Politic

Sebastian Radu: „Nedreptăţile guvernului faţă de medici, reparate de Parlament”

Camera Deputaţilor a adoptat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pre­vede acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru personalul medico-sanitar şi personalul paramedical implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat sau din fonduri europene.

Conform deputatului social-democrat de Buzău Sebastian Radu, membru în Comisia de sănătate şi familie a camerei inferioare a Parlamentului, respectiva ordo­nanţă nu prevedea măsuri decât pentru anumite categorii de personal. „Caracte­ristic guvernului Orban, a fost adoptat un act normativ care discrimina categorii întregi de personal din prima linie. Medici de familie, personal de îngrijire, şoferi de pe ambulanţe care au ajutat cot la cot cu asistenţii şi medicii la transportul bolnavilor, au fost uitaţi. A fost uitat omul care şi-a dat viaţa la Suceava după ce nu a beneficiat de echipamente corespunză­toare în lupta cu COVID-19. Parlamentul a corectat aceste demonstraţii de lipsă de respect şi a amendat proiectul. Vor beneficia de stimulentul de risc personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică me­­di­cală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatolo­gice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă perso­nalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate. Pentru toată perioada stării de urgenţă, nu doar pentru o zi, aşa cum s-a întâmplat în cazul medicilor de la medicină legală, de care guvernul şi-a amintit cu o zi înainte de încheierea acesteia”, precizează deputatul social-democrat buzoian.

De asemenea, au fost incluşi în rândul celor care vor beneficia de stimulentul de risc şi pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă. „După ce au fost practic arestaţi la locul de muncă prin ordonanţe militare, cei care lucrează în domeniul asistenţei sociale au fost ignoraţi de guvern. S-au opus vehement acestui amendament, au încercat să inducă în eroare opinia publică şi l-au copiat într-o Ordonanţă de urgenţă, dar nu au mai trimis-o spre publicare. În plenul Camerei Deputaţilor, din nou, secretarul de stat trimis să prezinte poziţia guvernului a fost împotrivă. Acest comportament al guvernului PNL este greu de calificat şi nu are nicio justificare”, mai precizează deputatul PSD de Buzău Sebastian Radu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker