Opinii

Sinodul BOR, după chipul și asemănarea lui Teodosie

Nicio așteptare bună nu aveam de la Sinodul BOR. Zero. E o formă fără fond acolo. Cei mai mulți dintre ei seamănă leit cu Teodosie. Slab pregătiți, avizi de putere. Îi interesează strict confortul lor, nimic altceva.

Nu dau doi bani pe credincioși, pe îndrumarea lor corectă, moral și creștinește vorbind, nu-i interesează să țină pasul cu lumea în care trăim. Îi deranjează, până la repulsie, adevărul. Vor să țină Biserica în beznă, deranjându-i Lumina.

Cum să îl dojenești pe Teodosie după toată mizeria pe care o face de când e el arhiepiscop? De fapt, Sinodul nu a avut niciodată vreo problemă cu dosarul penal al lui Teodosie, deschis ca urmare a anchetei Recorder. Membrilor Sinodului li se pare în regulă ca un episcop să fie urmărit penal pentru fapte de corupție. Un episcop plătit cu niște mii de euro din bani publici, apropo. Dar nu contează asta pentru Sinod.

Într-o lume normală, Teodosie ar fi trebuit cel puțin suspendat pe perioada anchetei penale doar ca semnal clar al Bisericii că e prima care condamnă astfel de fapte. Într-o țară măcinată de corupție. Dar Sfântul Sinod se uită la imaginile acelea filmate cu Teodosie, în care negociază banii statului cum vrea el, acceptă cu bucurie propuneri cel puțin dubioase, și nu vede nimic în neregulă. Absolut toată lumea normală la cap și care nu e chioară vede că acolo este o problemă, e ceva scandalos, doar Sinodul nu vede. Pentru Sinod nu înseamnă nimic că un episcop se comportă ca mafia. E moral? Ce interesează pe Sinod moralitatea?

Membrilor Sinodului nu li se pare nimic în neregulă că Teodosie îl ridică în slăvi pe Putin. Nu li se pare nimic în neregulă că acest fost turnător la Securitate jignește gratuit, aproape zilnic, câte o categorie de oameni.

Nu, Sinodul a fost interesat să judece doar faptul că Teodosie vrea și el mitropolie, ca să devină mitropolit. O chestie pe care noi, proștii de rând, nu dăm doi bani, oricum. Dar asta a fost singura problemă a Sinodului. Cum se împart în BOR mitropoliile și funcțiile lor. Restul problemelor, care chiar au legătură cu morala, cu decența, cu binele social, cu adevărul, cu sănătatea unei națiuni, nu contează pentru Sinod.

La finalul comunicatului de presă, în care, mă rog, se vorbește despre „dojenirea” lui Teodosie, Sinodul zice că „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”. Nu este o demitere a lui Vasile Bănescu, așa cum ni s-a explicat, dar, personal, nici nu înțeleg exact ce este. Vom vedea. Ce vreau să zic însă e că Bănescu este fix vocea cea mai lucidă, articulată și de bun simț din BOR, care reușise să construiască niște punți între Biserică și societate, ceea ce nu a reușit niciodată nimeni în această instituție. Din contră, Bănescu a preluat funcția asta atunci când pe dealul Patriarhiei erau proteste, după Colectiv, pentru nerușinarea cu care BOR se raportase la moartea acelor tineri.

Bravo, membrilor Sinodului! Dacă vă veți întreba vreodată de ce tot mai mulți oameni, mai ales tinerele generații, nu vă respectă, vă consideră ridicoli, decuplați de la lumea în care trăim, dar și de la Dumnezeu, aș zice eu, de ce scade încrederea în Biserică, de ce oamenilor le e tot mai greu să aibă încredere în voi, în BOR, în general, de ce există un val de dispreț față de ce faceți, atunci poate o să vă gândiți la ticăloșiile pe care le-ați făcut inclusiv astăzi, în cazul Teodosie. Dar mă îndoiesc că vă veți întreba, că voi, cei din Sinod, aveți probleme mai importante de rezolvat. Cum să vă acoperiți unii altora mizeriile, de exemplu.

Text publicat în „Media Quality”

Un comentariu

  1. Este dureros sa constati ca liderii Bisericii Ortodoxe Romane sunt atat de lipsiti de simtul responsabilitatii si de preocuparea pentru binele credinciosilor. Sinodul de la BOR pare sa nu-si asume nicio responsabilitate in fata problemelor grave ale societatii romanesti si sa se concentreze in schimb pe jocurile lor de putere interne. Este de neinteles cum pot fi ignorate faptele de coruptie ale unui episcop si cum sa fie considerate mai importante decat moralitatea si decenta. Mai grav este ca in aceasta institutie nu este acceptat sa ai opinii diferite de majoritate si ca membrii mai lucizi si mai corecti sunt dojeniti sau chiar indepartati. Vasile Banescu, cel care a reusit sa construiasca punti intre Biserica si societate si sa inteleaga problemele reale ale oamenilor, este acum marginalizat de catre cei mai avizi de putere din Sinod.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker