Educație

Simularea celebrului show american Arena Leilor, organizată de o elevă de la Hasdeu

• „Vrem să demonstrăm tinerilor că nu este imposibil să își deschidă o afacere”

În 2018, buzoianca Tania Constantin a câștigat o bursă de studii care i-a permis să urmeze clasa a XI-a într-un liceu din SUA. Acum Tania s-a întors acasă și este clasa a XII-a în Colegiul Hasdeu, rămânând un fel de „ambasador” al programului de schimb de experiență FLEX (Future Leaders Exchange Program) care a trimis-o în America. Este vorba des­pre un program susținut de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, Ambasada Statelor Unite în România și de Ministerul Educației Naționale.

Recent, buzoianca a aplicat pentru un program derulat de FLEX în Polonia, miza fiind finanțarea pentru un proiect pe care Tania Constantin să îl deruleze în România pentru dezvoltarea adolescenților. Astfel, buzoianca a obținut banii necesari organizării unui program pentru a stimula tinerii să își deschidă propriile afaceri, totul culminând cu o simularea a cunoscutului show american de televiziune Shark Tank (Arena Leilor). Este vorba un format de televiziune produs în peste 30 de țări, care anul acesta a fost cumpărat de ProTV (Imperiul Leilor). Concurenții din acest show sunt tineri care vin cu diverse idei de afaceri în fața unui juriul format din oameni de afaceri de succes, care, dacă vor fi convinși de potențialul businessului propus, vor oferi finanțarea necesară.

În America, un tânăr antreprenor care a participat la show-ul Shark Tank a ratat investiția de 700.000 de dolari pe care și-o dorea, pentru proiectul său – o sonerie de ușă, cu cameră video, conectată la telefonul mobil. Jamie Siminoff a devenit însă faimos, iar produsul său a avut  în  perioada imediat următoare vânzări de circa 5 milioane de dolari. Anul trecut, Amazon a cumpărat Ring, startup-ul tânărului, presa speculând că valoarea tranzacței s-a ridicat la 1 miliard de dolari.

Banii pentru organizarea Arena Leilor obținuți după un workshop în Polonia

„Am aplicat pentru un proiect derulat de FLEX în Polonia, eu și alți nouă români. Tema a fost <storytelling>, adică cum să spui povești pentru a promova o anumită idee în comunitatea ta. Am mers în Polonia, în Varșovia, unde am organizat un workshop în fața altor tineri, unde am avut ocazia să scriem, filmăm și edităm propriul nostru filmuleț despre experiența noastră în Ame­rica în cadrul FLEX. Am realizat acest filmuleț pe tema <finding home>, adică cum să te simți ca acasă în America. În baza acestui workshop din Varșovia, am putut aplica pentru o bursă ofe­rită tot de FLEX. Banii din această bursă sunt oferiți pentru realizarea unui proiect pe care l-am gândit pentru tinerii din România”, a declarat Tania Constantin.

Shark Tank 2.0 (Arena Leilor 2.0), așa cum și-a numit buzoianca proiectul, va avea loc în luna martie la București, unde sunt așteptați să se înscrie 100 de liceeni.

„Avem disponibile 100 de locuri pentru liceeni din București și din Ilfov”    

„Practic, am gândit un  proiect despre antreprenoriat. Alături de mine din echipa proiectului mai fac parte Briana (Ploiești), Larisa (Cluj) și Carmen (Vaslui). Proiectul va avea loc probabil în luna martie în București. Din păcate nu am putut aduce ideea la Buzău, așa cum îmi doream. Proiectul se derulează pe parcursul a două zile, într-un weekend. Prima zi va fi partea teoretică, sunt invitați activiști și speakeri din domeniul economic și antreprenoriat, iar a doua zi va fi dedicată simulării celebrului show de televiziune din America, Shark Tank (Arena Leilor). Avem disponibile 100 de locuri pentru liceeni din București și din Ilfov. Vor fi împărțiți pe echipe și vor face un proiect. Sunt provocați ca după tot ce au învățat în prima zi să vină cu o idee de afacere pe care o vor prezenta în Arena Leilor”, a mai declarat Tania Constantin.

Buzoianca spune că s-a gândit la un astfel de proiect pentru a demonstra tinerilor că nu este imposibil să își deschidă propriile afaceri în România.

„Nouă, adolescenților, ni se pare ceva foarte greu să ne implementăm din punct de vedere juridic ideile de business. Pare ceva imposibil să ne putem noi deschide o afacere. Acest proiect pe care l-am gândit are rolul de a demonstra că lucrurile pot fi destul de simple. Practic FLEX ne împinge de la spate, finanțându-ne să facem astfel de lucruri pentru comunitatea noastră. Obiectivul FLEX nu este de a face tinerii din România să se mute în America, ci, după experiența din SUA să fim implicați în activități care să dezvolte comunitatea în care trăim în România”, a mai declarat Tania Constantin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker