Actualitate

FOTO | Emilia Mihăilescu și Adela Stoica, de la Protecția Copilului la uniforma de polițist

Joi, 24 martie, la Galeriile de Artă ce aparțin Centrului Județean de Cultură și Artă, Inspectoratul Județean de Poliție a realizat o activitate de prezentare a efectivelor unității, printr-o expoziție care a surprins ima­gini cu polițiști ce au optat pentru schimbarea profesiei de-a lungul carierei. Pe de o parte, este vorba despre polițiști care au intrat în IPJ  din sursă externă, iar pe de altă parte de polițiști care, la un moment dat, s-au îndreptat către alte profesii. De asemenea, imaginile au surprins și transmiterea vocației profesionale din ge­nerație în generație, sub sloganul „Din tată în fiu”. Polițiștii care activează în prezent în aceleași domenii în care au lucrat și tații lor, dar și cei care s-au încadrat în IPJ din sursă externă, au stat de vorbă cu elevi din mai multe școli buzoiene, care au dorit să-i cunoască. Prezentarea expoziției pentru  grupurile de elevi a fost realizată de către polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, copiii având și posibilitatea să pună întrebări polițiștilor, care le-au relatat din experiența lor profesională. La activitate a fost prezent șeful IPJ  Buzău, comisarul șef Laurențiu Pantazi, care a înmânat plachete în semn de apreciere po­lițiștilor pensionați în anii 2020 și 2021.

Având în vedere că ne aflăm în luna martie, luna în care este sărbătorită feminitatea, iar cotidianul OPINIA a oferit în această lună o atenție deosebită doamnelor Buzăului, vom prezenta, astăzi, dintre polițiștii evidențiați în cadrul evenimentului dedicat Zilei Poliției Române, două doamne polițist încadrate din sursă externă.

În plin proces de demilitarizare a Poliției

Comisarul de poliție Emilia Mihăilescu a intrat în sistem în anul 2005, ca urmare a promovării con­cursului de specialist sociolog. La vremea respectivă, Ins­pectoratul de Poliție Ju­dețean Buzău a scos la concurs postul pentru specialiști din sursă externă. „Era ceva inedit”, își amintește Emilia Mihăilescu, care mai spune că atunci erau disponibile posturi de sociolog, de psiholog la Prevenire, de psiholog la Poligraf și de informatician.

Conducerea IPJ constatase că este nevoie de o îmbunătățire a serviciilor și că nu are specialiștii formați în școli de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. La vremea respectivă, Poliția era demilitarizată de trei ani, din 2002. Polițiștii erau funcționari publici cu statut special, care venea din dreptul de port și folosirea armelor. „Eu am găsit caracteristicile unui sistem militarizat. Era mi­li­tarizat pe hârtie, dar în esență, în atitudine, în comportament și în formatul oamenilor, care învățaseră în școli un comportament și toată viața lor profesională așa lucraseră. Specificul de instituție militarizată este ordinul, care trebuie să fie legal și care trebuie îndepli­nit. Este foarte ușor pentru cei care parcurg o școală în care sunt formați în acest fel și sunt pregătiți să lucreze în acel mod, dar destul de greu pentru cineva care vine din sursă externă, care, ca profesie, nu avea decât dezbaterea, analiza. De aceea, consider că am venit în sistem cu o echilibrare, mai ales că nu mai erau militarizați și trebuia să vină și schimbarea în atitudine și în modul lor de lucru”.

Emilia nu regretă niciun moment decizia pe care a luat-o atunci. Ba mai mult, spune că se simte împlinită profesional. În momentul de față este șef Birou Siguranță Școlară, post pe care l-a obținut prin concurs.

Emilia Mihăilescu a absolvit Facultatea de Socio-Psihologie și primul său loc de muncă a fost la Protecția Copilului. A dat concurs în noiembrie 2000 și a fost încadrată în ianuarie 2001. A lucrat la Centrul de Rea­daptare Psihologică a Copilului cu Tulburări Psihosociale și Serviciul de Liberă Exprimare a Copilului, structuri noi, înființate la vremea res­pectivă printr-un proiect PHARE. În 2003 a devenit șef Birou Delin­cvență Juvenilă și Intervenții în Situații de Trafic și Migrații, unde a lucrat timp de doi ani, până când a participat la concursul organizat de Poliția buzoiană.

După ce a promovat concursul la IPJ Buzău, 15 ani a lucrat în Prevenire, timp în care a făcut analize, studii, sondaje de opinie și implicit activitatea preventivă. În 2022, odată cu înființarea structurii Biroului de Siguranță Școlară, a fost îm­pu­ter­nicită să coordoneze aceas­tă structură. „M-a onorat în­crederea care mi s-a acordat. În momentul în care s-a vorbit și a fost o videoconferință în care s-a spus că se va înființa o structură cu specificul acesta, de siguranță în școli, mulți colegi m-au sunat și m-au întrebat: <Știi că se înființează? Tu vei fi?> Ei m-au văzut potrivită pentru acest post. A fost un feedbeak pozitiv din partea colegilor mei. Domnul comandant Pantazi mi-a propus să preiau conducerea Biroului și am acceptat. Venea ca o provocare și puteam să construiesc o structură”, spune Emilia Mihăilescu. Ea mai spune despre noua structură pe care o conduce că în octombrie anul trecut s-au schimbat destul de radical atribuțiile. „Am fost neo­perativi un an, timp în care am desfășurat partea aceasta, de mobilizare a comunității, de parteneriate, școală-Poliție-comunitate”, precizează Emilia Mihăilescu.

De la Telefonul Copilului, la munca de profiler

Inspectorul de poliție Adela Stoica a terminat Fa­cultatea de Psihologie, în anul 2007, și s-a angajat ca psiholog în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, unde a lucrat aproape 10 ani. La începutul carierei a lucrat cu persoanele vârstnice și, ulterior, în ultimii șase-șapte ani pe care i-a desfășurat în cadrul aceleiași instituții, a lucrat la „Telefonul copilului”, ocupându-se de rezolvarea problemelor psihologice și de abuz în rândul copiilor. În urmă cu cinci ani, pe 1 aprilie, a dat concurs și s-a alăturat polițiștilor din cadrul Ins­pectoratului Județean de Poliție Buzău.

În primii doi ani a lucrat în cadrul Compartimentului de Prevenire și Analiza Criminalității. Ulterior, a fost detașată un an de zile la București, în cadrul Direcției de Investigații Criminale – Serviciul Analiză Comportamentală. După această experiență profesională, a revenit la Buzău, la Servi­ciul de Investigații Criminale.

„Am dorit să candidez pentru funcția de psiholog în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău; nu m-am încadrat, pentru că îmi lipsea un atestat; atunci am luat decizia să candidez pe postul de sociolog. Am luat concursul pentru acest post, dar mi-am dorit nu doar să analizez fenomenul criminalității, ci să iau parte la activitățile de stopare a acestuia. Cunoștințele pe care le aveam în privința lucrului cu copilul victimă sau cu copilul autor adolescent m-au ajutat să particip la un schimb de experiență la nivelul Direcției de Investigații Criminale din Capitală. Am mers acolo un an de zile. Am deprins gustul activității în teren și mi-am dorit foarte mult ca atunci când revin la Buzău să practic în conti­nuare această activitate, motiv pentru care am revenit la Serviciul de Investigații Criminale, Compartimentul mare violență. Este singura structură unde mă văd lucrând și nu-mi doresc să fiu în altă parte. Ceea ce am făcut la București  este o activitate similară cu ceea ce fac acum la Buzău. La București, în cadrul Direcției de Investigații Criminale se îmbinau foarte bine activitatea de psiholog cu activitatea de polițist judiciar”, spune Adela Stoica.

Activitatea pe care o desfășoară în prezent este una de echipă, iar rezultatul muncii sale înseamnă, de fapt, prinderea autorului unei infracțiuni. „Nu se lucrează de unul singur, se lucrează doar în echipă. Echipa noastră a avut parte de foarte multe cazuri duse la bun sfârșit. Unele urmează a fi duse. E o dinamică continuă; există o satisfacție după ce termini toată activitatea  gândindu-te la victimă, că i s-a făcut dreptate. În ceea ce privește infractorul, întotdeauna avem o discuție, despre cea ce anume l-a determinat să comită fapta, să conștientizeze că vedem în el umanitatea și că el poate înțelege, după ce ispășește pedeapsa, ce a făcut, ana­li­zează întregul comportament în ideea că nu l-ar mai repeta”, mai arată polițistul buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker