marți, 02 iunie 2020

Viața politicienilor buzoieni în Penitenciarul Mândrești

Recent eliberat condiționat din Penitenciarul Focșani după ce a ispășit o parte din pedeapsă, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, riscă să se întoarcă la Mândrești, așa cum este cunoscut centrul de detenție, dacă judecătorii decid să admită contestația procurorilor DNA Galați la decizia Judecătoriei Focșani. Repunerea DNA în termenul de formulare a contestației la hotărârea de elibe­rare va fi dezbătută săptămâna viitoare. Deși are anumite res­tricții și trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune, Bîgiu se bucură deja de libertate de mai bine de două luni.

Potrivit Libertatea.ro, fostul șef al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu a avut un regim aparte de detenție. Jurnaliștii Libertatea scriau în 2017 că Bîgiu își petrece zilele de condamnare la clubul penintenciarului, unde a lucrat încercând să-și ușureze viața în spatele gratiilor. Fostul politician a avut în grijă biblioteca închisorii, a redactat revista penitenciarului și a organizat concursuri tematice pentru deținuți.

Astfel că viața fostului președinte al Consiliului Jude­țean Buzău nu a fost chiar atât de rea în spatele gratiilor. ,,Fostul social-democrat s-a descurcat, odată trimis după gratii, astfel că a ajuns să lucreze la clubul penitenciarului. Bîgiu are în grijă aici biblioteca închisorii, lucrează la redactarea revistei penitenciarului, dar se ocupă și de organizarea concursurilor tematice lunare pentru câștigarea de către deținuți a celor cinci credite lunare. La 40 de credite, un pușcăriaș are parte de o recompensă. Altfel spus, în închisoare Bîgiu duce o viață de intelectual. El își petrece mare parte din timp printre cărți, iar de când a fost închis a reușit să stea departe de orice conflict cu restul deținuților. La o lună muncită la bibliotecă, fostul președinte al CJ Buzău are un câștig de șapte zile, care îi sunt scăzute din pedeapsa primită pentru faptele de corupție de care este condamnat. Un alt avantaj al muncii în clubul penitenciarului este că petrece mai toată ziua în afara camerei de detenție, ceea ce face ca timpul să treacă altfel pentru el. Și în camera de detenție Marian Cristinel Bîgiu are o companie selectă: stă în camera de protejați, fiind considerat vulnerabil, și nu alături de deținuții de rând. Cristinel Bîgiu locuiește alături de fostul deputat de Vrancea Alin Trășculescu, de un fost polițist și de doi oameni de afaceri”, scriau jurnalișii de la Libertatea.ro.

Bîgiu nu este singurul politician buzoian care a avut un regim de detenție mai suportabil. Fostul primar al comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, a fost eliberat din Penitenciarul Focșani după ce a executat jumătate din condamnarea primită pentru ucidere din culpă în urma unui accident rutier mortal provocat în 2012 la Potoceni.

Proiectul „Biblioteca vie“ l-a salvat mai devreme de pușcărie pe fostul primar al comunei Cernătești, condamnat în luna octombrie 2014 la trei ani de închisoare cu executare, după ce a accidentat mortal o copilă de nici 15 ani și a băgat în spital o altă adolescentă. Accidentul de circulație a avut loc pe DJ 203 K, la Potoceni, în timp ce acesta,  băut și cu permisul expirat de mai mult timp, își conducea autoturismul marca Jeep cu mare viteză.

Valerică Șercăianu a obținut în 2016 eliberarea condiționată din Penitenciarul Focșani, unde a ispășit, doar un an și două luni din pedeapsă. La puțin timp de la încarcerare, fostul primar al comunei Cernătești Valerică Șercăianu a intrat într-un program ine­dit de reeducare, împreună cu alți trei deținuți de la Mândrești, intitulat „Biblioteca vie“.

Este vorba despre un proiect care urmărește relaționarea dintre cei închiși și societate, activitate unde „cărțile“ sunt oameni cu care cititorii interrelaționează pentru o experiență unică de învățare. Acțiunea a avut loc în Grădina Publică din Focșani. „Am ajuns aici în urma unui accident de circulație, în urma căruia a decedat o fetiță de 15 ani. S-a întâmplat în mai 2013, pe 21 mai, iar eu am fost încarcerat pe 22 octombrie, anul trecut. Trec acum printr-o experiență neplăcută. Nu cred că i-ar plăcea cuiva să fie în situația mea. Sper ca închisoarea să nu mă fi schimbat. Ce s-a întâmplat nu a fost cu premeditare, am făcut o faptă pe care nu mi-o doream“, a explicat, atunci, ­jur­naliștilor din Vrancea, Valerică Șercăianu, vizibil schimbat și, probabil, împăcat cu soarta.

loading...
error: Content is protected !!