Actualitate

FOTO | Inițiatorul Trofeului „Dumitru Dan” spune cum poate fi atins Everestul la Buzău

La finele săptămânii trecute s-a mai încheiat un capitol al Trofeului „Dumitru Dan”, competiție ins­pirată din povestea buzoia­nului care, la începutul se­colului XX, a parcurs pe jos peste 100.000 de kilometri într-o fascinantă călătorie în jurul lumii, care a durat șase ani, rupând aproape 500 de opinci. Este vorba despre festivitatea de premiere a finaliștilor competiției aflată la cea de-a III-a ediție – Simona Iuliana Grigore (82 ore 30 min), Cristian Radu (82 ore 30 min), Mădălin Resceanu (94 ore 20 min), Cristian Mănăilă (82 ore 57 min), Vasile Viorel Deacănu (96 ore) -, care a avut loc la Muzeul Județean, în sala în care se află expoziția dedicată lui Dumitru Dan. Festivitatea a avut loc în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a răspuns invitației lansate de directorul instituției de cultură, Daniel Costache, de a se întâlni cu o parte dintre participanții și voluntarii celei de-a III-a ediții a Trofeului. Întâlnirea a fost de bun augur, pentru că președintele Neagu a lansat, cu această ocazie, o invitație inițiatorului competiției, Cristi Mănăilă – în calitatea sa de practicant al ciclismului de anduranță care a dus faima Muzeului Județean,  județului Buzău și României, în această vară, prin toată Europa, în cadrul cursei transcontinentale Italia-North Cape -, de a deveni partener, prin asociația pe care o conduce, Club Sportiv Penteleu, cu Geoparcul Ți­nutul Buzăului și cu Consiliul Județean.

Invitație de parteneriat la Geoparc

„Vă fac o invitație celor de la Asociația Penteleu să deveniți partenerul nostru pentru Geoparcul Ți­nutul Buzăului, care va obține, foarte probabil în luna aprilie a anului viitor, titulatura de Geoparc Glo­bal UNESCO. Vă consi­derăm partenerii noștri și vrem să oficializăm po­vestea aceasta”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Invitația a fost, bineînțeles, acceptată, Cristi Mănăilă recunoscând că, de la bun început, obiectivul principal al participării sale la North Cape a fost, pe lângă cel sportiv, acela de a promova Buzăul, așa cum o face și prin Trofeul „Dumitru Dan”, la care participă concurenți din toate zonele țării.

„Așa cum Dumitru Dan a fost un ambasador al României, și noi, prin această activitate, am încercat să promovăm Buzăul. Am avut ideea de a promova pornind cu puțin timp înainte ca, la nivelul conducerii Consiliului Județean Buzău, să se încerce acest Geoparc, care este foarte bun. M-am bucurat când am aflat că se va aproba acest Geoparc. Au participat la acest Trofeu (n.r., „Dumitru Dan”) competitori și din alte județe. Ne-am propus să atragem cicliști și din alte zone ale țării și am avut din Harghita, Bacău, Galați, Iași, Argeș, Dâmbovița, Timi­șoara. Suntem într-adevăr la început, la a treia ediție, dar să sperăm că vor veni din ce în ce mai mulți. În cadrul competiției am încercat să pun punctele de control în zone turistice sau istorice din județ: Muzeul de la Colți, Casa Memorială <Vasile Voi­culescu>, Pietroasele, Mă­năstirea dintr-o piatră, Lopătari, Muntele de sare. În viitor vom face exact același lucru. Nu vrem să dăm niciun pas înapoi în a promova acest județ. De multe ori am spus că acest județ este o mină de aur turistic nedescoperit și este păcat să rămână așa”, a spus Cristi Mănăilă.

Promovare turistică a județului prin ciclism de anduranță

De altfel, pe calendarul sportiv al asociației de anul viitor au apărut alte două proiecte în premieră care au legătură cu Consiliul Județean. Primul eveniment va transforma o porțiune de drum județean care îndeplinește toate standardele „în drumul către Everest”. Cum se va întâmpla acest lucru, a povestit în fața celor prezenți Cristi Mănăilă, care a oferit toate detaliile necesare cu privire la acest proiect. El a mulțumit cu această ocazie președintelui Consiliului Județean pentru porțiunea de drum de 3,5 kilometri pe care cicliștii o pot folosi pentru noul proiect. „Venim cu două evenimente noi, în afară de cel de 1.000 de kilometri. Primul eveniment este intitulat <Eve­rest challenge>. Aici dorim să mulțumim Consiliului Județean – poate preșe­din­tele Consiliului Județean nu și-a dat seama la momentul respectiv de ceea ce a făcut -, dar cicliștii de anduranță au speculat acest segment de drum numit  de ei <Trans-Murgești>. Domnul Cristian Radu, care este prezent în sală,    s-a transformat într-un ambasador al județului Buzău, și a propus unor prieteni din București să facă <Everest challenge> pe acest Murgești de 3,5 kilometri, care îndeplinește toate condițiile pentru ca rezultatul să fie omologat. Ce este <Everest challenge>?. Se ia un segment de drum, care trebuie să fie doar în urcare, și îl execuți de atâtea ori până atinge înălțimea Everestului. În timpul competiției nu ai voie să dormi. Ai voie doar de pauze de hidratare și de mâncare. Acest lucru vrem să îl realizăm la noi. Venim și cu un segment popular la acest eveniment: <Cel mai înalt vârf din județul Buzău>, respectiv Penteleu, 1.772 kilometri. Cine însumează acești kilometri și nu va merge mai departe, va primi o diplomă că a realizat Vârful Penteleu, al doilea cel mai înalt vârf din România. De asemenea, vom avea <cel mai înalt vârf din Europa>, Mont Blanc, realizat într-un anumit număr de urcări și maximul, cei care vor rea­liza înălțimea Everest. Acesta este proiectul nou pe care vrem să-l punem în aplicare în anul următor, pe lângă toate celelalte bre­vete de anduranță”, a explicat Cristi Mănăilă.

Altfel de punți cu frații de peste Prut

„Al doilea eveniment – am discutat cu domnul director (n.r., Daniel Cos­tache) -, este <Podul de biciclete>, un proiect curajos și sperăm că ne vor lăsa condițiile pandemiei să îl realizăm. El va consta în o tură de anduranță între Buzău și Chișinău, dus-întors, în jur de 700 kilometri. Traseul se poate realiza în 48 ore sau, cei care nu se încadrează, pot merge până la 72 de ore, iar cea de-a treia variantă, în sistem veloturistic, în cinci zile. Traseul va cuprinde suficient  de multe puncte istorice, turistice. Cicliștii vor fi obligați să treacă pe acolo,  pentru că acelea vor fi porțile de trecere și să bifeze trecerea. Vom avea un centru de comandă care va monitoriza pe toată această perioadă de cinci zile trecerea fiecărui ciclist”, a anunțat Cristi Mănăilă.

Indiferent cum va fi însă situația pandemică anul viitor, Trofeul „Dumitru Dan” va merge mai departe, ne spune Cristi Mănăilă: „Dacă vom fi nevoiți să renunțăm la un eveniment sau la altul, cele patru etape le vom face cu siguranță, așa cum am reușit anul trecut, când a trebuit să concentrăm toate evenimentele în partea a doua a anului. Nici de data aceasta nu vom renunța”.

Tot anul viitor, Cristi Mănăilă mai anunță, în ca- lendarul competițional, evenimentul sportiv „300 centenar”, pentru că se împlinesc 100 de ani de când s-a desfășurat primul brevet de 300 kilometri în Franța. „În plus, față de aceste patru brevete care constituie și vor rămâne în continuare integrate în Trofeul <Dumitru Dan>, noi avem brevetul de 1.000 kilometri unde intenționăm să atingem nordul Moldovei”, mai spune Cristi Mănăilă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker