Actualitate

Afacerea ,,catalizatorul” a ajuns și la Buzău

Dacă țintele preferate ale hoților erau până acum gențile, telefoanele mobile uitate prin mașină, roțile, ștergătoarele și oglinzile ori acumulatorii, iată că nu mai este așa. Doi tineri din Tulcea sunt cercetați pentru furtul componentelor sistemelor de evacuare de la mai multe autoutilitare de pe raza orașului Rm. Sărat. Indivizii s-au deplasat special în județul Buzău pentru a-și face “aprovizionarea”, au dat lovitura apoi s-au întors acasă. Acolo dezmembrau piesele și păstrau doar ­anu­mite componente. În urma activităților specifice, polițiștii buzoieni le-au luat urma iar miercuri le-au făcut o vizită acasă.

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale de la Poliția municipiului Râmnicu Sărat, însoțiți de colegii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale s-au deplasat pe raza județului Tulcea, unde, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Postului de poliție comunal Greci, au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza localității, la doi tineri în vârstă de 19 și 29 de ani, bănuiți de comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat.

Activitățile s-au desfășurat în baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Râmnicu Sărat cu privire la cinci infracțiuni de furt de componente de la autoutilitare de pe raza municipiului Râmnicu Sărat.

Faptele au fost comise în perioada 17 decembrie 2019-9 ianuarie, prejudiciul fiind estimat de către proprietarii autovehiculelor la aproximativ 31.000 lei.

Din cercetări a reieșit faptul că cei doi tulceni s-au deplasat pe raza municipiului Râmnicu Sărat cu un autovehicul pentru a sustrage sistemul de evacuare al noxelor de la ­autouti­litare. La domiciliile bărba­ților au fost găsite mai multe componente ale sistemelor de evacuare sustrase.

Tinerii au fost conduși la sediul Poliției municipiului Râmnicu Sărat în ­ve­derea continuării cercetărilor, iar ca urmare a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, cei doi bănuiți fiind reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Polițiștii de investigații criminale continuă cerce­tările pentru documentarea întregii activități infracțio­nale a bănuiților.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei doi indivizi au la activ fapte similare și pe raza județelor Tulcea, Galați și Brăila, unde ar fi dat cele mai multe lovituri.

Astfel de cazuri s-au înmulțit în ultimul timp în România. Piesa vizată de hoți, o componentă a sistemului de evacuare al mașinii, care evacuează gazele de la motor, e tratată cu metale rare, ca platină, rhodiu și paladiu.

Platina e metalul care a stârnit cel mai mult interesul, fiind nu doar rar, ci mai ales prețios și scump. Un catalizator, componentă a sistemul de evacuare care filtrează gazele nocive, poate conține pînă la 7 grame de platină pură.

Furturile de catalizatoare erau la ordinea zilei în Marea Britanie în perioada 2008-2011, dar și în Statele Unite.

*

Problema furturilor de catalizatoare a început să-i preocupe pe polițiștii britanici încă din 2008-2009, dar cazurile s-au tot înmulțit.

Mașinile preferate de hoți sunt SUV-urile și vehiculele comerciale ușoare pentru că sunt mai înalte și se pot strecura mai ușor sub ele, pe lângă faptul că au de regulă motoare mai mari și deci și catalizatoare pe măsură.

Furțurile sunt tot mai multe dese din cauza faptului că prețurile platinei și aurului au crescut simțitor pe piața de metale reciclate.

Catalizatoarele sunt printre cele mai scumpe componente ale sistemului de evacuare ale unei mașini, din cauza complexității și materialelor folosite.

De ce sunt valoroase?

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge și la 1.000 de euro, în funcție de cantitatea de metale rare, prețioase. Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm și celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumușică. O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu minim 1.500 de dolari. Așadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei. Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în valoare de 500 de dolari.

Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate în Romania. Este vorba despre un procedeu chimic urmat de ­to­pirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfărâmarea miezului ceramic, după care, la fel ca la extragerea aurului, dacă vrem să scoatem tot metalul din ceramică, trebuie să apelăm la niște soluții chimice. Cei care reciclează catalizatoare, vând miezul sfărâmat la aceste centre care le prelucrează și scot bani frumoși din vânzarea mai departe a metalelor rare, care sunt folosite la producerea de noi catalizatoare auto.

Un comentariu

  1. Si eu care credeam ca „afacerile” doar de la Buzau porneau ! Heiiii… buzoieni, tarabagii, „frecatori de mate”, asistati, ce faceti ? V-au luato altii inainte ? Scoateti-va neamurile la treaba, nu mai stati, ca uite ce se intampla !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker