marți, 02 iunie 2020

Selfie, boala care poate ucide / ,,O combinație nefericită între teribilism, tehnologie și lipsa de informație”

Tot mai mulți tineri aleg să  își facă selfie chiar cu prețul vieții. Chiar dacă pare ireal, astfel de povești apar din ce în ce mai des, pentru că sunt tot mai mulți cei care își fac selfie pe tren și sunt  accidentați grav și decedând de cele mai multe ori, nu atât din cauza arsurilor de pe corp, ci ca urmare a efectelor arcului electric asupra organelor interne ale victimelor.

Să îți faci selfie pe tren a devenit un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. Mai mulți tineri au ajuns în spital cu răni grave și arsuri, cei mai mulți încheindu-și socotelile cu viața prin acest gest, în încercarea de a-și facepoze pe vagoanele aflate în triaj sau în Gară.

Cei care îi iau primii în primire pe acești tineri, în încercarea disperată de a le salva viața, sunt cei de pe Ambulanță și apoi medicii din Unitatea de Primiri Urgențe. Șeful UPU Buzău, Adrian Zoican,  a văzut mulți tineri distruși în urma unor astfel de încercări.„Se suie pe vagoane, pentru că se pare că e ceva interesant. E un teribilism. Au fost perioade în care erau niște jocuri pe telefonul mobil, căutau tot felul de indicii ascunse și au ajuns să fie loviți de tren; au suferit traumatisme prin cădere de la înălțime, cădeau în lacuri etc. căutând acele indicii ascunse. E o perioadă în care și tehnologia își dă aportul. Se combină  nefericite partea ­ne­gativă a tehnologiei cu teribilismul vârstei și cu lipsa de informații. Dacă ar fi instruiți și în școală, ar putea fi prevenite aceste lucruri. Ar trebui să li se explice să nu se apropie de linia ferată electrificată. Sunt tot felul de anunțuri pe stâlpii de înaltă tensiune care îi avertizează. Educația trebuie să înceapă acasă și se continuă în școli”, spune medicul Adrian Zoican.

„Sunt excepții cei care supraviețuiesc”

Din păcate, cei mai mulți teribiliști de acest fel au plătit cu viața. Șansele de su­praviețuire în astfel de cazuri sunt practic minime. Medicul Adrian Zoican explică de ce decesul în astfel de cazuri survine la două-trei zile de la producerea tra­gicului eveniment.

„Sunt excepții cei care su­praviețuiesc. Șansele de supraviețuire în astfel de cazuri sunt reduse, pentru că voltajul este foarte mare; se crează un arc electric cu un voltaj mare, de circa 50.000 de Volți, care carbonizează totul. Există un loc de intrare și un loc de ieșire al curentului. Marca de ieșire este un loc mai mare și se carbonizează tot țesutul.  Curentul electric caută cel mai scurt traseu pentru a părăsi corpul și de obicei traversează organele interne. Dacă intră pe un braț și iese pe un picior atunci pe traiect  sunt și organele toracice și abdominale. Deci poate să intereseze inima, ficatul, rinichii. Plus că apar, în timpul doi, și fenomenele specifice arsurilor, care conduc la deces.

Am avut un caz  cu un copil care se juca de-a v-ați-ascunsele pe stâlpul de tensiune. Nu își dădea seama ce s-a întâmplat. Își pierduse starea de conștință. L-am trimis la București. Șansele de su­praviețuire erau foarte mici, ambele membre inferioare fiind carbonizate și nici nu își dădea seama că nu mai are picioare. La două zile am aflat că a decedat. Și mulți în această situație,  cu arsuri grave, sunt timiși la București, iar la câteva zile decedează”, spune medicul Adrian Zoican.

Un elev de 16 ani, electrocutat miercuri, se luptă pentru viața sa

Tot ca urmare a unui exces de teribilism, în încercarea de a câștiga popularitate în rândul celor de o vârstă cu el,  un tânăr din Stâlpu, elev în clasa a X-a, la Colegiul Tehnic Buzău, a urcat pe un tren din Gara Buzău, de la liniile dinspre fabrica Boromir pentru a-și face un selfie. Ce a urmat a fost de nedescris. Sub privi­rile celor doi-trei prieteni , din Cartierul Mihai Viteazu care-l însoțeau, miercuri, 17 aprilie, în jurul orei 11,00, adolescentul a căzut străpuns de curentul electric.

Alexandru, adolescentul în vârstă de 16 ani, a suferit arsuri de gradul III pe o mare parte a corpului . El a fost adus în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău și transportat ulterior cu un elicopter SMURD la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

2 COMENTARII

  1. „Selfie, boala care ucide” este legata de multa prostie. Un caz nefericit este si cu cei care se sinucid de tineri, tot multa prostie este si pe acolo. Poate ucide si coruptia binenteles,dar aici este din cauza celor nesatui, avizi dupa castig, ptr. cei care fura si se imbogatesc peste noapte, dar in fondul problemei nu-i de vina tehnologia sau alte elemente ci doar pana la urma tot prostia este de vina. La fel si cu violatorii, criminalii , ei se nasc prosti si nu le poti „indesa” niscaiva minte in scafarlie. Mai devreme sau mai tarziu ei fac pocinogul. Cat de prost poti fi , cand de la infiintarea liniilor de tensiune electrica, tot asta se spune, feritiva, nu atingeti, nu urcati pe stalpi pe vagonne, etc. Ast copil unde a trait ? In grota? Faci selfie cu haul in spate , ptr. ca au murit si pravaliti in abis ! Pai nu-i prostie aici, ce are tehnologia cu asta , nu se urcau bezmetici pe trenuri si inainte de aparitia acestor telefoane performante ? Da, si in fiecare sezon cald nu a fost an sa nu moara cineva. Parintii, de ce trebuia sa-i cumpere telefon digital, cand el era fara minte, putea sa aibe si unul simplu, nu ?

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!