Sănătate

Senzația de gheară în piept – ce anunță și ce trebuie să faci

Simți frecvent o senzație ca de gheară în piept? Află că acest simptom nu trebuie neglijat sub nicio formă, deoarece ar putea fi semnul unei afecțiuni periculoase pentru viața ta. 

Boala coronariană sau cardiopatia ischemică este o afecțiune cardiovasculară, prima cauză de deces la nivel mondial. Aceasta afectează arterele coronare, care alimentează inima cu sânge. Suferinzii asociază durerea în piept, specifică acesteia, cu o gheară. Însă, senzația poate anunța și declanșarea unui infarct miocardic acut, care reprezintă o complicație a cardiopatiei ischemice. 

Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune și cum ar trebui să o gestionezi!

Ce este boala coronariană?

Boala coronariană este o formă de ateroscleroză, dezvoltată la nivelul arterelor coronare care irigă inima cu sânge oxigenat. Boala este caracterizată de apariția unor plăci de aterom (acumulare de colesterol „rău“) pe pereții interni ai vaselor de sânge. În timp, acestea se acumulează și ajung să obtureze canalul arterial. Atunci când diametrul arterelor se îngustează, sângele oxigenat trece mai dificil prin zona afectată. Acest lucru afectează funcționarea inimii și generează complicații pe termen lung (insuficiență cardiacă, aritmii).

În cazul în care plăcile de aterom blochează arterele coronare, inima este privată de sânge și se produce infarctul de miocard, adică moartea celulelor într-o porțiune a inimii. Moartea celulară este un proces ireversibil, adică, inima va rămâne cu traume. De asemenea, infarctul de miocard este asociat și cu un risc ridicat de deces prin stop cardio-respirator. De aceea, infarctul miocardic este o urgență medicală.

Simptomele bolii coronariene 

Boala coronariană nu prezintă simptome, la început. Însă, după ce plăcile de aterom obturează o mare parte din canalul arterial, angina pectorală devine principalul simptom al acestei boli. Angina pectorală este o durere la nivelul toracelui, care iradiază spre spate, umăr, brațe, stomac sau maxilar. Ea poate dura până la 20 de minute și este descrisă de pacienți ca fiind o senzație de gheară în piept. 

Angina pectorală stabilă apare în condiții de efort, stres, temperaturi extreme sau în cazul unor emoții puternice. Aceasta se ameliorează la trecerea în repaus și la administrarea de nitroglicerină.

Angina pectorală instabilă, sau preinfarctul, produce simptome mai severe și mai prelungite, care pot apărea și în condiții de repaus și nu se ameliorează. Acest tip de angină este greu de diferențiat de un infarct miocardic. De aceea, impune solicitarea îngrijirilor medicale de urgență. 

Infarctul miocardic acut este o complicație frecventă a bolii coronariene. Simptomele infarctului miocardic diferă, ca intensitate, de la un pacient la altul. Însă, deseori, acesta provoacă o durere severă, asociată cu pierderea stării de conștiență. 

Alte simptome asociate bolii coronariene sunt:

  • Transpirații 
  • Leșin
  • Amețeli
  • Oboseală excesivă
  • Scăderea rezistenței la efort fizic

Diagnostic și tratament

În cazul în care ai mai simțit deja o angină pectorală, trebuie să te programezi, rapid, la un consult cardiologic. Medicul poate solicita o electrocardiogramă, un test de efort, o ecografie cardiacă, o coronarografie, un angio-RMN sau un angio-CT. Funcție de severitatea afecțiunii, cardiologul va crea schema de tratament.

Dacă simți pentru prima dată senzația de gheară în piept, sună, de urgență, la 112. Nu poți diferenția singur infarctul de miocard de o simplă angină pectorală, atunci când apare pentru prima dată. De aceea, ai nevoie de îngrijiri medicale de urgență. 

Dacă ai fost diagnosticat deja cu boala coronariană și apare o angină pectorală mai severă, prelungită, care nu se ameliorează la repaus și la administrarea de nitroglicerină, atunci ai nevoie, urgent, de un medic. O angină pectorală care nu se amelioreaza poate anunța un infarct miocardic. 

Boala coronariană și infarctul de miocard se pot trata prin medicamente și prin efectuarea unor intervenții chirurgicale (bypass coronarian) sau non-chirurgicale (angioplastie cu balon și stent). 

Așadar, senzația de gheară în piept poate anunța prezența bolii coronariene sau chiar declanșarea unui infarct miocardic acut, afecțiune care pune viața în pericol. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker