Actualitate

Patru oameni au murit, în medie, în fiecare lună, anul trecut, pe șoselele care traversează județul Buzău

• Cel mai grav eveniment rutier este soldat cu cinci morți,  la trecerea peste calea ferată de la Bâlhacu

2019 a fost unul negru pe șoselele care traversează județul Buzău, nu din punct de vedere al numărului evenimentelor grave, ci al numărului persoanelor decedate.

Potrivit bilanțului întocmit la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, anul trecut s-au înregistrat cu 8,9% mai puține accidente grave de circulație, scăderi fiind înregistrate și în ceea ce privește numărul persoanelor rănite grav. Totuși au fost înregistrate creșteri în ceea ce privește numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulație. 51 de oameni și-au pierdut viața în 2019 în evenimente rutiere care au avut loc pe șoselele din județul nostru, numărul acestora fiind mai mare cu 8 față de anul precedent.

De departe, cel mai grav accident rutier care a avut loc anul trecut a fost cel de pe DN2B, la trecerea peste calea ferată de la Bâlhacu. Doi bărbați două femei care se aflau într-un microbuz care trebuia să-i ducă acasă au decedat după ce mașina a fost lovită de un tren de călători, care se îndrepta spre Galați. Impactul cu vehiculul a fost atât de pu­ternic încât a fost resimțit și de călătorii din tren. Nenorocirea a fost posibilă după ce șoferul microbuzului nu a oprit la trecerea peste calea ferată.  Se întâmpla în aprilie, înainte de Paște.

Viorel Lințeanu, fost polițist și șoferul microbuzului implicat în accidentul mortal de la intersecția DN2B cu calea ferată la Bâlhacu, a murit și el după două săptămâni de comă. Bărbatul s-a stins pe patul de spital, unde se afla în stare critică la secția ATI a SJU Buzău. Microbuzul, în care se aflau 16 persoane, a intrat în coli­ziune cu un tren InterRegio. Un tânăr în vârstă de 24 de ani și un altul de 36 de ani, ambii din comuna Nereju, județul Vrancea, și-au pierdut viața. Alți cinci vrânceni, dintre care patru din comuna Nereju și unul din comuna Slobozia Ciorăști, tot din Vrancea, în vârstă de 23, 30, 26, 32, ­res­pectiv 19 ani, au fost răniți. Tot în urma accidentului și-au pierdut viața și două femei din județul Galați.

Toți munceau în străinătate și se întorceau acasă pentru a petrece sărbătorile de Paște. Cei 16 pasageri din microbuz au fost preluați din Borod, județul Bihor, și urmau să ajungă unii în Brăila și Galați, alții în Vrancea. În județul Buzău, pe DN 2B, pe raza comunei C.A. Rosetti, în afara localității Bâlhacu, pentru doi dintre vrânceni și o galățeancă viața pe pământ a încetat. O tânără din Galați a murit la spital câteva ore mai târ­ziu. Microbuzul a fost izbit puternic, în partea dreaptă, de locomotiva unui tren de călători, care se îndrepta spre Galați. Impactul cu vehiculul a fost atât de pu­ternic încât a fost resimțit și de călătorii din tren.

Șoferul microbuzului era băut în momentul accidentului și i se suspendase permisul tot pentru alcool în luna februarie, în zona Rm Sărat, după un control al polițiștilor buzoieni. Își recuperase provizoriu însă carnetul de conducere după ce a contestat procesul verbal de contravenție.

În septembrie, un alt eveniment rutier grav era anunțat pe Drumul European 85. Trei oameni, între care o fetiță de 3 ani, au murit și alți trei au fost răniți, în urma coliziunii dintre trei mașini în localitatea Mihăilești din județul Buzău. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul volanului și a lovit în plin alte două autovehicule, care circulau regulamentar. Impactul a fost atât de puternic, încât toate cele trei mașini au fost complet distruse.

Mai multe accidente rutiere ușoare, mai puțini răniți

În ceea ce privește numărul accidentelor ușoa­re produse pe raza jude­țului, deși s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului de evenimente, numărul persoanelor rănite în urma acestor accidente a fost în scădere cu 3,4%.

Principalele cauze ­ge­neratoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonală,  viteza neadaptată și neacordarea prio­rității de trecere (pietonilor sau celorlalte autovehicule, în egală măsură).

Întrucât creșterea gra­dului de siguranță rutieră a reprezentat una dintre principalele priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, anul trecut au fost desfășurate peste 653 de acțiuni și controale, ocazie cu care au fost constatate aproximativ 61.000 contravenții la regimul circulației fiind reținute 5.713 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce.

Totodată, au fost retrase până la remedierea defecțiunilor 738 certificate de înmatriculare.

În anul 2019, polițiștii buzoieni au constatat 811 de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker