marți, 22 septembrie 2020

600 de buzoieni ajung lunar la cabinetul de reumatologie din cadrul Spitalului Județean Buzău

Tot mai mulți buzoieni sunt afectați de boli reumatice. Medicii specialiști au constatat că deși sunt considerate boli ale persoanelor vârstnice, bolile reumatice afectează din ce în ce mai mulți oameni buzoieni activi, tineri și chiar copii. Mulți dintre cei cu suferințe nonchirurgicale ale aparatului locomotor ajung  pentru depistare, diagnosticare, tratare și recuperare la cabinetul de reumatologie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

,,Lunar, la cabinetul de reumatologie din cadrul SJU Buzău se prezintă aproximativ 600 de pacienți cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Cei mai mulți dintre aceștia suferă de poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă și modificări artrozice”, spune Mihaela Neamțu, medic primar reumatologie la ca­binetul din cadrul celei mai mari unități medicale din județul Buzău.

Bolile reumatice pot determina în timp incapacitate de muncă și chiar dependența pacientului de familie, afectând sever ­ca­litatea vieții tuturor celor implicați. Tocmai din acest motiv, prezentarea timpurie la medic este esențială, deoarece diagnosticul precoce și tratamentul corect determină o evoluție mai lentă sau chiar remisia bolii reumatice.

,,La cabinetul de Reumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specia­litate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, coordonat de dr. Mihaela Neamțu, medic primar reumatologie, cel mai frecvent simptom care aduce pacientul la medic este durerea mecanică și inflamatorie”, informează Adriana Bunilă, purtător de cuvânt în cadrul SJU Buzău.

Pentru fiecare pacient în parte se efectuează o serie de analize și examene, cu gratuitate în limita sumelor alocate unității medicale prin Casa de Asigurări de Sănătate, altele cu plată.

„Mijloacele de diagnostic cuprind analize de laborator și examene  imagistice, precum radiografiile, ecografia musculo-scheletală, RMN, DXA. De multe ori, evaluarea este complexă, multi-disciplinară, având în vedere caracterul sistemic al multor afecțiuni autoimune și prezența unor probleme medicale complexe”, explică medicul primar reumatologie Mihaela Neamțu.

La  nivel național, peste 60.000 de români suferă de boli reumatice de tip inflamator, informează un comunicat de presă emis de Liga Română Contra Reumatismului. Bolile reumatice și musculo-scheletale reprezintă la ni­vel global cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane, cu o creștere de 45% în ultimii 20 de ani, se mai arată în documentul Ligii Române Contra Reumatismului.

Principalele grupe de  afecțiuni de care se ocupă reumatologia sunt patologia degenerativă precum artoza cu diversele ei localizări, patologia articulară și a țesuturilor moi  (tendinite, bursite, periartrite, epicondilite) patologia prin depunere de cristale – guta și pseudoguta-, patologia infecțioasă articulară – artrite infecțioase afectarea articulară în boala Lyme, tuberculoza-, patologia metabolică – osteoporoza – și patologia inflamatorie autoimună: PR-poliartrită reumatoidă, SA-spondilită anchilozantă, APS-artrită psoriazică, AR-artrită reactivă, LES-lupus eritematos sistemic, SCL-scleroza sistemica, PM/DM-polidermatomiezită, vasculite.

loading...
error: Content is protected !!