Actualitate

Sindicaliștii strâng rândurile pentru respectarea drepturilor salariale / SANITAS, pichetare la Prefectură și petiție publică pe rețele de socializare

Ieri, la orele amiezii, circa 100 de protestatari din sistemul sanitar buzoian s-au strâns în fața Prefecturii pentru a cere, în fața reprezentanților  Guvernului în teritoriu, să se respecte prevede­rile Legii 153/2017 pentru Sănă­tate și Asistență socială. Do­cumentele privind cerințele unei părți bune din salariații din sistemul medical buzoian fuseseră înaintate Instituției Prefectului cu cinci zile înainte de data programată pentru protest. Astfel că, în ziua acțiunii sindicale, la nivelul Prefecturii se avea știință de doleanțele sindicaliștilor. Prin urmare, liderii sindicali locali ai CNSLR Frăția, Cornel Radu și Mihai Ștefan, au fost invitați la o întâlnire cu membrii Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Buzău.

Delegația sindicaliștilor a fost invitată la discuții de către subprefectul Adina Moiseanu, cea care deține în prezent și prerogativele funcției de prefect. Sindicaliștii și-au prezentat revendicările, iar la finalul întâlnirii au înmânat subprefectului un document cu toate aceste nemulțumiri, care va fi trimis la Guvern, în atenția Ministerului Sănătății, Mi­nisterului Muncii și Ministerului de Finanțe.  După discuții, li­derul sindical Mihai Ștefan a spus că a găsit înțelegere din partea subprefectului pentru problemele ridicate: „I-am lăsat acel document la final, care va ajunge la București, la fel ca și celelalte documente similare trimise de colegii noștri din țară”, a spus Mihai Ștefan.

Jumătate din angajații din Sănătate nu vor primi salariile prevăzute de lege

Nemulțumirea sindica­liștilor care s-a făcut auzită și în fața Prefecturii prin scandările de ieri, se referă în principal la faptul că personalul tehnic-administrativ și de deservire, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici ve­nituri din cele două sisteme nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, prin limi­tarea veniturilor la nivelul celor din decembrie 2020 va deveni imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată.  În această situație se află circa jumătate din salariații din sănătatea buzoiană. „Suntem jumătate-jumătate personal medical și personal auxiliar medical. La nivelul Spitalului Județean sunt 1.400 de angajați, la Spitalul Săpoca sunt 700 de angajați. S-au mărit salariile asistenților și me­dicilor din 2017, iar acum ei nu beneficiază de aceleași drepturi salariale cum ar fi trebuit să se întâmple. Mai erau două tranșe și ajungeau la salariul din 2022, așa cum prevede le­gea 153/2017”, a declarat ­li­derul sindical Marian Ștefan.

Cu măsuri de prevenire a infectării cu Covid 19, participare importantă la protestul din fața Prefecturii

Liderii au mulțumit sindicaliștilor, la finele acțiunii de protest, catalogând această primă formă de manifestare o  bună demonstrație în ceea ce privește unitatea: „Dragii noștri colegi, azi am văzut ceea ce nu credeam că vom vedea vreodată în Buzău. Azi am înțeles că suntem toți un singur glas, că suntem uniți, că putem fi empatici, că suntem deosebiți. AZI AM FOST SANITAS !!! Azi am arătat că suntem o ECHIPĂ ce nu poate fi dezbinată, ca asistenții medicali, brancardierii, asistenții sociali, personalul TESA, juriștii și contabilii, educatorii, instructorii de la SPMS Săpoca, spălătorese și magazioneri, TOȚI putem țipa într-un singur glas: <SUNTEM UNIȚI! NOI SUNTEM ECHI­PA! NU NE DEZBINAȚI! NU NE UMI­LIȚI!, NE VREM DREPTURILE PROMISE!>”.

Sindicatele vor să-și unească forțele

De altfel, SANITAS a lansat pe rețelele de socializare o petiție publică care a strâns deja 8.000 de semnături prin care cere Guvernului României să respecte prevederile Legii 153/2017 pentru Sănătate și Asistență socială.

Mișcarea sindicală a salariaților din Sănătate ar putea fi urmată de alte categorii de salariați.

Liderul sindical buzoian Cornel Radu, președinte FNSLR Frăția, spune că miș­carea sindicală pornită de SANITAS ar putea să strângă în jurul ei și alte sindicate, pentru că decizia de a bloca creșterea salariilor se răsfrânge, de exemplu, și în învățământ.

De altfel, aceleași motive de nemulțumire le au și sindicaliștii de la Solidaritatea Sa­nitară, care au anunțat și ei pe rețelele sociale proteste ­si­milare în fiecare județ și în Piața Victoriei din Capitală, la jumătatea acestei săptămâni. Ca și cei de la SANITAS, și sindicaliștii Solidaritatea Sa­nitară au luat în calcul  și varianta de a organiza acțiuni de protest pe termen lung, în cazul în care guvernanții nu vor reveni asupra deciziei privind înghețarea salariilor pentru personalul din Să­nătate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker