de 303.000 euro despre care nu  spune când este scadent. Oare nu are impusă o scadență? Atunci se înțelege de ce încurajează astfel de credite, probabil că trăiește cu impresia că pentru toată lumea este la fel. Sau nu știe când ar trebui să returneze banii? De la un ministru ar Finanțelor mă aștept la mai multă grijă la detaliile care țin de completarea declarației de avere. Dacă nu ai grijă de banii și datoriile personale, cum poți avea de ale unei țări? Iar în legătură cu neconcordanțele de la secțiunea <Venituri din cedarea folosinței bunurilor”> încă nu ne-a lămurit. De la an la an are același proprietăți, dar declară vânzări de bunuri imobile de câte 100.000 de euro”, a mai spus deputatul buzoian.

Declarațiile lui Cîțu sunt taxate și de Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale, care a criticat, tot marți, declarațiile lui Cîțu cu privire la posibilitatea declanșării unei crize economice sau a unei recesiuni în România: ”E periculos și inadecvat să facem astfel de calcule pe plan intern. Toate crizele vin, încă din 1907, din SUA. Pentru a avea o recesiune, trebuie să avem trei trimestre consecutive de avans negativ al PIB și nu există semnale că s-ar putea întâmpla acest lucru. Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică”, a declarat Vasilescu pentru Antena 3.

DISTRIBUIȚI
loading...