vineri, 03 iulie 2020

Un muzeu al satului va fi deschis în comuna Valea Salciei

Comunităţile rurale din aproape tot judeţul încep încet-încet să îşi piardă identitatea culturală. Tradiţiile, obiceiurile şi legendele sunt date uitării de noile gene­raţii, sub efectul corelat al globalizării şi al evoluţiei tehnologice. Aşa se face că cei mai mulţi dintre tinerii din satele buzoiene nu mai cunosc tradiţiile locului şi nici măcar obiecte care cândva era nelipsite din gospodăria bunicilor.

În încercarea de a păstra vie tradiţiile comunei, Primăria Valea Salciei, localitate atestată documentar în secolul al XVII-lea, a reabilitat o veche clădire care risca să se dărâme şi acum se pregăteşte să o transforme în muzeu. Acest muzeu va prezenta vizitatorilor cum arătau vechile interioare ale caselor ţărăneşti de altă dată.

„Vorbim despre o clădire care stătea să se dărâme. Înainte de 1990, pentru puţin timp, a fost primărie, apoi a fost dispensar, apoi arhivă a primăriei. Ajunsese într-o stare de degradare foarte avansată, aşa că am început să o reabilităm încă de anul trecut. M-am gândit că s-ar preta să o transformăm în muzeu. O cameră va fi destinată prezentării uneltelor tradiţionale, o altă cameră va fi copia unui dormitor din vechile locuinţe tradiţionale, iar o a treia cameră va fi copia unei camere de zi. Mai avem nevoie de costume populare de bărbaţi, femei şi copii, carpete ţesute, preşuri, perdele brodate şi alte articole de interior pe care le vom strânge cu ajutorul oamenilor din comună. Nu vor lipsi lada de zestre şi alte obiecte vechi care astăzi nu mai sunt cunoscute de cei tineri. Muzeul este al nostru al comunei nu al unei instituţii”, a declarat Marian Muşat, primarul comunei Valea Salciei.

Muzeul ar putea fi inaugurat pe data de 15 august, atunci când are loc festivalul anual al comunei şi hramul bisericii din localitate.

loading...
error: Content is protected !!